Όμορφοι σε κάθε ηλικία, με τις μεθόδους της δερματολόγου Χιονάτης Καστορίδου

Η αναζήτηση της αιώνιας νεότητας είναι το όνειρο του ανθρώπου από… πάντα. Μπορούμε να δραπετεύσουμε από το γήρας; Η γήρανση δεν μπορεί να αποτραπεί. Χάρη όμως στις νέες τεχνολογίες, στις νέες τεχνικές και στις συνεχώς διευρυνόμενες δεξιότητες των δερματολόγων, μπορούμε να προλάβουμε, να διατηρήσουμε, ακόμα και να επαναφέρουμε μία νεανική εμφάνιση σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το υγιές δέρμα και οι σωστές συνήθειες περιποίησής του έχουν αφετηρία την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τι απασχολεί το δέρμα μας σε κάθε στάδιο της ζωής, καθώς και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα.

Εφηβεία

Ακμή

Αν και σχεδόν όλοι οι έφηβοι υποφέρουν από σπυράκια, οι βαρύτερες περιπτώσεις ακμής προκαλούν σημαντικά σωματικά και ψυχικά σημάδια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την πρόληψη των ουλών της ακμής. Ακόμη όμως και ενήλικες που κάποτε υπέφεραν από την ακμή στην εφηβεία τους κι έμειναν με αυτήν τη σκληρή ενθύμηση της κατάστασής τους, δε χρειάζεται πλέον να ζουν με ουλές. Οι συνηθέστερες θεραπείες είναι οι ακόλουθες:

CO2 Laser: παράγει κολλαγόνο κάτω από το δέρμα, προκειμένου να διορθωθούν οι βαθύτερες ουλές.

Χημικό πήλινγκ: χρησιμοποιεί ένα χημικό διάλυμα για να λειάνει την υφή του δέρματος, αφαιρώντας τις κατεστραμμένες εξωτερικές στοιβάδες στις οποίες βρίσκονται οι ουλές της ακμής.

Δερμοαπόξεση: Επιτυγχάνει διακριτικότερες διορθώσεις και απαιτεί πρακτικά μηδαμινό χρόνο αποθεραπείας.

Ανεπιθύμητη τριχοφυία

Μια άλλη συνηθισμένη πηγή εφηβικής δυσανασχέτησης είναι η εμφάνιση τριχοφυΐας. Το ξυραφάκι, το κερί, οι αποτριχωτικές κρέμες, το τσιμπιδάκι, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως πανάδες, θυλακίτιδα, ευρυαγγείες ή να αυξήσουν την τριχοφυία. Η προηγμένη μέθοδος laser Αλεξανδρίτη είναι μια απόλυτα ασφαλής και σίγουρη μέθοδος για τη σταδιακή βελτίωση της τριχοφυΐας, ακόμα και από την παιδική ηλικία.

Ηλικίες 20 – 30

Αυτή η δεκαετία είναι πολύ σημαντική χρονικά για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την καθυστέρηση της γήρανσης. Η εμφάνιση λεπτών γραμμώσεων κι η ελαφρά θαμπάδα στο δέρμα δεν είναι ασυνήθεις, ακόμη και σ’ αυτό το νεανικό στάδιο.

Δερματολογικός καθαρισμός προσώπου: η βάση για υγιή επιδερμίδα

Είδη καθαρισμού:

  • Κλασικός καθαρισμός με ατμό
  • Dermabrassion
  • Χημικό peeling

Ειδικά το τελευταίο, όσες το δοκίμασαν κυριολεκτικά το λάτρεψαν, αφού διαπίστωσαν ότι όσα μπορεί να κάνει ένα χημικό peeling στο δέρμα τους δεν μπορεί καμιά ενυδατική κρέμα, όσο ακριβή κι αν είναι. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, αν επιλέξετε αυτού του είδους τη θεραπεία, είναι πως δε θα αποκτήσετε μόνο μια καθαρή, λεία και φρέσκια επιδερμίδα, αλλά θα αντιμετωπιστούν και οι δυσχρωμίες, οι λεπτές ρυτίδες και οι προ-καρκινωματώδεις καταστάσεις του δέρματος. Γι’ αυτό και αποτελεί βάση της περιποίησης τους δέρματος σε όλες τις ηλικίες. Στα ευαίσθητα δέρματα μπορούμε να κάνουμε τον καθαρισμό με ενζυμικό peeling ή γαλακτικού οξέους.

Υαλουρονικό οξύ: Το μυστικό για τέλεια χείλη!

Τα χείλη αποτελούν αιώνιο σύμβολο θηλυκότητας και ομορφιάς. Τώρα με τον πλέον φυσικό και αισθητικά καλαίσθητο τρόπο, το όνειρο για την απόκτηση όμορφων χειλιών μπορεί να γίνει πραγματικότητα για κάθε γυναίκα.

Ηλικίες 30 – 40

Αν και σε μικρό βαθμό το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να γίνεται εμφανές σε αυτήν τη δεκαετία. Οι δημοφιλέστερες θεραπείες είναι:

Μεσοθεραπεία

Θεραπεία εκλογής για άμεση αναζωογόνηση και φρεσκάδα στο δέρμα του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ. Η θεραπεία γίνεται με μικρές ανώδυνες εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ μόνο του ή σε συνδυασμό με κοκτέιλ βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Μη ενέσιμη μεσοθεραπεία

Χρησιμοποιούμε τεχνολογία ιονισμού ώστε να εισάγουμε τα επιθυμητά συστατικά σε βάθος, αλλά και μεγάλου μήκους υπέρυθρο φως και υπερήχους, σε μια ανώδυνη διαδικασία που προσφέρει αναδόμηση του δέρματος, λείανση των ρυτίδων και λάμψη. Συνήθως οι μεσοθεραπείες εφαρμόζονται μετά από peeling.

Ενέσεις βουτυλυνικής τοξίνης (botox – dysport)

Χαλαρώνουν τους μύες που δημιουργούν τις ρυτίδες. Το υπερκείμενο δέρμα παραμένει λείο και αρυτίδωτο, ενώ οι υπόλοιποι μύες συσπώνται με φυσιολογικό τρόπο, ώστε να επιτρέπουν τη φυσιολογική έκφραση του προσώπου. Εφαρμόζεται ακόμα και στις πρώτες ρυτίδες του μετώπου και των ματιών στην ηλικία που αυτές είναι δυναμικές (παράγονται με την κίνηση) και όχι στατικές (μόνιμες), ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των δεύτερων.

Εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος απαλύνουν τις ρυτίδες, αναδιαμορφώνουν τους χαμένους όγκους και χαρίζουν μία πιο νεανική εμφάνιση εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα.

Ηλικίες 40 – 50

Δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση! Οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών είναι στην εποχή μας πιο υγιείς και δραστήριοι από ποτέ. Η επιθετική αντιμετώπιση του γηρασμένου από τον ήλιο δέρματος και των αισθητικών ψεγαδιών μπορεί να διατηρήσει τη νεανική εμφάνιση του προσώπου, ώστε να ταιριάζει με τη νεανική ψυχική διάθεση.

Οι προσεγγίσεις που υιοθετούν οι δερματολόγοι για να αναχαιτίσουν τα σημάδια της γήρανσης αυτής της ηλικίας είναι:

Total plasma Lift. Το fractional laser, όταν συνδυάζεται με την αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP, προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σύσφιξης προσώπου, καθώς ενισχύεται η παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Νήματα PDO και COG. Πρόκειται για πλήρως απορροφήσιμα νήματα που εισάγονται κάτω από την επιδερμίδα με μορφή πλέγματος ή με τρόπο ανάρτησης. Η διάσπασή τους οδηγεί στην παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα τη σύ[1]σφιξη και ανόρθωση του δέρματος, προσώπου και λαιμού.

Βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι. Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο που αναίμακτα και ανώδυνα αφαιρεί (εξαχνώνει) επιφανειακές στιβάδες δέρματος. Αποτελεί την πιο προηγμένη μη επεμβατική μέθοδο βλεφαροπλαστικής και θεραπείας ατελειών του προσώπου.

Ραδιοσυχνότητες – Φωτοανάπλαση με ND- Yag laser. Μέθοδοι αναζωογόνησης του δέρματος μέσω παραγωγής κολλαγόνου και βελτίωσης της διάταξης και ποιότητας των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης. Κλινικά αυτό που παρατηρείται είναι η βελτίωση της σύσφιξης του δέρματος αλλά και η μείωση των ρυτίδων.

Φυσικά και εδώ, και μάλιστα πολύ συχνά, χρησιμοποιούνται οι θεραπείες που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ηλικιακή ομάδα. Οι τεχνικές χρησιμοποιούνται είτε μόνες τους, είτε συνήθως σε συνδυασμό, για την επιτυχή αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων προσώπου και λαιμού.

Ηλικίες 50 και άνω

Αν ήδη έχετε ξεκινήσει θεραπείες προσώπου, συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο. Εξάλλου ποιος κατάλαβε ότι αλλάξατε δεκαετία; Αν είστε καινούργιοι στο χώρο, οπλιστείτε με υπομονή και αισιοδοξία. Τα αποτελέσματα θα σας αποζημιώσουν…

Χιονάτη Καστορίδου – Μόσχου | Ιατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος | Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το παρόν άρθρο.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.