Σουφλέ με ανάμεικτα λαχανικά & κίτρινο τυρί, του Γιώργου Ευγενειάδη

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • Μισό πακέτο βούτυρο αγελάδας (125 γρ) λιωμένο
  • Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 σακουλάκι κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά (450-500 γρ)
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού κίτρινο τυρί τύπου gouda
  • 4 αυγά
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά.
  • Ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φύγει ο πάγος.
  • Με τη βοήθεια του πινέλου βουτυρώνουμε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση.
  • Τοποθετούμε τα δύο πρώτα φύλλα διπλωμένα στα δύο το ένα απέναντι από το άλλο μέσα στη φόρμα και βουτυρώνουμε με το πινέλο.
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε 2 φύλλα διπλωμένα στα 4 το ένα απέναντι από το άλλο. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λαχανικά και κίτρινο τυρί.
  • Τοποθετούμε 2 φύλλα διπλωμένα στα 4 το ένα απέναντι από το άλλο και βουτυρώνουμε με το πινέλο.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά βουτυρώνοντας ανάμεσα στα φύλλα.
  • Τα φύλλα που περίσσεψαν τα διπλώνουμε στα τέσσερα και τα στρώνουμε στην επιφάνεια.
  • Τοποθετούμε τα αυγά σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
  • Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Τρυπάμε με το μαχαίρι το σουφλέ της φόρμας σε τρεις πλευρές.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά και το γάλα μέσα στη φόρμα.
  • Το αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά.
  • Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει μισή ώρα και το αποκολλάμε από τη φόρμα.
  • Σερβίρουμε.

* Ο Σερραίος Γιώργος Ευγενειάδης ζει στην Αθήνα, όπου διδάσκει μαγειρική σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Απλά και Διαφορετικά – συνταγές σε διαφορετική διάσταση» των Εκδόσεων Υδροπλάνο (aplakaidiaforetika.gr). Συνεργάζεται τακτικά με το περιοδικό SerFree, όπου δημοσιεύει συνταγές.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.62, Απρίλιος 2023).

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.