Τροχαία ατυχήματα: Α’ Βοήθειες και Συμβουλές Πρόληψης

Γράφει ο Νικόλαος Γκούρτσας, διασώστης στο ΕΚΑΒ  Θεσσαλονίκης – ειδικός σε θέματα α’ βοηθειών

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν δυστυχώς για την χώρα μας μία μάστιγα, καθώς είναι η πρώτη αιτία θανάτου αλλά και πρόκλησης μόνιμων αναπηριών στις ηλικίες 18 – 44. Καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά άνθρωποι που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας κάθε χρόνο μια μεγαλούπολη 1.400.000 ανθρώπων εξαφανίζεται από τον παγκόσμιο χάρτη, μια πόλη 25.250 ανθρώπων εξαφανίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα χωριό 700 ατόμων χάνεται στην Ελλάδα. Το θλιβερό είναι ότι το ένα τρίτο των νεκρών και τραυματιών είναι παιδιά. Οι  αιτίες πρόκλησης των τροχαίων ατυχημάτων είναι πολλές, με την ανθρώπινη συμπεριφορά βέβαια να αποτελεί την κυριότερη με  ποσοστό που αγγίζει το 80%. Υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, παραβίαση της προτεραιότητας, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου, επιθετική οδήγηση και άγνοια κινδύνου αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Ενέργειες στον τόπο του ατυχήματος

Όταν βρεθείτε μπροστά σε κάποιο τροχαίο ατύχημα θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να δράσετε γρήγορα αλλά όχι παρορμητικά ή βιαστικά.

– Σταθμεύστε σε απόσταση ασφαλείας από το ατύχημα  (20 μέτρα περίπου) όσο πιο δεξιά  στο δρόμο μπορείτε. Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα (alarm).

– Πριν βγείτε από το αυτοκίνητό σας φορέστε το φωσφορούχο γιλέκο έτσι ώστε να σας διακρίνουν εύκολα και από μεγάλη απόσταση οι διερχόμενοι οδηγοί. Γι’ αυτό το λόγο, το γιλέκο θα πρέπει να βρίσκεται στη θήκη της πόρτας και όχι στο πορτμπαγκάζ.

– Τοποθετήστε τα προειδοποιητικά τρίγωνα σε αρκετή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος  (περίπου 200 μέτρα αν είστε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας).

– Αφού πρώτα ελέγξετε για τυχόν κινδύνους, όπως διερχόμενα αυτοκίνητα, καύσιμα που έχουν χυθεί στο οδόστρωμα, πεσμένα καλώδια υψηλής τάσης, φωτιά, ορμητικά νερά  κ.α., πλησιάστε με προσοχή για να διαπιστώσετε τι ακριβώς έχει συμβεί.

– Κάντε έναν γρήγορο έλεγχο για την ύπαρξη τυχόν τραυματιών. Τηλεφωνήστε στο ΕΚΑΒ και δώστε ακριβή στοιχεία αναφέροντας τον τόπο του συμβάντος, αριθμό και κατάσταση των τραυματιών και όποιο άλλο στοιχείο σας ζητηθεί.

– Ειδοποιήστε την Τροχαία ή και την Πυροσβεστική εάν χρειάζεται.

– Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας έχουν ήδη φθάσει στο σημείο του συμβάντος, μη σταματάτε για να δείτε τι έχει συμβεί διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν πάνω σας τα οχήματα που ακολουθούν.

– Αν υπάρχουν τραυματίες μέσα στο  όχημα και δεν διατρέχουν κάποιον άμεσο κίνδυνο όπως φωτιά, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΕ διότι υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης τυχόν κακώσεων της σπονδυλικής στήλης.

– Αν υπάρχει τραυματίας μοτοσικλετιστής ο οποίος φοράει κράνος μπορείτε να το αφαιρέσετε μόνο εάν γνωρίζετε πώς. Χρειάζονται πάντα δύο εκπαιδευμένα άτομα τα οποία πολύ προσεχτικά θα ακινητοποιήσουν τον αυχένα του τραυματία και κατόπιν θα αφαιρέσουν το κράνος.

– Ακόμη όμως και αν δεν γνωρίζετε πώς να δώσετε τις πρώτες βοήθειες, το να διασφαλίσετε τη σκηνή του συμβάντος και να ειδοποιήσετε τις υπηρεσίες άμεσης επέμβασης, δίνοντας σωστές πληροφορίες, να είστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει πολύτιμη βοήθεια για τους τραυματίες.

Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων

– Μην οδηγείτε εάν έχετε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά. Στο 40% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων ο οδηγός είχε κάνει χρήση αλκοόλ.

– Μην παραβιάζετε τα όρια ταχύτητας. Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα τροχαία δυστυχήματα.

– Φορέστε τη ζώνη ασφαλείας ακόμα και αν πρόκειται να διανύσετε κάποια μικρή απόσταση. Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά την υπερβολική ταχύτητα.

– Μεταφέρετε τα παιδιά πάντα δεμένα-ασφαλισμένα μέσα σε ειδικά, πιστοποιημένα καθισματάκια.

– Εάν οδηγείτε ή είστε συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα ή ποδήλατο φορέστε κράνος και προστατευτικό εξοπλισμό.

– Μην περνάτε με κόκκινο και μην παραβιάζετε την προτεραιότητα.

– Μην επιχειρείτε αντικανονικές προσπεράσεις.

– Σεβαστείτε τα σήματα και τις υποδείξεις της Τροχαίας.

– Κρατήστε αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.

– Μην αλλάζετε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση λωρίδα κυκλοφορίας.

– Αποφύγετε να οδηγήσετε όταν είστε κουρασμένοι ή νυστάζετε.

– Οδηγείτε υποχωρητικά.

– Μην μιλάτε στο κινητό σας την ώρα που οδηγείτε ή όταν το  κάνετε χρησιμοποιείστε τις συσκευές που σας επιτρέπουν να έχετε ελεύθερα τα χέρια σας (bluetooth).

– Σεβαστείτε και δώστε προτεραιότητα στους πεζούς.

– Μην οδηγείτε μέσα στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Η λωρίδα αυτή θα πρέπει να μένει πάντα κενή για τα οχήματα άμεσης επέμβασης.

Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την καθημερινή ανθρωποθυσία στην άσφαλτο και όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι ελληνικοί δρόμοι να γίνουν πιο ασφαλείς. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε να κυκλοφορούμε σ’ αυτούς με λογική, υπευθυνότητα και να τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας που προαναφέρθηκαν. Ειδικότερα τις ημέρες των εορτών, που πολλοί από εσάς θα μετακινηθείτε για να επισκεφθείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τα παραπάνω είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε με ασφάλεια κοντά τους.

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ser-Free, τ.55)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.