Πασχαλινά παραμύθια της Ελένης Σίμπα

Το πασχαλινό κουλουράκι που μοσχοβολούσε

Για ένα πασχαλινό κουλουράκι που μοσχοβολούσε γίνεται ο λόγος σ’ αυτό το Παραμύθι. Δεν ήταν μόνο η εμφάνισή του ιδιαίτερη αλλά και η μυρωδιά του. Η αιτία ήταν ότι η εγγονούλα του ζαχαροπλάστη έτυχε κατά λάθος να πάρει στις χούφτες της λίγη ζύμη από εκείνη που προορίζονταν για τα πασχαλινά τσουρέκια. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο εντυπωσιακό για την όσφρηση αλλά έφερε ουρά μπροστά από την βιτρίνα με τα κουλουράκια. Μικροί και μεγάλοι περίμεναν να γευτούν το κουλουράκι που μύριζε θαυμάσια αλλά ο πωλητής δεν μπορούσε να βρει ποιο είναι. Τότε, προς έκπληξη όλων, το κουλουράκι ανέβηκε μόνο του επάνω από όλα τα άλλα στον δίσκο μέσα στην βιτρίνα κι άρχισε να γελάει και να τραγουδάει από την χαρά του. Μερικές φορές, δεν πρέπει να μαλώνουμε τα παιδιά για τα μικρά τυχόν λάθη που κάνουν διότι από τα λάθη του κάποιος μπορεί να μάθει πολλά. Άλλωστε, πολλές διάσημες συνταγές προέκυψαν όταν κάποιος δεν έβαλε κατά λάθος το σωστό υλικό.

Το δώρο του Πασχάλη

Ο μικρός Πασχάλης ήταν από μικρός αιχμάλωτος στα δίχτυα του υλικού κόσμου. Πλησίαζε το Πάσχα κι εκείνος αδημονούσε κυρίως για τα ακριβά δώρα που θα λάβει περισσότερο παρά για την σπουδαιότητα των ημερών. Η μέρα που θα έπαιρνε το μάθημά του θα ερχόταν όταν θα συναντούσε μια μέρα στο πάρκο δυο φτωχά αδερφάκια. Εκείνος ήταν συνηθισμένος να έχει ακόμη και γκουβερνάντα αλλά και να φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο. Όταν έμαθε όμως από τον Ηρακλή, που μόλις είχε γνωρίσει, ότι προέρχονταν από μονογονεϊκή οικογένεια και κρατούσε από το χέρι την μικρή του αδερφούλα, επειδή η μητέρα τους έπρεπε να εργάζεται ολημερίς, για τα προς το ζην, τότε αναθεώρησε. Χωρίς να χάσει χρόνο, για να ελαφρύνει την καρδιά του και για ν’ απαλλαγεί από τις τύψεις του, κάλεσε τα δυο παιδιά να έρθουν στο σπίτι του για φαγητό και να απολαύσουν το γιορτινό τραπέζι, χαρίζοντάς τους μάλιστα και δώρα. Διαπίστωσε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ευχαριστημένοι με ό,τι έχουμε και να μην είμαστε πλεονέκτες, καθώς άλλοι αναγκάζονται να συμβιβαστούν με πολύ λιγότερα χωρίς να παραπονιούνται.

Η κατακόκκινη λαμπάδα της νονάς

Τα δίδυμα αδερφάκια περίμεναν κι αυτό το Πάσχα με ανυπομονησία τη νονά τους να τους φέρει τις λαμπάδες και τα δώρα τους. Ήταν τόσο μεγάλη η αγωνία τους γι’ αυτό που μέχρι και στο όνειρό τους τα είδαν όλα, όπως πραγματικά ήθελαν να εξελιχθούν. Μέχρι που τρόμαξαν το κορίτσι και το αγόρι από το πόσο αληθινό ήταν το όνειρο που είχαν δει και πόσο πραγματικό αποδείχτηκε εν τέλει. Η νονά τους από την μεγάλη της αγάπη γι’ αυτούς έφερε τις ωραιότερες λαμπάδες αλλά και τα πιο θαυμαστά δώρα. Η σχέση του νονού με το βαφτιστήρι του πρέπει να χτίζεται από τα θεμέλια σωστά, καθώς είναι και πνευματικός του πατέρας και αναπόφευκτα εκείνο μεγαλώνοντας θα τον έχει για πρότυπο.

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα

Οι Άγιες μέρες του Πάσχα είχαν έρθει στο μικρό, σοκολατένιο χωριό, όπου όλα εκεί ήταν φτιαγμένα από κάθε είδους σοκολάτα, όπως γάλακτος, λευκή και υγείας. Τα λουλούδια, τα δέντρα, τα ζώα και τα πουλιά ήταν σοκολατένια αλλά μιλούσαν άπταιστα την γλώσσα των ανθρώπων. Το μόνο που έλειπε από τον μικρόκοσμό τους, ήταν τα κόκκινα αυγά που ποτέ δεν είχαν δει κι αποφάσισαν να φτιάξουν τελικά, βάζοντας στο καυτό τσουκάλι κομμάτια σοκολάτας. Η σοφή κουκουβάγια, το λευκό κουνελάκι, ο παιχνιδιάρης ασβός και το καμαρωτό παγώνι ήταν χαρούμενα που είχαν καταφέρει να πλάσουν το δικό τους σοκολατένιο αυγό. Οι κόκκινες κορδέλες ήταν έτοιμες για να τυλίξουν ο παιχνιδιάρης ασβός, το έξυπνο σαλιγκαράκι, η γέρικη βελανιδιά και η πολύχρωμη πεταλούδα τα πασχαλινά τους αυγά! Ένα πλατύ χαμόγελο σχηματίστηκε αμέσως στα πρόσωπα όλων που ήταν αποτέλεσμα της αγαστής τους συνεργασίας. Έτσι, αποφάσισαν να φτιάχνουν εφεξής τα δικά τους σοκολατένια αυγά κάθε Πάσχα.

Η πασχαλίτσα με τη χρυσή καρδούλα

Οι γιορτές του Πάσχα φέτος δεν ήταν οι αναμενόμενες, καθώς ένα από τα μέλη της οικογένειάς της πασχαλίτσας με την χρυσή καρδούλα, χρειαζόταν να κάνει μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς που όμως, δεν υπήρχε δότης συμβατός με την μικρή αδερφή της πασχαλίτσας με την χρυσή καρδούλα. Η κατάσταση της υγείας της μικρής πασχαλίτσας φαινόταν να χειροτερεύει, όταν πάρθηκε η γενναία απόφαση. Η πασχαλίτσα με την χρυσή καρδούλα το είχε πάρει απόφαση. Θα θυσιάζονταν για τη μικρή της αδερφούλα. Και τότε έγινε το θαύμα. Την ώρα που περίμεναν όλοι, αφού βέβαια είχε μεταμοσχευτεί η χρυσή καρδούλα στην μικρή πασχαλίτσα, να μην ζήσει η μεγαλύτερή της αδερφή, άρχισε να χτυπάει ο παλμογράφος και η πασχαλίτσα που δεν είχε πια χρυσή καρδούλα επανήλθε στη ζωή. Τις περισσότερες λοιπόν φορές, η αγάπη και η αυτοθυσία μας είναι αυτή που κινεί το θαύμα και γι’ αυτό πρέπει η πίστη μας να μας ωθεί σε μια πράξη σαν κι αυτή.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Σίμπα γεννήθηκε στις Σέρρες. Είναι εκπαιδευτικός ιδ. τομέα κι έχει ιδρύσει δύο Κ.Ξ.Γ., αλλά ήταν υπεύθυνη κατά καιρούς και σε άλλα Κ.Ξ.Γ. Ίδρυσε έναν Εκδοτικό οίκο, τις Εκδόσεις ΣΙΜΠΑ και την επιχείρηση ”Χειροποίητα Είδη Δώρων & Κοσμήματα SIBA’S” μέσα από την οποία απέκτησε την εμπειρία ενασχόλησης, σχεδιασμού και εμπορίου κοσμημάτων ημιπολίτιμων λίθων. Ίδρυσε δύο συλλόγους, ”Χορωδιακά σύνολα Νέων/Νεανίδων” και Σύλλογος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ”Η ΣΙΝΤΙΑ”, που τώρα είναι σε αδράνεια. Υπήρξε γραμματέας και υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του Προξενείου Λιθουανίας, Θεσ/νίκης. Διετέλεσε διευθύντρια στο 13ο Δημ. σχολείο Σταυρούπολης, σε πιλοτικό πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νομαρχίας Θεσ/νίκης, κατά την θερινή περίοδο 2006. Υπήρξε μέλος συλλόγων όπως του ”ΟΡΦΕΑ” Θεσ/νίκης και του Συλόγου Φίλων Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Σιδ/στρου. Έγραψε 1000 βιβλία από τα οποία τα 500 είναι Παραμύθια ενώ τα υπόλοιπα είναι Ποιητ. συλλογές, Διηγήματα και Μυθιστορήματα, που αναμένεται να εκδοθούν στο μέλλον. Για την ώρα, προσφέρει τα Παραμύθια της ΔΩΡΕΑΝ σε ηλ. μορφή, που όμως είναι κατοχυρωμένα. Ζωγραφίζει η ίδια τα εξώφυλλα των βιβλίων της.  Σήμερα, είναι σύμβουλος πολιτικών προσώπων αλλά και της οικογενειακής επιχείρησης. Είναι εισοδηματίας και παντρεμένη εδώ και 13 χρόνια με τον Στυλιανό Ζέκο, επιχειρηματία.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.