Πώς επιλέξατε τις «Σκηνές από έναν γάμο»;
Οι «Σκηνές από έναν γάμο» μπορεί να γράφτηκαν πριν από 50 χρόνια, αλλά παραμένουν ένα σύγχρονο, διαχρονικό θα έλεγα, έργο. Τι μπορεί να συμβεί στη σχέση, στη ζωή, όταν νομίζεις ότι έχεις οργανώσει και προβλέψει τα πάντα; Το έργο θέτει ερωτήματα και σε προκαλεί να αντιμετωπίσεις τη ζωή σου κατάματα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Δεν δίνονται εύκολες απαντήσεις, τίθενται όμως οι σωστές ερωτήσεις.
Δώστε μας ένα παράδειγμα μιας σωστής ερώτησης.
«Μπορεί να πάει κάτι στραβά;» Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνει κάποια στιγμή στο έργο ο Γιόχαν στη Μαριάννε όταν τίποτα δεν φαίνεται να απειλεί τη ζωή τους. Ξεκίνησα με αυτήν τη φράση. Με ενδιαφέρει το απρόοπτο στη ζωή, όταν μέσα στην καθημερινότητα εισβάλλει κάτι ξένο, πώς το αντιμετωπίζεις; Η ζωή πάντα έχει έναν τρόπο να μας εκπλήσσει.
Η παράσταση που θα δούμε έγινε πολύ γρήγορα sold out στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με εξίσου μεγάλη επιτυχία στο Σύγχρονο θέατρο. Πού αποδίδετε την επιτυχία αυτή;
Είναι πολύ συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την παράσταση. Όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε ανθρώπους να έρχονται δυο και τρεις φορές στο θέατρο, την τελευταία φορά θυμάμαι μια γυναίκα που είχε έρθει με τις φίλες της και φεύγοντας έκλεισε εισιτήριο για να ξαναδεί το έργο δυο βδομάδες μετά, με τον άντρα της αυτήν τη φορά, ή μια μαθήτριά μου που έκανε δώρο τα εισιτήρια στους γονείς της θεωρώντας ότι το έργο αυτό έχει να τους πει κάτι σημαντικό για τη σχέση τους. Αυτό δεν είναι σύνηθες και οφείλεται σίγουρα αρχικά στο ίδιο το υλικό, που είναι το έργο του Μπέργκμαν, ένα έργο αγέραστο και συναρπαστικό. Η χημεία επίσης των πρωταγωνιστών έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιτυχία της παράστασης, ο Νίκος Ψαρράς και η Μαρίνα Ασλάνογλου δεν υποδύονται απλώς, αλλά είναι ο Γιόχαν και η Μαριάννε και αυτό είναι μεγάλο δώρο. Μέλημά μου και σκηνοθετικό στοίχημα ήταν να μη χαθεί σε καμία περίπτωση ο πυρήνας του έργου -το βάθος και η ουσία του- αλλά να αναδειχτεί με σύγχρονους όρους η σύγκρουση μέχρι θανάτου αυτού του εμβληματικού ζευγαριού. Τέλος, η παράσταση διαθέτει και χιούμορ, στιγμές επώδυνες αλλά και αστείες, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη ζωή.
Υπογράφετε, εκτός από τη σκηνοθεσία, και τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου, μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.
Πράγματι, έκανα νέα μετάφραση και χρησιμοποίησα, ανάμεσα στις 6 σκηνές του έργου, εμβόλιμα αποσπάσματα από δυο έργα: το μυθιστόρημα «Ιστορία ενός Γάμου» (εκδόσεις Ποταμός) του Νορβηγού Γκούλιγκσεν Γκάιρ, που επίσης ανατέμνει τον θεσμό του γάμου με σκανδιναβικό νυστέρι, καθώς και από την τελευταία ταινία του Μπέργκμαν «Σαραμπάντ». Τέλος διάβασα και επηρεάστηκα πολύ από την «Ανησυχία» της Λιν Ούλμαν, κόρης του Μπέργκμαν και της Λιβ Ούλμαν (Μαριάννε της ταινίας). Η δραματουργία εστιάζει στους δύο πρωταγωνιστές, στον Γιόχαν και στη Μαριάννε.
Πιστεύετε ότι η ιστορία του Γιόχαν και της Μαριάννε είναι μια ιστορία στην οποία όλα τα ζευγάρια μπορούν να βρουν στοιχεία ταύτισης;
Το έργο αφορά τους παντρεμένους, τους διαζευγμένους, αυτούς που το σκέφτονται ή νιώθουν για κάποιον λόγο μακριά από τη συνθήκη του γάμου. Είναι ένα έργο όχι μόνο για τον γάμο, αλλά για το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους, για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις μεγάλες προσδοκίες και τις καθοριστικές συναντήσεις. Ο Γιόχαν και η Μαριάννε ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις τη σχέση και τον γάμο τους υποτιμώντας ωστόσο κάποια σημάδια και «σκουπίζοντας τη σκόνη κάτω από το χαλί». Νομίζω πως όλοι λίγο πολύ αναγνωρίζουμε στοιχεία του εαυτού μας σε αυτό το έργο.
*Η θεατρική παράσταση “Σκηνές απο έναν γάμο” θα παιχτεί στις Σέρρες την Παρασκευή 5 Απριλίου στα Αστέρια στις 21:15. Περισσότερα εδώ
Διαβάστε εδώ και τη συνέντευξη του ηθοποιού Νίκου Ψαρρά