Onnosfarm: συνέντευξη με την οικογένεια Παπλιάκα

Η οικογένεια Παπλιάκα έχει τη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών & παραγωγής γάλατος και σαπουνιού Onnosfarm στη Νιγρίτα Σερρών.

Επιμέλεια: Χρυσάνθη Ιακώβου

Η μοναδική φάρμα εκτροφής γαϊδουριών και παραγωγής γάλατος στις Σέρρες βρίσκεται στη Νιγρίτα – και απ’ ότι μαθαίνω αργότερα είναι και η μεγαλύτερη της Ελλάδας, διαθέτοντας 280 περίπου γαϊδουράκια (και 124 άλογα). Στο σημείο που ξεκινάει το γήπεδο στρίβω δεξιά στον παράδρομο και σε λίγα μόλις λεπτά έχω φτάσει. Η οικογένεια Παπλιάκα, που διατηρεί φάρμα εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, με υποδέχεται.

Το πρώτο πράγμα που κάνουν με το που φτάνω είναι να μου προσφέρουν γάλα. Μου κάνει εντύπωση που είναι εντελώς άοσμο. Είναι αραιό και αφήνει μια αίσθηση γλύκας στο στόμα. Υπέροχο! «Και δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θρεπτικό είναι. Είναι καλό για όσους έχουν οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις, ζάχαρο, πίεση, προβλήματα με τη λειτουργία του εντέρου, δερματικές παθήσεις, ακόμα και άσθμα! Ειδικά για το τελευταίο, είναι πολλοί αυτοί που είδαν βελτίωση. Και είναι και αντιγηραντικό». Και επειδή έχει σχεδόν 0% λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες, είναι ιδανικό και για όποιον ακολουθεί σωστή διατροφή και για όποιον κάνει δίαιτα. Ξεχνώ να ρωτήσω αν αληθεύει ότι η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με γάλα γαϊδούρας…

Με ξεναγούν στη φάρμα. Η εντατική ενασχόληση με την εκτροφή γαϊδουριών ξεκίνησε γύρω στο 2005 και σιγά-σιγά ήρθε και η παραγωγή γάλατος. Και η παραγωγή σαπουνιών επίσης. «Το ενδιαφέρον για το γάλα γαϊδουρίτσας ξεκίνησε μετά το 2010 – μέχρι τότε ήταν σχεδόν άγνωστο! Τελευταία όμως, ο κόσμος ψάχνεται ιδιαίτερα σε θέματα διατροφής και πλέον έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Βέβαια, οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας ήξεραν πόσο υγιεινό είναι, γι’ αυτό και είχαν πάντα μια γαϊδουρίτσα δεμένη στην αυλή τους… Εξάλλου, ως γνωστόν, είναι το μοναδικό γάλα που είναι τόσο κοντά στο μητρικό».

Την ώρα που έχω φτάσει, τα γαϊδουράκια περιφέρονται νωχελικά στη φάρμα και σκύβουν κάθε τόσο για να φάνε. Ένα μικρό θηλάζει, ενώ δύο-τρία μεγαλύτερα κάθονται με ασφάλεια κάτω από τα πόδια των μαμάδων τους. Το άρμεγμα έχει ήδη τελειώσει εδώ και ώρα. «Το άρμεγμα γίνεται κάθε πρωί σε ειδικό αρμεκτήριο. Στη συνέχεια, το γάλα στραγγίζεται και συσκευάζεται σε ειδικά μπουκάλια. Διατηρείται φρέσκο για τέσσερις μέρες και αν δεν καταναλωθεί μέχρι τότε, το βάζουμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για την παραγωγή των σαπουνιών. Απλώς, η γαϊδουρίτσα δίνει πολύ λίγο γάλα, μόλις 600 γραμμάρια την ημέρα, από το οποίο πρέπει να θρέψει και τα μικρά της».

Την ώρα που ετοιμάζομαι να φύγω, καταφτάνουν πελάτες που έχουν έρθει για να αγοράσουν. «Όποιος θέλει να προμηθευτεί το γάλα μας, μπορεί να έρθει από τη φάρμα. Αλλά μπορεί και να επικοινωνήσει μαζί μας και να του το στείλουμε. Δεχόμαστε παραγγελίες από όλη την Ελλάδα – έχουμε στείλει μέχρι και στην Κύπρο! Και έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε ενέργειες για να συνεργαστούμε και με το εξωτερικό».

2322024409, 6979263302, 6945852378

Νιγρίτα (περιοχή Χατζήδικα)

Fb Onnosfarm

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.