ΥΛΙΚΑ:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- Μισό πακέτο βούτυρο αγελάδας (125 γρ) λιωμένο
- Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 1 σακουλάκι κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά (450-500 γρ)
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού κίτρινο τυρί τύπου gouda
- 4 αυγά
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά.
- Ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φύγει ο πάγος.
- Με τη βοήθεια του πινέλου βουτυρώνουμε μια φόρμα κέικ με τρύπα στη μέση.
- Τοποθετούμε τα δύο πρώτα φύλλα διπλωμένα στα δύο το ένα απέναντι από το άλλο μέσα στη φόρμα και βουτυρώνουμε με το πινέλο.
- Στη συνέχεια τοποθετούμε 2 φύλλα διπλωμένα στα 4 το ένα απέναντι από το άλλο. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λαχανικά και κίτρινο τυρί.
- Τοποθετούμε 2 φύλλα διπλωμένα στα 4 το ένα απέναντι από το άλλο και βουτυρώνουμε με το πινέλο.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία άλλη μία φορά βουτυρώνοντας ανάμεσα στα φύλλα.
- Τα φύλλα που περίσσεψαν τα διπλώνουμε στα τέσσερα και τα στρώνουμε στην επιφάνεια.
- Τοποθετούμε τα αυγά σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
- Ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Τρυπάμε με το μαχαίρι το σουφλέ της φόρμας σε τρεις πλευρές.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά και το γάλα μέσα στη φόρμα.
- Το αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Το αφήνουμε να κρυώσει μισή ώρα και το αποκολλάμε από τη φόρμα.
- Σερβίρουμε.
* Ο Σερραίος Γιώργος Ευγενειάδης ζει στην Αθήνα, όπου διδάσκει μαγειρική σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι συγγραφέας της σειράς βιβλίων «Απλά και Διαφορετικά – συνταγές σε διαφορετική διάσταση» των Εκδόσεων Υδροπλάνο (aplakaidiaforetika.gr). Συνεργάζεται τακτικά με το περιοδικό Ser–Free, όπου δημοσιεύει συνταγές.
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.62, Απρίλιος 2023).