Χιονάτη Καστορίδου, δερματολόγος: φρόντισε την υγεία των νυχιών σου, ενημερώσου για την ονυχομυκητίαση!

Η δερματολόγος Χιονάτη Καστορίδου μας ενημερώνει για την πολύ συνηθισμένη μόλυνση της ονυχομυκητίασης και για το πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μόλυνση των νυχιών οφειλόμενη σε μύκητες. Η μόλυνση αυτή κάνει τα νύχια παχιά, εύθρυπτα και αλλάζει το χρώμα τους σε κιτρινωπό ή σκούρο. Η μόλυνση αρχίζει όταν οι μύκητες εισχωρήσουν κάτω από το νύχι, όπου και πολλαπλασιάζονται. Οι μύκητες που κυρίως προκαλούν αυτήν τη μόλυνση λέγονται δερματόφυτα και δε φαίνονται με γυμνό μάτι. Φαίνονται όμως τα αποτελέσματά τους… Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται πιο συχνά στα νύχια των ποδιών απ’ ότι στων χεριών. Αυτό συμβαίνει διότι τα παπούτσια και οι κάλτσες δημιουργούν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων.

Τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Νύχια που έχουν ασυνήθιστη όψη.

– Αλλαγή στο χρώμα των νυχιών, τα οποία μπορεί να γίνουν καφετιά, κιτρινωπά ή κατά τόπους άσπρα.

– Νύχια τα οποία ξεφλουδίζουν στην επιφάνεια ή είναι εύθρυπτα.

– Παχιά νύχια που κόβονται δύσκολα.

– Πόνο στα νύχια.

Πώς αρχίζει η ονυχομυκητίαση;

Οι μύκητες μεταδίδονται σε πολλά συνηθισμένα μέρη, όπως γύρω από πισίνες, στο ντους, στην αμμουδιά, ακόμη και στον κήπο. Είναι επίσης πιθανό να μολυνθούμε από τους μύκητες αν χρησιμοποιούμε στα νύχια των χεριών και των ποδιών μας μη αποστειρωμένα εργαλεία, τα οποία έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλον που έχει τη μόλυνση. Τις περισσότερες φορές η μόλυνση αρχίζει όταν οι μύκητες εισχωρήσουν κάτω από το νύχι μετά από έναν τραυματισμό, αν, για παράδειγμα, πέσει ένα βαρύ αντικείμενο στο πόδι μας, σκοντάψουμε κάπου ή κόψουμε τα νύχια μας πολύ κοντά. Η ονυχομυκητίαση δε σχετίζεται ιδιαίτερα με την προσωπική υγιεινή. Πολύ απλά πράγματα, όπως ένα χτύπημα στο νύχι ή τα στενά παπούτσια, μπορεί να αδυνατίσουν το νύχι και να εκθέσουν την κοίτη του στη μόλυνση.

Ποιος παθαίνει ονυχομυκητίαση;

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ονυχομυκητίαση των χεριών και των ποδιών. Είναι πιο συχνή σε άτομα με ιστορικό μυκητίασης στις μεσοδακτύλιες πτυχές και σε άτομα που ιδρώνουν πολύ στα πόδια τους.

Η ονυχομυκητίαση είναι μεταδοτική;

Ναι. Επειδή είναι μόλυνση, μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε άλλον ή να εξαπλωθεί από ένα νύχι σε άλλο. Κάτι τόσο συνηθισμένο, όσο οι λίμες των νυχιών, μπορεί να μεταφέρουν τον μύκητα από ένα μολυσμένο νύχι στα άλλα που είναι υγιή. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε τη συμβουλή του γιατρού μόλις αντιληφθούμε ότι μπορεί να έχουμε ονυχομυκητίαση.

Η ονυχομυκητίαση δεν “περνάει” από μόνη της;

Όχι. Αν δεν αντιμετωπιστεί με αποτελεσματική θεραπεία, η ονυχομυκητίαση μπορεί να γίνει επώδυνη ή να εξαπλωθεί και σε άλλα νύχια. Άτομα που πάσχουν από διαβήτη, κυκλοφορικά προβλήματα ή έχουν εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Το ίδιο και οι ηλικιωμένοι.

Σημαντική σημείωση για διαβητικούς ασθενείς!

Οι παθήσεις των ποδιών, όπως η ονυχομυκητίαση, αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές! Ελέγχετε τακτικά τα πόδια και τα νύχια σας για τυχόν αλλαγές στην εμφάνισή τους. Ενημερώνετε το γιατρό σας για κάθε αλλαγή.

Η ονυχομυκητίαση θεραπεύεται δύσκολα;

Επειδή η μόλυνση βρίσκεται βαθιά κάτω από το σώμα του νυχιού, στην κοίτη του, μπορεί να είναι πολύ δύσκολη η θεραπεία της. Κάποιοι δοκιμάζουν από μόνοι τους κρέμες, επιφανειακές αγωγές ή άλλες αυτοσχέδιες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να αφαιρέσουν το νύχι. Αλλά και πάλι αυτό δεν καταπολεμά τη μόλυνση. Η ονυχομυκητίαση δεν “περνάει” από μόνη της. Αντιθέτως μπορεί να χειροτερέψει. Όμως, η θεραπεία από του στόματος μπορεί να βοηθήσει.

Πώς θα φροντίσετε τα νύχια σας!

– Μη χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών σε νύχια που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

– Μη μοιράζεστε με άλλους παπούτσια, νυχοκόπτες ή λίμες.

– Αερίζετε τα παπούτσια σας τακτικά και χρησιμοποιείτε καθημερινά κάποιο αντιμυκητιασιακό σπρέι ή ταλκ.

– Αλλάζετε καθημερινά κάλτσες.

– Αποφεύγετε τις συνθετικές κάλτσες και τα αθλητικά παπούτσια.

– Το καλοκαίρι προτιμάτε τα ανοιχτά παπούτσια.

– Φοράτε σαγιονάρες στην παραλία, στις δημόσιες πισίνες ή στο ντους.

– Θεραπεύετε τη μυκητίαση των νυχιών, του δέρματος ή όποια άλλη λοίμωξη των ποδιών υπάρχει.

– Χρησιμοποιείτε αποστειρωμένα εργαλεία για μανικιούρ και πεντικιούρ.

– Ελέγχετε τακτικά τα νύχια σας και αναφέρετε στον δερματολόγο σας οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσετε.                                                     

Χιονάτη Καστορίδου – Μόσχου | Ιατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος | Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το παρόν άρθρο.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.