Οι εκλογές, ο πολιτισμός και μια ευκαιρία για εξωστρέφεια στην πόλη, του Γιώργου Ανδρέου

Ο μαραθώνιος εκλογών μέσα στο 2023 πλησιάζει στον… τερματισμό του με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου. Κι οι εκλογές αυτές έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον ειδικά για την περιφερειακή Ελλάδα, αφού οι μεγαλουπόλεις επωφελούνται πολύ περισσότερο από τη σχέση τους με την κεντρική εξουσία (και λόγω πολυπληθέστατης εκλογικής «πελατείας» στις εθνικές εκλογές και επειδή απορροφούν σχεδόν όλη την οικονομική ικμάδα της χώρας για να συντηρηθούν). Ας είναι – αυτό είναι ένα τεράστιο και κρίσιμο θέμα που χρειάζεται ξεχωριστή ανάλυση και συζήτηση.

Στο σημερινό σημείωμα θα μιλήσω (δεν το συνηθίζω) από τη θεσμική μου θέση, του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Είναι, νομίζω, πολύ γνωστό και κοινά παραδεκτό πως η πόλη μας στερείται από ένα μεγάλο και πανελλήνια πρωτότυπο πολιτιστικό γεγονός, ένα φεστιβάλ πχ ή ένα δρώμενο μεγάλης έντασης. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη θεσμική μου θέση, ψάχνω (ψάχνουμε – με τον πρόεδρο του ΔΣ του θεάτρου, τον εξαιρετικό συμπαραστάτη και συνεργάτη Σάββα Ρίζο) για μια ενδιαφέρουσα ιδέα – νομίζω πως τη διάθεσή μου αυτή την έχει καταγράψει η συνέντευξή μου στο Ser-Free (ευχαριστώ, Χρύσα Ιακώβου!), μαζί και μια σειρά επιχειρημάτων ως προς τη σημασία της ύπαρξης στις Σέρρες μας ενός θεσμού πολιτιστικού που θα μπορούσε (εκτός από την ικανοποίηση των Σερραίων) να προσφέρει και τη δυνατότητα της τουριστικής επίσκεψης στην πόλη μας για την παρακολούθηση των δράσεών μας, μαζί με όλα τα αντίστοιχα οφέλη που προκύπτουν έτσι για τον τόπο μας. Με δυο λόγια, το ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο θεματικός τουρισμός μας και να προσελκύσουμε κόσμο από άλλα μέρη της χώρας (όπως το έχουν πετύχει τα Τρίκαλα, η Δράμα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Πάτρα…). Αρωγός ένθερμος της προσπάθειάς μας από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης (όπως άλλωστε και σε όλες τις δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ μας), βοήθησε στην εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για το εγχείρημα. Οφείλω να καταθέσω πως όταν η ιδέα που αναπτύσσω παρακάτω έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο, η αποδοχή της υπήρξε ομόφωνη. Μερικές εμπειρίες από το εξωτερικό σε πόλεις που έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τις Σέρρες, οδήγησε στην υιοθέτηση μιας πολύ «της μόδας» στην Ευρώπη, πολύ σύγχρονης πρότασης: Φεστιβάλ Σύγχρονου Τσίρκου και Θεάτρου Δρόμου. Ξεκαθαρίζω εξαρχής πως στο σύγχρονο Τσίρκο δεν υπάρχουν ζώα – υπάρχουν ηθοποιοί του δρόμου, ακροβάτες, σχοινοβάτες, χορευτές, κλόουν… Νομίζω πως έχετε καταλάβει: Μέσα στον αστικό ιστό, σε επιλεγμένες τοποθεσίες, συντελείται μια ψυχαγωγική, διασκεδαστική αλλά και επιμορφωτική συνθήκη που θα λατρέψουν τα παιδιά, αλλά και τα παιδιά… κάθε ηλικίας. Ωστόσο οι ημερομηνίες πραγμάτωσης του φεστιβάλ συνέπεσαν απόλυτα με την τρομερή συμφορά που χτύπησε τη Θεσσαλία. Έτσι, με δημαρχιακή απόφαση (και αυτονόητα σύμφωνη γνώμη όλων μας), οι εκδηλώσεις αναβλήθηκαν και θα ανακοινωθεί νέος οδικός χάρτης γι’ αυτό το φεστιβάλ που πιστεύω πως έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο μας.

Στο μεταξύ το ΔΗΠΕΘΕ μας πραγματοποίησε μια γιγαντιαία περιοδεία στον νομό (35 παραστάσεις σε χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις) με τον «Ζηλιαρόγατο» του Γιώργου Ρούσσου, στα πλαίσια του θεσμού «Το καλοκαίρι της κωμωδίας». Στις 15 Σεπτεμβρίου φιλοξενήθηκε με τεράστια επιτυχία η παράσταση «Ευμενίδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου – μια συμπαραγωγή μας με την «Ελευσίνα – πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023» στην αυλή του Ζιντζιρλί Τζαμιού. Οι Σερραίες και οι Σερραίοι γέμισαν ασφυκτικά τον προαύλιο χώρο και άκουσαν με κατανυκτική σιωπή τα ιδιοφυή κελεύσματα του Αισχύλου. Στην παράσταση συμμετείχαν (ως Αθηναίοι πολίτες-ψηφοφόροι του Αρείου Πάγου) πολλά μέλη της Πειραματικής μας Σκηνής. Προετοιμαζόμαστε ήδη για την παραγωγή μας παιδικού θεάτρου για τον Δεκέμβριο. Το δημιουργικό της παράστασης αναλαμβάνει η «ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ», η πολύ γνωστή εταιρεία εκδόσεων βιβλίων, ηχογραφημάτων και διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων. Το έργο είναι πρωτότυπο, θα παιχθεί πρώτη φορά στις Σέρρες και το έχει γράψει ο πολύ γνωστός ποιητής και στιχουργός του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού Παρασκευάς Καρασούλος. Κοντά του ο σημαντικός ζωγράφος, εικαστικός και σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ανδρέας Γεωργιάδης και ο σκηνοθέτης Σταύρος Ράγιας, ένας από τους πιο αξιόλογους της νέας γενιάς του ελληνικού θεάτρου. Έχουμε κι ένα σωρό άλλα μπροστά μας – θα τα κοινοποιήσουμε σύντομα. Ο Σεπτέμβριος (Serexpo, πανελλήνια συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και φυσικά το τσίρκο του δρόμου – που θα επιστρέψει… δριμύτερο) τείνει να καθιερωθεί ως ο πιο θερμός πολιτιστικά και εξωστρεφής μήνας του χρόνου για την πόλη μας. Καθόλου κακό. Η πόλη μας αξίζει τη φροντίδα μας και την αγάπη μας. Ο Πολιτισμός είναι μια (όχι η μοναδική, φυσικά) σημαντική αφορμή. Πάντα κρίσιμη, πάντα χρήσιμη. Πάντα μια γιορτή.

* Ο Γιώργος Ανδρέου είναι συνθέτης, συγγραφέας και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.63)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.