Ο Νίκος Ψαρράς μιλά για την παράσταση «Σκηνές από έναν γάμο»

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας στην παράσταση και τα κοινά χαρακτηριστικά που ίσως εντοπίσατε με τον εαυτό σας…

Ο Γιόχαν είναι καθ’ όλα ένας επιτυχημένος άνδρας, στη δουλειά του, σωστός οικογενειάρχης… αξιοζήλευτος. Τους γνωρίζουμε, με τη Μαριάννε, στην έναρξη της παράστασης να γιορτάζουν δέκα χρόνια γάμου και τους ακολουθούμε στα επόμενα δέκα. Ο Γιόχαν ερωτεύεται μια νεότερη γυναίκα και τινάζει τα πάντα στον αέρα. Το μόνο κοινό είναι ότι και εγώ φέτος έκλεισα δέκα χρόνια γάμου… Εύχομαι τα επόμενα δέκα να είναι αλλιώτικα από του Γιόχαν.

Ένα έργο που γράφτηκε 50 χρόνια πριν κι όμως είναι ακόμη διαχρονικό. Πού πιστεύετε ότι βασίζεται η επιτυχία του;

Πραγματικά το έργο είναι σαν να γράφτηκε χθες. Μιλάει για τις σχέσεις των ανθρώπων, για την καθημερινότητα ενός ζευγαριού, για το πώς οι άνθρωποι αλλάζουν, αλλά κυρίως για το ότι όλοι ψάχνουν την αγάπη και ένα αποκούμπι, μια σιγουριά! Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν μόνοι από αυτή τη ζωή. Στο ενδιάμεσο ψάχνουν κάποιον να τους αγαπήσει. Γι’ αυτό μιλάει το έργο!

Αν ήσασταν εσείς ο θεατής, σε ποιο σημείο του έργου θα στεκόσασταν περισσότερο;

Στο φινάλε της παράστασης. Η τελευταία σκηνή είναι μια σκηνή αναδρομής, που λέγονται αλήθειες ζωής και που μετά και οι δυο τους νιώθουν εξιλεωμένοι.

Πιστεύετε ότι υπάρχει το μυστικό για τον «τέλειο» γάμο;

Μυστικό δεν ξέρω αν υπάρχει, γιατί κάθε γάμος είναι μια άλλη κατάσταση, μια άλλη συνθήκη. Νομίζω όμως ότι όλοι μας ψάχνουμε ειλικρίνεια, αφοσίωση και αγάπη. Όταν αυτά υπάρχουν, όλα τα άλλα λύνονται.

Πώς είναι η σχέση σας με τη συμπρωταγωνίστριά σας, Μαρίνα Ασλάνογλου; Είναι απαραίτητο να υπάρχει χημεία μεταξύ δυο ηθοποιών που μοιράζονται στη σκηνή;

Με τη Μαρίνα είναι η τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε. Είναι όντως σημαντικό να υπάρχει χημεία και θαυμασμός για τον συμπαίκτη σου. Πάντα ψάχνουμε ένα παρελθόν για τους ρόλους μας. Όταν υπάρχει ήδη μια σχέση, είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Με τη Μαρίνα είμαστε πολύ καλοί φίλοι και αυτό ήταν ένα δώρο από την αρχή των προβών.

Σας αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο; Σας επηρεάζει η γνώμη του κοινού ή των κριτικών;

Η επικοινωνία με το κοινό είναι απαραίτητη. Ό,τι ετοιμάζουμε εμείς στις πρόβες, για τους θεατές γίνεται, χωρίς αυτούς καλλιτεχνικό έργο δεν υπάρχει. Η γνώμη πάντα ακούγεται και επεξεργάζεται… Έχει ειδική σημασία βέβαια από πού προέρχεται.

Πότε είναι μια παράσταση επιτυχημένη με βάση τα δικά σας δεδομένα; Βάσει εισπράξεων ή βάσει χειροκροτήματος;

Οι παραστάσεις που είναι επιτυχημένες είναι αυτές που ο θεατής θα φύγει και θα την προτείνει. Αυτές που οι θεατές ξανά έρχονται δεύτερη και τρίτη φορά. Αυτό συμβαίνει στις «Σκηνές από έναν γάμο» και με γεμίζει χαρά.

Μετά από πολλές δεκαετίες στον χώρο, έχουν αλλάξει τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε σε ποια παραγωγή θα πείτε ναι και σε ποια όχι;

Όσο περνάει ο καιρός σε αυτή τη δουλειά μαθαίνουμε όλοι ένα μεγάλο μυστικό. Δεν έχει νόημα ποιον ρόλο παίζεις. Έχει νόημα με ποιους τον παίζεις. Οι ρόλοι είναι αφορμή για ωραίες συναντήσεις, οι ρόλοι φεύγουν, οι συναντήσεις μένουν.

Σας χαρακτηρίζουν πολύ συχνά «ζεν πρεμιέ». Αποδεχτήκατε ποτέ αυτόν τον τίτλο για τον εαυτό σας;

Τα τελευταία χρόνια κάνω το αστείο ότι πια είμαι «Ζεν ντερνιε»… Μπορεί να γραφόταν από κάποιους συναδέλφους σας, αλλά ποτέ δεν έπαιξα τους ζεν, αλλά από πολύ νωρίς ραλίστες. Έτσι είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με πολύπλοκους και δυνατούς ρόλους. Τους τίτλους δεν προλαβαίνεις να τους αποδεχτείς. Πολύ γρήγορα έρχεται ο επόμενος.

Το κοινό σάς έχει αγαπήσει και μέσα από τους πολύ επιτυχημένους τηλεοπτικούς σας ρόλους. Τι πρέπει να έχει για εσάς ένας ρόλος για να σας ιντριγκάρει;

Να έχει ζουμί, να μπορώ να παίξω πράγματα, να με ιντριγκάρει, να βλέπω ότι πάω σε καινούργιες περιοχές. Η τηλεόραση έχει μια απίστευτη δύναμη. Μπαίνεις στα σπίτια των ανθρώπων, γίνεσαι οικείος και πολλές φορές θεωρούν ότι είσαι όπως οι ρόλοι που υποδύεσαι.

Για παράδειγμα, σας έχουμε δει σε πολλά έργα να ενσαρκώνετε τον «κακό» της ιστορίας. Φοβηθήκατε ποτέ μήπως κάποιοι σας ταυτίσουν με τους ρόλους σας;

Συμβαίνει, ναι… Γι’ αυτό είναι ωραίο να έχεις την επιλογή να αλλάζεις ρόλους. Αυτή είναι η χαρά αυτού του επαγγέλματος.

Φέτος σας βλέπουμε και τηλεοπτικά στη «Μάγισσα». Ήταν αναμενόμενη αυτή η τόσο μεγάλη επιτυχία; Το περιμένατε;

Όλοι όσοι δουλεύουμε τόσους μήνες στη Μάγισσα (13 μήνες ήδη) ξέραμε ότι πάμε να κάνουμε κάτι αλλιώτικο. Σειρά εποχής, με μαγεία, με ένα υπέροχο αλλά και δύσκολο σενάριο, με ανατροπές και φοβερή εξέλιξη ρόλων. Η Μελίνα Τσαμπάνη με τον Πέτρο Καλκοβαλη γράψαν μια δυνατή ιστορία. Ο Λευτέρης Χαρίτος με τη σκηνοθεσία του νομίζω την απογείωσε. Περιμέναμε όλοι το καλύτερο και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πράγματα που λαχταράτε να κάνετε στο μέλλον; Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Τα επόμενα δυο χρόνια είναι κλεισμένα θεατρικά. Σε δυο έργα που αγαπώ πολύ και κυρίως με εξαιρετικούς συνεργάτες. Εύχομαι να υπάρξει και κάτι ωραίο στην τηλεόραση και να συνεχίσουμε να κρατάμε συντροφιά στους τηλεθεατές.

*Η θεατρική παράσταση “Σκηνές απο έναν γάμο” θα παιχτεί στις Σέρρες την Παρασκευή 5 Απριλίου στα Αστέρια στις 21:15. Περισσότερα εδώ 

Διαβάστε εδώ και τη συνέντευξη της σκηνοθέτριας Έλενας Καρακούλη

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.