Μελομακάρονα: συνταγή του vegan σεφ Νίκου Γαϊτάνου

Μελομακάρονα με σοκολατένια κρέμα από τοφού και μαρμελάδα λωτού

ΥΛΙΚΑ

  • 240g ηλιέλαιο
  • 240g ελαιόλαδο
  • 50g κονιάκ
  • 160g χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 200g ζάχαρη
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 900g αλεύρι ο.χ.
  • 2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2κ.γ. κανέλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Κοσκινίζουμε αλεύρι και μπέικιν.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τα λάδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας όχι όμως για πολλή ώρα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15’.
  3. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25’ στους 160 βαθμούς. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά σιροπιάζουμε σε χλιαρό σιρόπι.

ΣΙΡΟΠΙ – ΥΛΙΚΑ

  • ½ kg ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • ½ λεμόνι
  • 1 κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα κακουλέ
  • ½ πορτοκάλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 7 λεπτά.

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ – ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ. Silken τόφου
  • 300γρ vegan πραλίνα φουντουκιού

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΩΤΟΥ – ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. Λωτούς
  • 500 γρ. νερό
  • 300γρ ζάχαρη
  • 1κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 5 σπόρους κάρδαμου
  • 1/3 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Κόβουμε τους λωτούς σε φέτες και τους βάζουμε να βράσουν με το νερό και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. 10 φέτες τις κρατάμε για ντεκόρ, αφαιρούμε το κάρδαμο και λιώνουμε το υπόλοιπο στο μπλέντερ. Προαιρετικά για καλύτερο αποτέλεσμα περνάμε τη μαρμελάδα από σίτα.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.64, Δεκέμβριος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.