Παιδί και κατοικίδιο: 5 λόγοι για να πεις ΝΑΙ! Της ψυχολόγου Έλλης Χατζηπαζαρλή

Πόσα παιδάκια, όταν βλέπουν ζώα, ενθουσιάζονται; Ποιο παιδί δεν απολαμβάνει την παρέα με ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι; Ακόμη κι όταν αφήνετε τα μικρά σας στις πλατείες για να παίξουν ελεύθερα, εκείνα θα τρέξουν να πιάσουν τα περιστέρια που βρίσκονται τριγύρω! Είναι γεγονός πως όλα τα παιδιά από τη φύση τους αγαπούν τα ζώα και απολαμβάνουν τη συντροφιά μαζί τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παιδάκια διαλέγουν για λούτρινα παιχνίδια ζωάκια! Παρακάτω θα σας δώσω 5 πολύ καλούς λόγους για να μεγαλώσετε το παιδί σας με ένα κατοικίδιο.

Τα κατοικίδια και η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού

Εκτός από συντροφικότητα, το κατοικίδιο θα προσφέρει ουσιαστική επικοινωνία στο παιδί σας. Και τι εννοώ; Παρόλο που η λεκτική επικοινωνία χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία και πολυπλοκότερη μορφή επικοινωνίας, η μη λεκτική είναι εξίσου σημαντική. Βασική προϋπόθεσή της είναι να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ πομπού (αποστολέα) και δέκτη (παραλήπτη), κάτι που επιτυγχάνεται με ένα παιδί και ένα κατοικίδιο (κυρίως αν το κατοικίδιο είναι σκύλος). Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται και να επικοινωνούν άμεσα, ενισχύοντας πολλές πτυχές της μετέπειτα κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

Συνεχίζοντας με την κοινωνική ανάπτυξη…

Ακόμη και τα πιο «κλειστά» παιδιά θα «ξεκλειδώσουν» μέσα από την καθημερινότητα με ένα ζωάκι δίπλα τους. Αφήστε τα παιδιά σας να βγάζουν εκείνα βόλτα τα κατοικίδιά σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους! Θα γίνουν πόλος έλξης των άλλων παιδιών στη διάρκεια της βόλτας τους. Θα ξεκινήσει μία περίοδος κοινωνικοποίησης και αποδοχής για το μικρό σας. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνο να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους.

Η συναισθηματική τους ανάπτυξη θα είναι πιο ουσιαστική

Το ζωάκι θα προσφέρει απλόχερα αγάπη και φροντίδα (συναισθηματική) στο παιδί. Θα είναι πάντα δίπλα του να το στηρίζει και να του χαρίζει στιγμές ευτυχίας και γέλιου! Το μικρό σας θα λαμβάνει ένα αίσθημα ασφάλειας και υποστήριξης, ακόμη κι όταν εσείς δεν είστε εκεί. Θα είναι δίπλα του στα όμορφα και τα άσχημα.

* Έρευνα έχει δείξει ότι παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο βλέπουν λιγότερο συχνά εφιάλτες. Και αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουν ασφάλεια!

Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός των μικρών σας

Αφήστε χώρο και χρόνο στο παιδί σας να αναλάβει κάποιες από τις ευθύνες που έχει η απόκτηση ενός κατοικίδιου. Έτσι, το παιδί θα κατανοήσει πως θα πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνο και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ζώου. Θα γίνει φροντιστής, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό του.

Πολλά παιδιά μεγαλώνοντας με ζωάκια τείνουν να βελτιώνουν τις σχολικές τους επιδόσεις και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθησή τους. Τα περισσότερα από τα παιδάκια έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν «δυνατά» στα κατοικίδιά τους, χωρίς να έχουν το άγχος της κριτικής του ακροατή. Έτσι, συνεχίζουν ακάθεκτα την ανάγνωση και μάλιστα με ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση.

Παιδιά με αυτισμό και κατοικίδια

Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να εξοικειωθούν στην επαφή με άλλους ανθρώπους και στην άμεση επικοινωνία μαζί τους. Περνώντας χρόνο με τα ζώα, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο ήρεμα. Αυτή η μη λεκτική επικοινωνία που προαναφέραμε, μοιάζει να είναι το κλειδί στην πόρτα της πραγματικότητας γι’ αυτά τα παιδιά.

Σκεφτείτε λοιπόν τα οφέλη απόκτησης ενός κατοικίδιου. Σκεφτείτε το καλά αν είστε έτοιμοι γι’ αυτό το βήμα. Όλα τα ζώα είναι άξια σεβασμού και προσοχής. Μέσα από αυτό, τα παιδιά θα μάθουν τις αξίες της ηθικής ευθύνης και της ενσυναίσθησης. Και σας ρωτώ, είναι τελικά προτιμότερο τα παιδιά να παίζουν με λούτρινα ζωάκια;

Έλλη Χατζηπαζαρλή-Καρπουχτσή

Ψυχολόγος-συγγραφέας

Εθνικής Αντίστασης 13, 5ος όροφος, Σέρρες | 6946237221

FB Έλλη Χατζηπαζαρλή Καρπουχτσή – Ψυχολόγος/Συγγραφέας

Site: elliehatzipazarli.gr

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.