Κουλουράκια βανίλιας με βρώμη και μέλι

Τη συνταγή προτείνει ο Γιώργος Ευγενειάδης

 Συνταγή για 60 τεμάχια

ΥΛΙΚΑ:

  • 5,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης σε σκόνη (την κάνω στο μούλτι)
  • 4 αυγά (για τη ζύμη)
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 πακέτο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (250 gr)
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • μισό κουταλάκι αλάτι
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • 1 αυγό και μισό φλιτζάνι νερό (για επάλειψη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (για επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ βάζω το βούτυρο και χτυπάω με το μίξερ για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει
  • Ρίχνω τα αυγά, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και χτυπάω 1 λεπτό ακόμη
  • Ρίχνω το αλεύρι (εκτός από το μισό φλιτζάνι), τη βρώμη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες ανακατεύω μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη
  • Το μισό φλιτζάνι αλεύρι το ρίχνω λίγο-λίγο μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια
  • Πλάθω κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας
  • Τοποθετώ τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα
  • Σε ένα μπολάκι αναμειγνύω το αυγό με το νερό και τον κουρκουμά
  • Αλείφω με ένα πινέλο σιλικόνης τα κουλουράκια με το μείγμα επάλειψης του αυγού
  • Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά

* Μπορούμε αντί για βρώμη να χρησιμοποιήσουμε μόνο αλεύρι στην ίδια ποσότητα

* Ο Σερραίος Γιώργος Ευγενειάδης ζει στην Αθήνα, όπου διδάσκει μαγειρική σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του «Απλά και Διαφορετικά-Το Ημερολόγιό μου» (Εκδόσεις Υδροπλάνο). Τα σκίτσα είναι της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.