Καλοκαίρι που διστάζει, του Γιώργου Ανδρέου

Ωραία – έχουμε πολλούς τουρίστες, πάρα πολλούς. Έχουμε και πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά – πάρα πολλές. Φοβόμαστε τις πυρκαγιές που ήρθαν και φέτος, μαζί με καύσωνες, ξηρασίες, χαλάζι, ίσως και σεισμούς.

Διακοπές δεν προβλέπονται – με τέτοιες τιμές βενζίνης, εισιτηρίων στα πλοία για τα νησιά, τιμές καταλυμάτων και εστιατορίων. Άσε καλύτερα, έρχεται χειμώνας πολύ δύσκολος, με πανάκριβο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, λόγω του πολέμου! Την εισβολή του Πούτιν πώς να την παρακάμψουμε; Πέρα από τον αναθεωρητισμό (που ανοίγει την όρεξη του γείτονα Ερντογάν) και την ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου (που όμως παραμένει πολύ ανεκτικό απέναντι στο διαρκείας σχεδόν πενήντα χρόνων έγκλημα των Τούρκων στην Κύπρο), εφιαλτικά σενάρια πείνας του Τρίτου Κόσμου λόγω έλλειψης σιτηρών κλπ. Αναθερμαίνουν την απειλή πολυάριθμων κυμάτων απελπισμένων προσφύγων που θα πολιορκούν τα σύνορα της ευρωπαϊκής ευμάρειας (που λέει ο λόγος…). Προσθέστε σε αυτό το ανησυχητικό παζλ και τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο (που θα είναι… διπλές, πρώτα με απλή και μετά με ενισχυμένη αναλογική), μαζί με την επακόλουθη ανησυχία πως ο (Τούρκος) λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και ίσως βρει ευκαιρία να μας ανάψει κάποια φωτιά πολεμική. Να μην ξεχάσω και την covid που αντιστέκεται και επιμένει και δεν υποχωρεί, αλλά συντροφεύεται πλέον κι από την… ευλογιά των πιθήκων!

«Πού να βρω την ψυχή μου, το τετράφυλλο δάκρυ» – ο στίχος του Ελύτη από αλλού κατάγεται, αλλά ταιριάζει γάντι στην ψυχική μας συνθήκη. Ψυχραιμία, ναι – από πού όμως να πάρεις δύναμη και κουράγιο, όταν έρχεσαι κάθιδρος από μια δεκαετή οικονομική κρίση με capital controls και λοιπά τρομακτικά; Την οποία διαδέχτηκε μια εφιαλτική υγειονομική κρίση; Κι εκείνην ένας πόλεμος στη γειτονιά μας; Κι ο πληθωρισμός; Οι τιμές των τροφίμων; Νομίζω πως επαναλαμβάνομαι, έχω γίνει… λούπα.

Χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική και αλληλεγγύη, χωρίς σεισάχθεια και γενναιοδωρία των διοικητών και των τεχνοκρατών, σκούρα τα πράγματα… Εγώ θα ευχηθώ καλό καλοκαίρι, as good as it gets (ωραία ταινία, ψάξτε την) και μη… χειρότερα!

* Ο Γιώργος Ανδρέου είναι Σερραίος συνθέτης και συγγραφέας και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.