Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το Κεντρικό Πάρκο Σερρών;

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Ιακώβου / Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου

Εσείς τώρα που διαβάσατε τη λέξη «κεντρικό» θα αναρωτιέστε τι εννοώ και θα σπάζετε το κεφάλι σας να αποκρυπτογραφήσετε τον τίτλο. Το θεατράκι εννοώ, το πάρκο δίπλα στο θερινό μας θέατρο. Αυτή είναι η επίσημη ονομασία του: Κεντρικό Πάρκο Σερρών – τρομάρα μας! Εντάξει, αυτό μετά βίας είναι πάρκο, αλλά μιας και έχουμε τρομερή έλλειψη πάρκων στις Σέρρες (άλλο πρόβλημα κι αυτό, το έχουμε αναφέρει πολλάκις) στους τυφλούς ο μονόφθαλμος ξεχωρίζει, οπότε έγινε Κεντρικό!

Anyway, είναι όμορφος ο χώρος, τον έχει ανάγκη η πόλη μας και τον αξιοποιεί ωραία, αλλά οκ, προφανώς δεν έχει φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων του και θέλει λίγη δουλίτσα. Ιδού μερικά (ρεαλιστικά) πραγματάκια που θα μπορούσαν να γίνουν.

– Καταρχάς, πρέπει να γίνει κάτι με τον χώρο γενικά. Από την κάτω μεριά του πεζόδρομου το μέρος είναι εντελώς αναξιοποίητο. Θα μπορούσε να σουλουπωθεί με κάποιον τρόπο και να ενταχτεί λειτουργικά στο υπόλοιπο πάρκο. Τώρα χρησιμεύει απλώς σαν… αλάνα ή για το λούνα παρκ τα Χριστούγεννα.

– Είναι προφανές ότι ο χώρος είναι κατεξοχήν για τα παιδιά! Υπάρχει όμως κάτι εκεί για να παίξουν τα παιδιά; Τίποτα απολύτως. Μια φορά θυμάμαι υπήρχε ένα σκοινί κρεμασμένο σε ένα δέντρο. Ουρές έκαναν τα πιτσιρίκια για να πιαστούν από αυτό και να παίξουν! Χρειαζόμαστε λοιπόν κατασκευές! Όχι παιδική χαρά, αλλά κάτι για να εμπλουτίζουν τα παιχνίδια τους και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Ομοίως, θα μπορούσαν να υπάρχουν και αθλητικές εγκαταστάσεις για παιδιά.

– ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. Θα μπορούσαν σε μια γωνιά να υπάρχουν και αθλητικές εγκαταστάσεις για μεγάλους. Κάποια υπαίθρια όργανα γυμναστικής για παράδειγμα, έστω ένα μονόζυγο, βρε παιδί μου.

– Θα μπορούσε κάπου να υπάρχει και ενημερωτικό υλικό που να αφορά τα παιδιά. Για παράδειγμα, να βρίσκονται κάπου αναρτημένοι βασικοί κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς για να μαθαίνουν οι μικροί ποδηλάτες ή οι πολύ βασικές πληροφορίες για πρώτες βοήθειες, καθώς και τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που κάποιο παιδί πάθει οτιδήποτε.

– Υπάρχει δίπλα στη λιμνούλα μια κατασκευή σαν ανάποδη ομπρέλα από αλουμινένια κουτάκια. Την κατασκεύασαν πριν από χρόνια μαθητές στα πλαίσια ενός οικολογικού φεστιβάλ, αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε στο πάρκο να δοθεί έμφαση στην οικολογία, ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά οικολογική συνείδηση. Να υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης ή κάποιου είδους κατασκευή που να λειτουργεί, για παράδειγμα, με την ηλιακή ενέργεια.

– Αφού λοιπόν εκεί συχνάζουν τόσα παιδιά, συχνάζουν αναγκαστικά και γονείς. Οι οποίοι δεν έχουν πού να καθίσουν! Τα παγκάκια είναι ΕΛΑΧΙΣΤΑ και φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν με τίποτα τις ανάγκες του κόσμου. Για να πας εκεί το καλοκαίρι πρέπει πραγματικά να φτάσεις τη σωστή ώρα για να πιάσεις θέση! Τόσο δύσκολο δηλαδή σας είναι να βάλετε μερικά παγκάκια παραπάνω;

– Και τώρα που είπαμε για παγκάκια, εκείνα τα ωραία ξύλινα τραπέζια-παγκάκια τι απέγιναν; Γιατί τα απομάκρυναν; Κάθονταν παρέες, κάθονταν οικογένειες ολόκληρες. Ξαναφέρτε τα πίσω και βάλτε άλλα τόσα. Τέτοιου είδους πράγματα θέλει αυτό το μέρος.

– Για να μην πω για τον ήλιο. Σαφώς και χρειάζονται περισσότερα δέντρα για να έχει σκιά – και τα παιδιά να παίζουν πιο άνετα και οι γονείς να κάθονται χωρίς να τους τυφλώνει ο ήλιος. Τόσο χώρο έχει εκεί. Θα μπορούσε μάλιστα να γίνει κάποια δεντροφύτευση από μαθητές, στα πλαίσια κάποιας οικολογικής-σχολικής δράσης.

– Εκτός από παιδιά, πολλοί βγάζουν εκεί βόλτα τα κατοικίδιά τους. Δεν θα ήταν τέλειο αν υπήρχαν ανάλογες κατασκευές, κάποιο είδος παιδικής χαράς για ζωάκια;

– Στις Σέρρες ως γνωστόν πάσχουμε –μεταξύ πολλών άλλων– από έργα αισθητικής φύσης. Θα μπορούσε να γίνει κάποια όμορφη κατασκευή και γενικά διάφορες μικρές παρεμβάσεις, ώστε ο χώρος να γίνει πιο καλαίσθητος. Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν από Σερραίους καλλιτέχνες και με τη σύμπραξη πολλών φορέων. (Μη μου πείτε τώρα για το άγαλμα «Μάνα», το αφιερωμένο στη μνήμη της Πάττυ Κουτμερίδου. Πολύ ωραίο και συγκινητικό, αλλά χρειαζόμαστε κάτι άλλο όταν μιλάμε για έργο αισθητικής φύσης).

– Έχετε δει που στις ταινίες στρώνουν όλοι μια κουβέρτα στα χορτάρια και ξαπλαριάζονται στα πάρκα; Ε αν το φροντίσουμε λίγο παραπάνω το μέρος, μπορεί να γίνει κι εδώ. Πικ νικ τις Κυριακές. Παράλληλα, θα μπορούσαν να οργανώνονται τακτικά κάποια δρώμενα για παιδιά.

– Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κατασκευές, όπου θα διεξάγονταν δράσεις/εκδηλώσεις για παιδιά (κάτι σαν την υπαίθρια βιβλιοθήκη που υπάρχει εκεί, αλλά πιο εξελιγμένο και εμπλουτισμένο).

– Θα μπορούσε ο χώρος να αξιοποιηθεί για κάποιο φεστιβάλ. Θα μου πείτε βέβαια πως ό,τι έγινε εκεί (πχ η Πολιτεία των Ευχών παλιότερα) δεν πήγε και πολύ καλά. Ναι, πιθανόν επειδή δεν οργανώθηκε σωστά ή επειδή δεν βρήκαμε το ιδανικό φεστιβάλ. Ας κάνουμε κάτι μικρότερης κλίμακας, κάτι που να απευθύνεται σε συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό (στα παιδιά ή στη νεολαία) ή κάτι που να έχει σχέση με τον χώρο (κάτι οικολογικού τύπου). Ή θα μπορούσε να γίνει κάτι σε συνδυασμό με το θεατράκι που υπάρχει εκεί. (Τελευταία ξεκίνησε η προσπάθεια να διεξαχθεί εκεί η Γιορτή Τέχνης, το αποτέλεσμα δεν ήταν πολύ δυνατό, αλλά μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο προς αυτή την κατεύθυνση).

Και μερικές γενικές παρατηρήσεις:

– Το έξυπνο παγκάκι τι απέγινε; Σε κάποια φάση είχε χαλάσει, το έφτιαξαν, τώρα εξαφανίστηκε! Θέλουμε το παγκάκι μας!

– Εκείνο πάλι με τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα; Δεν θα πω για τα ποδήλατα που δεν υπάρχουν (άλλη ιστορία αυτή), θα πω όμως ότι η εγκατάσταση παρέμεινε εκεί, χωρίς τα ποδήλατα!

– Το γκαζόν πρέπει να κουρεύεται πιο τακτικά. Και για λόγους αισθητικής, αλλά και για να παίζουν τα παιδιά πιο άνετα.

– Η υπαίθρια βιβλιοθήκη (μία από τις πολλές της πόλης, που έγιναν όλες από σχολεία, σε συνεργασία με τον Δήμο) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το τι μπορεί να γίνει στο πάρκο. Πολύ ωραία εικόνα όταν βλέπεις στο παγκάκι που υπάρχει δίπλα να κάθονται παιδιά με τους γονείς τους και να διαβάζουν.

– Αγαπάμε την καρδιά στην οποία βάζουμε τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών και τα συγκεντρώνουμε για καλό σκοπό! Τέτοια πραγματάκια θέλουμε να γίνονται εκεί!

– Αυτό το σπίτι στην άκρη του πάρκου για ακατοίκητο μου φαίνεται. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια λάμπα στο μπαλκόνι που είναι αναμμένη εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, εδώ και… χρόνια. Ποιος το πληρώνει αυτό το ρεύμα, ρε παιδιά;

_________________________________________________________________

Το θέμα αυτό το ετοιμάσαμε όλοι μαζί! Μετά από ανοιχτό κάλεσμα-poll που κάναμε μέσω του γκρουπ μας στο facebook, οι αναγνώστες μας ψήφισαν, πρόσθεσαν δικές τους επιλογές στην ψηφοφορία και έγραψαν ιδέες στα σχόλια! Ιδού τα αποτελέσματα, καθώς και μερικές προτάσεις από τα σχόλια!

Κατασκευές-παιχνίδια για παιδιά 42%

Περισσότερα παγκάκια 17%

Κάποια κατασκευή αισθητικής φύσης 13%

Υπαίθρια όργανα γυμναστικής 10%

Περισσότερα δέντρα 8%

Χώρος για κατοικίδια 6%

Θερινό θέατρο 2%

Περισσότερα καφέ 1%

Περισσότερο autan τα καλοκαίρια 1%

«Χρειάζονται περισσότερα παγκάκια ή κάποια άλλη κατασκευή (πχ κιόσκι) με στέγαστρο, για σκιά! Δεν έχεις πού να κάτσεις το καλοκαίρι και να μη σε καίει ο ήλιος… Σαφώς και κάποιο παιχνίδι/κάποια κατασκευή για παιδιά θα ήταν χρήσιμα!» Π.Μ.

«Για αρχή πρέπει οι κατέχοντες σκυλιά να μην τα φέρνουν στο πάρκο για τις ανάγκες τους. Όσο κι αν (ελάχιστοι βέβαια) τα μαζεύουν, παραμένει εστία μόλυνσης. Καθαρό πάρκο σημαίνει πως παίζουν άφοβα τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να στρώσουν μια κουβέρτα και να απολαύσουν το πάρκο». Κ.Τ.

«Θα ήταν πολύ ωραίο επίσης να γίνει ένα κάλεσμα στους Σερραίους καλλιτέχνες για κάποιο γλυπτό-ορόσημο της περιοχής. Επίσης, γίνομαι λίγο αιρετική τώρα, αλλά νομίζω πως η γούρνα/σιντριβάνι και το αναψυκτήριο δεν χρειάζονται. Τέλος, περισσότερος φωτισμός, ίσως επιδαπέδιος». Μ.Τ.

«Να φυτέψουν ΔΕΝΤΡΑ και να αναλάβει να προσέχει ο κηπουρός του Δήμου το γκαζόν, ώστε να κάνουμε πικ νικ στη σκιά… Και να προσλάβουν αφηγήτριες παραμυθιών (ηθοποιούς) για να μοιράζεται όλη η οικογένεια ποιοτικό χρόνο όπως παλιά, με παραμύθια κάτω από τα δέντρα!» Β.Δ.

«Περισσότερο πράσινο παντού!» Π.Δ.

(Γίνε μέλος στο γκρουπ μας στο facebook, SER-FREE, και πάρε κι εσύ μέρος στα poll μας!)

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.62, Απρίλιος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.