(Από το αρχείο του περιοδικού Ser-Free, τ.36, Μάρτιος 2015)
Τα αδέρφια Ιωαννίδη, ο Γιάννης και ο Γιώργος, οδοντίατροι και οι δύο στο επάγγελμα (όπως και ο πατέρας τους!), μίλησαν για τη δουλειά τους, τις επιλογές τους, τη ζωή τους στην Αγγλία και την απόφαση να γυρίσουν στις Σέρρες, καθώς και για τη μεταξύ τους σχέση.
Συνέντευξη στη Χρυσάνθη Ιακώβου
Αποτελείτε μια οικογένεια οδοντίατρων! Και ο πατέρας σας και εσείς ασκείτε το ίδιο επάγγελμα.
Γιάννης Οι ειδικότητες μας βέβαια είναι διαφορετικές –είναι σαν να έχουμε σχεδόν διαφορετικό επάγγελμα! Εγώ είμαι ορθοδοντικός, δεν ασχολούμαι με τη γενική οδοντιατρική.
Γιώργος Ενώ εγώ ασκώ και τη γενική οδοντιατρική και έχω την ειδικότητα του προσθετολόγου, δηλαδή ασχολούμαι με εμφυτεύματα, αισθητική οδοντιατρική και γενικά την αποκατάσταση απολεσθέντων ή κατεστραμμένων δοντιών.
Πώς αποφασίσατε και οι δύο να ακολουθήσετε τον κλάδο της οδοντιατρικής;
Γιάννης Για μένα ήταν ο πατέρας μου. Στην ουσία μεγάλωσα μέσα στο ιατρείο, τον έβλεπα με τις ώρες. Ακόμα θυμάμαι που καθόμουν σε μία καρέκλα και κοιτούσα απευθείας μέσα στο στόμα του ασθενούς! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήθελα να γίνω οδοντίατρος. Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να σκεφτώ τι επάγγελμα θα επιλέξω. Και δεν το έχω μετανιώσει.
Γιώργος Και για μένα ισχύει το ίδιο. Βέβαια, ο πατέρας μας δε μας παρακίνησε ποτέ να ακολουθήσουμε αυτό το επάγγελμα, αλλά ήταν κάτι που μου άρεσε πάντα.
Πόσο επηρεάζει ο ένας αδερφός τον άλλον στις επαγγελματικές επιλογές;
Γιάννης Όχι σε μεγάλο βαθμό, γιατί οι ειδικότητες μας είναι εντελώς διαφορετικές. Το ίδιο και οι επαγγελματικοί μας χώροι. Απλώς νιώθουμε ότι είμαστε μαζί, με την έννοια ότι συμβουλεύει ο ένας τον άλλον και συζητάμε πάντα για τα σχέδια και για τα βήματα μας.
Οι γονείς σας πώς δέχτηκαν το γεγονός ότι αποφασίσατε και οι δύο να ακολουθήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Γιάννης Νομίζω ότι και οι δύο, ειδικά ο πατέρας μας, μας έβαλαν, κατά κάποιον τρόπο, σε αυτόν το δρόμο. Επειδή από νωρίς κατάλαβαν ότι το θέλαμε, ήταν σαν να υπήρχε μια ώθηση, μια διευκόλυνση. Ο πατέρας μας μάς επηρέαζε δείχνοντας μας πόσο αγαπούσε τη δουλειά του και η μητέρα μας, ως καθηγήτρια, φρόντισε ώστε να προετοιμαστούμε σωστά για τις σπουδές μας.
Ποιο επάγγελμα θα επιλέγατε αν δεν ασκούσατε την οδοντιατρική;
Γιώργος Θα γινόμουν αρχιτέκτονας. Το λέω συχνά και για την ειδικότητα μου, ότι είμαστε αρχιτέκτονες του στόματος! Όχι πως θα άλλαζα την επιλογή μου, αλλά μου αρέσει η δημιουργικότητα και η ελευθερία της αρχιτεκτονικής.
Γιάννης Μου πήρε την απάντηση… Πάντα πίστευα ότι θα γινόμουν ένας πολύ καλός αρχιτέκτονας. Αν είχα δεύτερη ζωή, θα ήθελα γενικά να ασχοληθώ με κάτι πιο ελεύθερο, να ήμουν καλλιτέχνης!
Γιώργος Όχι πως η δουλειά μας δεν είναι δημιουργική, απλώς έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες.
Γιάννης Κι ακριβώς επειδή αγαπάμε αυτό που κάνουμε, τους τηρούμε κατά γράμμα. Είμαστε και οι δύο πολύ αυστηροί στη δουλειά μας. Πράγμα που νομίζω ότι επηρεάζει και την προσωπικότητα μας. Ακολουθούμε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο, που μας συνοδεύει και στην προσωπική μας ζωή. Θα ήθελα να μπορούσα να τα διαχωρίσω αυτά τα δύο.
Γιώργος Η δουλειά αυτή απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια, οπότε αυτό περνάει και στο χαρακτήρα σου, γίνεσαι λίγο πιο σχολαστικός με όλα!
Πώς διαφυλάσσετε λοιπόν την «ανεμελιά» σας;
Γιώργος Εγώ ασχολούμαι με τη φωτογραφία, που είναι πολύ δημιουργική και απελευθερωτική.
Γιάννης Κι εγώ ασχολούμαι με τη φωτογραφία. Μου αρέσουν και τα σπορ και η επαφή με τη φύση. Και πιο πολύ απ’ όλα με απελευθερώνει η λογοτεχνία, το να διαβάζω βιβλία.
Μένατε αρκετά χρόνια στην Αγγλία, όπου κάνατε μεταπτυχιακές σπουδές και εργαστήκατε. Πώς ήταν επαγγελματικά τα πράγματα εκεί σε σχέση με εδώ;
Γιάννης Στην Αγγλία ολόκληρο το σύστημα υγείας είναι διαφορετικό και γενικά πρόκειται για εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική σύγκριση. Εγώ αυτό που προσπαθώ είναι να εφαρμόσω εδώ αυτά που έμαθα εκεί. Και νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα καταφέρνω. Κατά ένα μεγάλο ποσοστό νομίζω ότι εξαρτάται από σένα τον ίδιο πώς θα θέσεις το πλαίσιο της δουλειάς σου και πώς θα φερθείς επαγγελματικά. Εγώ αισθάνομαι καλύτερα εδώ και νιώθω δικαιωμένος που επέστρεψα. Κατά τα άλλα, οι μεγάλες διαφορές πιστεύω ότι έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής, δηλαδή εκεί σε δυσκολεύουν τα ωράρια, οι αποστάσεις, οι μετακινήσεις, ενώ εδώ οι ρυθμοί ζωής είναι πιο χαλαροί, υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά πράγματα. Απλώς, στην Αγγλία υπάρχει, και στον επαγγελματικό τομέα και στην κοινωνία γενικότερα, η κοινή αποδοχή κάποιων κανόνων από όλους, και αυτό διευκολύνει τα πράγματα.
Γιώργος Εκεί όλα δουλεύουν σαν ρολόι! Όλα λειτουργούν καλύτερα. Αλλά υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και στις δύο χώρες. Κι εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω, να συνδυάσω τα θετικά της Αγγλίας και της Ελλάδας και να εφαρμόσω εδώ αυτά που έμαθα εκεί.
Δυσκολευτήκατε στο νέο σας ξεκίνημα εδώ;
Γιώργος Ξεκινώντας να εργάζομαι εδώ, είδα πολλές διαφορές στον τρόπο σκέψης του κόσμου, οπότε προσπαθώ να προσαρμόζομαι και εγώ όσο μπορώ και να αλλάζω, όσο είναι δυνατό, τη νοοτροπία των ασθενών. Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι σε μια μικρή πόλη η καλή δουλειά φαίνεται πιο εύκολα, εδώ δεν είναι απρόσωπα τα πράγματα.
Γιάννης Έκανα μια τεράστια προσπάθεια και έβαλα όλη την ψυχή μου. Όπως γίνεται πάντα όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο. Αλλά μπορώ να πω ότι υπήρξε από την αρχή μια ανταπόκριση από τον κόσμο, παρόλο που ξεκίνησα σε δύσκολη εποχή. Δεν απογοητεύτηκα. Θεωρώ πως όταν είσαι σωστός σε αυτό που κάνεις, υπάρχει ανταπόκριση. Ο κόσμος είναι πάντα η καλύτερη διαφήμιση.
Γιατί επιστρέψατε;
Γιώργος Δεν ήθελα να μείνω για πάντα στην Αγγλία. Στην Ελλάδα αγαπώ την ποιότητα ζωής, το κλίμα, τους ανθρώπους, και αυτά που έμαθα εκεί θέλω να τα εφαρμόσω εδώ.
Γιάννης Στην Αγγλία ήθελα πάντα να μείνω για ένα διάστημα. Η κουλτούρα της, η οργάνωση της, η μουσική, το design, όλα όσα είδα εκεί μου άρεσαν πάρα πολύ. Αλλά δε σκόπευα να μείνω στην Αγγλία για πάντα. Μένοντας στο εξωτερικό καταλαβαίνεις ότι η μεγαλύτερη αξία είναι οι άνθρωποι. Και ένιωθα, κατά κάποιον τρόπο, την ανάγκη να συνεχίσω και το όνομα του πατέρα μας, όχι μόνο επαγγελματικά, αλλά σαν οικογένεια εδώ στις Σέρρες. Έπειτα, η πόλη μας έχει πάρα πολλά θετικά. Έχουμε πάρα πολλές διεξόδους στη φύση, σε θάλασσα, σε βουνό… Έχουμε πολύ κοντά μας ένα αστικό κέντρο. Ένα διεθνές αεροδρόμιο.
Γιώργος Τα θεωρούμε αυτονόητα όλα αυτά, αλλά δεν είναι. Μένοντας στο εξωτερικό, τα εκτίμησα περισσότερο. Όχι βέβαια πως δε μου λείπουν πολλά από την Αγγλία. Μερικές φορές ακόμα και ο μουντός καιρός!
Γιάννης Απλώς στην Αγγλία έχεις συνεχή επαφή με πολιτιστικά δρώμενα. Όχι πως δεν έχει εδώ, αλλά εκεί τα βλέπεις τη στιγμή που γεννιούνται. Βλέπεις τις νέες τάσεις της τέχνης, τα νέα ρεύματα, καινούργιες ιδέες, όλα στη γέννηση τους. Αυτό είναι που μου λείπει.
Αν δεν είχατε ο ένας τον άλλον, πιστεύετε ότι θα είχατε φτάσει εδώ που φτάσατε;
Γιάννης Στατιστικά, σύμφωνα με έρευνες, αν ο μεγάλος αδερφός είναι επιτυχημένος στο σχολείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι και ο μικρός… Αλλά εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι αυτό. Απλώς υπάρχει μεταξύ μας ένας υγιής ανταγωνισμός. Με την έννοια ότι βλέποντας τον Γιώργο επιτυχημένο θέλω να είμαι κι εγώ. Και το ίδιο ισχύει και για αυτόν που βλέπει εμένα.
Γιώργος Είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, ο ένας είναι ο καλύτερος φίλος του άλλου, αλλά δε νομίζω ότι αυτό παίζει ρόλο στην επαγγελματική μας ζωή. Θα βοηθούσε ο ένας τον άλλον ακόμα κι αν είχαμε διαφορετικά επαγγέλματα.
(Η συνέντευξη, όπως δημοσιεύτηκε, εδώ, σελ 62)