Παράσταση κουκλοθεάτρου με τεχνικές μαύρου θέατρου από 4 δημοτικά σχολεία

Σάββατο 1 Ιουνίου | ΔΗΠΕΘΕ Σερρών | 20:00

Το 13ο, το 7ο, το 18ο και το 20ό δημοτικό σχολείο Σερρών πρόκειται να ανεβάσουν παράσταση μαύρου κουκλοθεάτρου βασισμένη σε παραμύθια τριών Σερραίων συγγραφέων: της Βούλας Γιαγκάζογλου, της Αντωνίας Θεοχαρίδου και της Γεσθημανής Μπερμπέρη. Όλα ξεκίνησαν από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και από μια ιδέα της εκπαιδευτικού Αγγελικής Τερζή.

Η αφορμή

Στα πλαίσια του προγράμματος των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο πρόγραμμα «Έχω και εγώ δικαίωμα, είμαι παιδί» έγινε λόγος για τα δικαιώματα του παιδιού και οι εκπαιδευτικοί εστίασαν στις αξίες της κατανόησης της διαφορετικότητας, της ενσυναίσθησης και της δημιουργίας ουσιαστικών φιλικών σχέσεων. Η ιδέα και η υλοποίηση του προγράμματος έγινε από τη Δ1 τάξη του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών από την εκπαιδευτικό Αγγελική Τερζή και τους μαθητές της. Την ιδέα αυτή υποστήριξαν, από την πρώτη στιγμή, και βοήθησαν στην πραγματοποίησή της ο διευθυντής του σχολείου κ. Μπερμπερίδης και ο αναπληρωτής διευθυντής κ. Λατίνης. Στη διάρκεια του προγράμματος εφαρμόστηκαν θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες με στόχο την κατανόηση της διαφορετικότητας και της διαρκούς προσπάθειας για αυτοβελτίωση.

Το πρόγραμμα δουλεύτηκε διαθεματικά, αφού έγιναν δράσεις και με εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, τα παιδιά δούλεψαν με την εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας Αθανασία Τζουμαλάκη την ιστορία ενός παραμυθιού στην αγγλική γλώσσα, το δραματοποίησαν και το παρουσίασαν στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου. Αντίστοιχα, με τον εκπαιδευτικό της πληροφορικής Γιάννη Μαυρίδη οι μαθητές δούλεψαν και δημιούργησαν 3 e-book. Επίσης, τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μουσείο Ξενάκη και, αφού γνώρισαν και ασχολήθηκαν με την τεχνική του ζωγράφου, αποφασίστηκε από την ομάδα των παιδιών τα οποία εμπνεύστηκαν από ένα παραμύθι να φιλοτεχνήσουν μαζί με τον γνωστό καλλιτέχνη της πόλης Βασίλη Βαφειάδη έναν μεγάλο τοίχο του σχολείου.

Η ιδέα

Σε όλο το πρόγραμμα εφαρμόστηκαν πρότυπες παιδαγωγικές μέθοδοι όπως η αφήγηση, η διερευνητική δραματοποίηση παραμυθιών, το θεατρικό παιχνίδι, τα παιχνίδια ρόλων κ.ά. Στα πλαίσια αυτής της δράσης κλήθηκαν τρεις Σερραίες συγγραφείς παιδικών βιβλίων με στόχο την εμβάθυνση στις ιστορίες τους και την ουσιαστική εμπλοκή των μικρών μαθητών με τους ήρωες των παραμυθιών τους. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα παραμύθια και τους συγγραφείς καλλιεργήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μίας θεατρικής παράστασης μαύρου κουκλοθέατρου με τον συνδυασμό 3 έργων τους. Επιλέχτηκε ένα έργο από την κάθε συγγραφέα: «Οδός Αλκυόνης» της Βούλας Γιαγκάζογλου, «Ο Χταποδούλης και το πάρτι του καλοκαιριού» της Αντωνίας Θεοχαρίδου και «Θα τα καταφέρεις, αστεράκι μου» της Γεσθημανής Μπερμπέρη. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και επαφές για το τελικό αποτέλεσμα που θα ήταν το ανέβασμα της συγκεκριμένης παράστασης μαύρου κουκλοθέατρου. Το μαύρο κουκλοθέατρο αποτελεί ένα μοναδικό μέσο έκφρασης όπου ο συνδυασμός των κινήσεων της κούκλας, η μουσική και τα φωτεινά εφέ δημιουργούν έναν μαγικό κόσμο που προκαλεί έντονα συναισθήματα. Τα παιδιά της Δ1 τάξης του 13ου δημοτικού «δάνεισαν» τις φωνές τους στα δύο παραμύθια και τα παιδιά της Ε1 του 18ου δημοτικού στο τρίτο παραμύθι. Η διασκευή των διαλόγων, η ηχογράφηση και σκηνοθεσία των φωνών έγιναν από τη συγγραφέα Βούλα Γιαγκάζογλου και την εκπαιδευτικό των παιδιών Αγγελική Τερζή.

Η υλοποίηση

Ωστόσο, η αρχική αυτή ιδέα του προγράμματος δεν θα έφτανε ποτέ σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα αν δεν την «αγκάλιαζαν» εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων από 3 ακόμη σχολεία (7ο, 18ο και 20ό). Μαζί με κάποιους μαθητές τους, εμπλακήκανε όλοι μαζί σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πρακτικές με στόχο να ενθαρρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους μαθητές να αναπτύξουν την κοινωνική τους ευαισθησία. Η μουσικός Πόπη Σισμάνη, που υπηρετεί στα σχολεία 18ο και 7ο, σε συνεργασία με τις μουσικούς Στέλλα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Αλμπανάκη, Κατερίνα Κάργιου και την εκπαιδευτικό του 2ου ΕΠΑΛ Σερρών Μαρία Αναστασιάδου, φρόντισε για τη μουσική επένδυση των παραμυθιών με τραγούδια που συνέθεσαν, έγραψαν τους στίχους και τελικά τραγούδησαν και ηχογράφησαν μαζί με κάποιους μαθητές των 4 συνεργαζόμενων σχολείων.

Τέλος, η σκηνογραφία και οι κούκλες του μαύρου θεάτρου φιλοτεχνήθηκαν από τον, μοναδικό στο είδος, συνταξιούχο εκπαιδευτικό Κυριάκο Θεοδωρίδη με τη συνεργασία των ταλαντούχων εκπαιδευτικών των εικαστικών και της θεατρικής αγωγής που υπηρετούν στα συνεργαζόμενα σχολεία. Όλες αυτές οι συνεργατικές, βιωματικές δραστηριότητες, βοήθησαν τους μαθητές να αλληλεπιδράσουν, να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν και τελικά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και να κατανοήσουν την αξία της διαφορετικότητας.

Στη δράση αυτή, που βασίστηκε στην ιδέα της εκπαιδευτικού Αγγελικής Τερζή, συμμετείχαν:

Συγγραφείς: Γιαγκάζογλου Βούλα, Θεοχαρίδου Αντωνία, Μπερμπέρη Γεσθημανή

Διασκευή διαλόγων- Σκηνοθεσία- Ηχογράφηση: Γιαγκάζογλου Βούλα

Μοντάζ ήχου: Γραμμενίδου Αθηνά

Μουσική Επιμέλεια-Μελοποίηση τραγουδιών, υπεύθυνη χορωδίας: Σισμάνη Καλλιόπη

Συμμετέχουν οι μουσικοπαιδαγωγοί: Αλμπανάκη Χριστίνα, Παπαδοπούλου Στέλλα, Κάργιου Κατερίνα, Αναστασιάδου Μαρία

Σκηνικά-Κούκλες: Θεοδωρίδης Κυριάκος και οι εικαστικοί-θεατρολόγοι Ζηρίδου Αλίκη, Μπάρμπα Έλενα, Μιντιούρη Μαρία, Σαρακενίδου Νίκη

Οι συντελεστές της παράστασης θέλουν να ευχαριστήσουν τους διευθυντές και τις διευθύντριες των συνεργαζόμενων σχολείων (Αβδελά Κατερίνα, Παπαδιού Έλλη, Καραογλανίδη Αβραάμ, Σταϊκόπουλο Κωνσταντίνο) για την υποστήριξή τους στην υλοποίηση της δράσης. Την πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Εμμανουήλ Παπάς», καθώς και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου, του 18ου, του 7ου και του 20ού Δημοτικού Σχολείου. Τις δασκάλες Παρασκευή Αράπη, Μαρία Εφετζή και Ελένη Τουλουμτζή και την εικαστικό Χριστίνα Bucur. Θερμές ευχαριστίες επίσης στους γονείς των μαθητών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη των οποίων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η παράσταση.

Χορηγός: SER-FREE

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.