Η ψυχολόγος Έλλη Χατζηπαζαρλή για τις δηλώσεις Τζήμερου

Αντιδράσεις προκάλεσε η ανάρτηση του Θάνου Τζήμερου μετά τις ανακοινώσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Στην ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, καταφέρεται εναντίον της Σοφίας Ζαχαράκη, χωρίς να αναφέρει το όνομά της, κάνοντας το εξής σχόλιο:

Συγκεκριμένα έγραψε στο Facebook: «ευτυχώς που ιδρύθηκε Υπουργείο Οικογένειας με επικεφαλής άγαμη και άτεκνη για να αρχίσουμε να γεννάμε. Η δεύτερη 4ετία επαναλαμβάνεται ως φάρσα».

Σχετικά με αυτά, η ψυχολόγος Έλλη Χατζηπαζαρλή έγραψε στο προφίλ της στο fb:

“Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα με την κ. Ζαχαράκη και την δήλωση του κ. Τζήμερου εχω να πω τα εξής:
Μητέρα δεν γίνεσαι μόνο όταν φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί. Μητέρα γίνεσαι μέσα από πολλές συγκυρίες. Όμορφες, άσχημες, επώδυνες, ευτυχισμένες, τραγικές.
Ο κ.Τζήμερος (όπως και πολλοί άνθρωποι με το ίδιο σκεπτικό) δεν σκέφτηκε ενα πράγμα. Πολύ βασικό.
Είτε έχει παιδιά είτε όχι η κ.Ζαχαράκη και πριν κάνει την δήλωση που έκανε λοιπόν, θα έπρεπε να σκεφτεί ότι η κ.Ζαχαράκη μπορεί να προσπάθησε να γίνει μάνα και να μην μπόρεσε. Ότι η κ.Ζαχαράκη μπορεί σε αυτή τη φάση της ζωής της να προσπαθεί να κάνει παιδί και να μην μπορεί. Ότι μπορεί να βίωσε αποβολές επώδυνες. Αποβολές που την τσάκισαν, που την «κατάπιαν» σαν θεριά, που καταπίνουν οτι βρουν μπροστά τους.
Μπορεί η κ.Ζαχαράκη να μην ήθελε να κάνει παιδιά. Και δεν καταλαβαίνω από πότε αυτό πρέπει να μπαίνει σε καλούπια. Από πότε ένας επαγγελματίας κρίνεται από το αν έχει παιδιά η όχι; Από πότε ένας άνθρωπος θα πρέπει να κρίνεται από το αν έχει παιδιά η όχι;
Η γυναίκα λοιπόν στην ελληνική κοινωνία κρίνεται ΚΑΙ για το αν έχει παιδιά ΚΑΙ για το αν δεν έχει. Γιατί :
Έχουμε παιδιά, δεν σας κάνουμε στις δουλειές σας, διότι δεν θα εχουμε χρόνο για παραπάνω ώρες στη δουλειά. Δεν θα ‘χουμε μεράκι να γίνουμε «γυναίκες καριέρας».
Δεν έχουμε παιδιά και θελουμε να κάνουμε; Πάλι δεν σας κάνουμε, γιατί θα θελουμε άδεια μητρότητας, λοχείας και επιδόματα. Και τελικά μας απορρίπτετε πανηγυρικά από συνεντεύξεις.
Έχουμε παιδιά και τα αφήνουμε, για να γίνουμε γυναίκες καριέρας; Πάλι κρινόμαστε . «Δες αυτή που παρατάει τα παιδιά της, για να δουλεύει όλη μέρα. Τι μάνες είναι αυτες;» «Εύκολο να έχεις μια γιαγιά και έναν παππού να σου τα κρατάει. Να την δω τι θα έκανε μοναχή της»
Δεν εχουμε παιδιά από επιλογή; «Λεσβία θα είναι» «Τέτοια που είναι που να κάνει και παιδιά» «Τον εαυτό της δεν μπορεί να φροντίσει, θέλει και παιδιά;» «Θα ναι στείρα. Δεν θα μπορεί να κάνει η καημένη» «Θα ‘χει πρόβλημα»
Έχουμε παιδιά και τα κάνουμε όλα; «Μα πως τα καταφέρνει; Σίγουρα θα έχει βοήθεια. Καμία νταντά , καμία μαμά. Αλλιώς δεν θα ναι καλή μάνα»
Μάνα, είσαι σε όλα σου, όταν το θέλεις. Όταν το νιώθεις. ΟΧΙ όταν σου δώσουν τον τίτλο. Μάνα είσαι στα καλύτερα σου, αλλά και στα χειρότερα. Μάνα, εισαι όταν το θέλεις ΕΣΥ.
Πόσες Σοφίες εκεί έξω, παλεύουν με τέτοιου είδους ανοησίες; Και διακρίσεις; Πόσες Σοφίες δεν άντεξαν και τους πήρε από κάτω; Σοφία Ζαχαράκη, είμαστε μαζί σου, μέχρι το τέλος. Για όλες τις Σοφίες που σώπασαν και δεν απάντησαν. Για όλες τις Σοφίες που εκπροσωπείς.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.