Διονυσία Ζήκα, ποιήτρια: «Οι Σερραίοι είναι καλλιτεχνικά ανήσυχοι»

Η Σερραία φιλόλογος Διονυσία Ζήκα μόλις εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Κυματόφλοισβοι» (Εκδόσεις Αποστακτήριο)!

Συνέντευξη: Χρυσάνθη Ιακώβου

Πώς μπήκε η ποίηση στη ζωή σου;

Η ποίηση είναι παρούσα στη ζωή μου από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια. Δύο τετράδια που έχω φυλαγμένα από τότε τα ανοίγω συχνά και χαμογελώ. Λάτρευα τη γλώσσα από το δημοτικό, σκάρωνα στιχάκια ομοιοκατάληκτα, χιουμοριστικά… Στο λύκειο ένας εμπνευσμένος φιλόλογος άνοιξε διάπλατα την πόρτα της, στη σχολή ως φοιτήτρια περιπλανήθηκα στους δρόμους της και όλα αυτά τα χρόνια που είμαι εκπαιδευτικός με συντροφεύει, αφού η μελέτη της δεν έλειψε ποτέ. Η γραφή όμως ποιημάτων προέκυψε εκ νέου τα τελευταία τρία χρόνια. Η περίοδος του υποχρεωτικού εγκλεισμού αποτέλεσε για μένα μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσω τον ελεύθερο χρόνο σε διαδικτυακά μαθήματα δημιουργικής γραφής και με αυτή την αφορμή άρχισα να εκφράζομαι σε πεζό και ποιητικό λόγο.

Τι να περιμένουμε να διαβάσουμε στην ποιητική σου συλλογή «Κυματόφλοισβοι»;

Οι Κυματόφλοισβοί μου ψιθυρίζουν το τραγούδι της ζωής, το αέναο ταξίδι του ανθρώπου πάνω στη γη. Ο αγώνας, οι αγωνίες, τα όνειρα, οι αξίες, οι παράμετροι, οι συνθήκες, οι προϋποθέσεις, οι αδικίες, οι ανισότητες, παραμένουν στοιχεία με κοινά χαρακτηριστικά σε κάθε κοινωνία, κάθε εποχή.

Πώς σου φαίνεται το πνευματικό επίπεδο και η πολιτιστική κίνηση της πόλης μας; Είμαστε καλλιτεχνικά «ανήσυχοι» οι Σερραίοι;

Οι Σερραίοι και σε επίπεδο πόλης και σε επίπεδο περιφέρειας είναι καλλιτεχνικά ανήσυχοι. Έχουμε καλό θέατρο από το ΔηΠεΘε, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνών, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς με σπουδαίες δράσεις. Ο σύνδεσμος φιλολόγων είχε, έχει και θα έχει πάντα ξεχωριστή παρουσία στα δρώμενα, υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι δραστήριοι και πάντα παρόντες, περιφερειακές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες αξιόλογες. Πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί και η δημιουργία του μουσείου Ξενάκη.

Τι προσδοκίες μπορεί να έχει ένας πρωτοεμφανιζόμενος ποιητής; Τι όνειρα έχεις εσύ με την κυκλοφορία του βιβλίου;

Ένας πρωτοεμφανιζόμενος στον χώρο της ποίησης προφανώς θα θέλει να δώσει το στίγμα του, να επικοινωνήσει την αλήθεια του, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αποκωδικοποιεί τον περιβάλλοντα χώρο, πρόσωπα, σχέσεις, συναισθήματα. Είναι μέρος του κόσμου του και ταυτόχρονα παρατηρητής και κριτής του. Από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης των στίχων μου εισέπραξα πολύ ζεστή αποδοχή, θετικές κρίσεις και εντυπώσεις, παρότρυνση και ειλικρινές ενδιαφέρον. Προσωπικά θέλω να βρει αποδέκτες που θα νιώσουν, θα σκεφτούν, θα προβληματιστούν, θα αγαπήσουν ακόμα πιο πολύ την ποίηση.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η ποίηση στις μέρες μας;

Η ποίηση είναι σκέψεις που αναπνέουν και λέξεις που καίνε έχει πει ο Πόε. Ο ρόλος της, όπως και όλων των τεχνών, είναι λυτρωτικός ενάντια στα δύσκολα και βαριά της ζωής, είναι καταφύγιο ειλικρίνειας και αξιοπρέπειας, μορφώνει τον άνθρωπο, οξύνει τη σκέψη, τον προβληματισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα.

* Το βιβλίο μπορείς να το προμηθευτείς από το βιβλιοπωλείο Μαρνέρη και με παραγγελία από όλα τα βιβλιοπωλεία, καθώς και διαδικτυακά από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7μ.μ. στο Cityζεν, στην Ακρόπολη Σερρών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Ειρήνη Χατζοπούλου, φιλόλογος

Δρ. Χρυσάνθη Παλάζη, φιλόλογος και Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ

Ποιήματα θα διαβάσει:

Βαγγέλης Ζλατίντσης, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

Σύνθεση και τραγούδι:

Χρύσανθος Ιορδανίδης, Φοιτητής Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.