Αθηνά Αραμπατζή, ψυχολόγος-ποιήτρια: «Οι λέξεις έχουν θεραπευτική δυνατότητα»

Η Σερραία ψυχολόγος μόλις έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο με την ποιητική συλλογή «Το ταξίδι μας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα», η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο.

(Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Δες σχετικά εδώ)

Συνέντευξη: Χρυσάνθη Ιακώβου

Πες μου για την πρώτη σου ποιητική συλλογή. Τι να περιμένει κανείς να διαβάσει σε αυτήν;

Η συγκεκριμένη συλλογή προσπαθεί να αποτυπώσει την ίδια τη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι πάντοτε παρούσες οι δύο βασικές ορμές του ανθρώπου, αυτών της ζωής (Έρως) και του θανάτου. Ο κύκλος της ζωής περιλαμβάνει τη συνάντηση των ανθρώπων, τον έρωτα, την αγάπη, τη συμβίωση, αλλά και τον αποχωρισμό, την απώλεια, τον πόνο. Μετά από μία απώλεια, είτε χωρισμό είτε θάνατο, ο άνθρωπος καλείται να βρει τρόπο να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς τον/την αγαπημένο/η. «Το ταξίδι μας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα», μέσα από όλα αυτά που πραγματεύεται, ίσως κάνει τους αναγνώστες να ταυτιστούν με συναισθήματα και εικόνες, που θα τους βοηθήσουν να βρουν τις δικές τους λέξεις για τις δικές τους απώλειες. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι λέξεις έχουν θεραπευτική δυνατότητα.

Τι σε ώθησε να γράψεις;

Είναι γεγονός πως γράφω από μικρή ηλικία. Για εμένα είναι ένας τρόπος που ανακάλυψα προκειμένου να εκφράζομαι και να υπάρχω. Η διαφορά είναι πως αυτήν τη φορά τόλμησα να βγάλω τη δουλειά μου προς τα έξω. Να τη μοιραστώ με τους ανθρώπους. Αφορμή για τη συγκεκριμένη ποιητική συλλογή ήταν μία δική μου δύσκολη απώλεια, που βίωσα και συνεχίζω να βιώνω. Σε αυτό το πρόσωπο εξάλλου είναι αφιερωμένο όλο το βιβλίο. Η απώλεια μαλακώνει κάπως μέσα μας, όταν τη μοιραζόμαστε με τους άλλους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ακόμη και με έναν συμβολικό τρόπο, όπως αυτόν της ποίησης.

Είσαι ψυχολόγος στο επάγγελμα. Επηρεάζει η δουλειά σου τον τρόπο που γράφεις και η ποίηση τη δουλειά σου;

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι μία απλή ψυχολόγος, αλλά μία ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια, που σημαίνει πως η ματιά μου είναι βαθιά, δεν μένει στην επιφάνεια. Το ίδιο θαρρώ κάνει και η ποίηση, η οποία έχει μία συμπύκνωση και ένα βάθος που με αφορούν. Γενικά οι άνθρωποι δεν είμαστε άλλοι στη δουλειά και άλλοι στις υπόλοιπές μας ιδιότητες-ρόλους. Είμαι η Αθηνά και όλα, που με αφορούν, βιώνονται από εμένα και εκφράζονται από εμένα. Στην πρώτη μου αυτή ποιητική συλλογή, όπως προείπα, είναι παρούσες οι δύο βασικές ορμές, της ζωής και του θανάτου, έννοιες πρωτευούσης σημασίας στην ψυχανάλυση. Ακόμη και τα υπαρξιακά ζητήματα-ερωτήματα που διαφαίνονται στο κείμενο απασχολούν όλα αυτά τα χρόνια την ψυχανάλυση, αλλά και εμένα, όπως και όλους τους ανθρώπους συνειδητά ή ασυνείδητα, καθώς είμαστε υπάρξεις, που καλούμαστε να ζούμε.

Μελλοντικά σου συγγραφικά σχέδια;

Υπάρχει υλικό στο συρτάρι μου σίγουρα! Όταν νιώσω πάλι πως έχει νόημα για εμένα ή αν προκύψει απλώς ως επιθυμία να το μοιραστώ με τον κόσμο, θα το κάνω. Γενικά όμως, ως άνθρωπος, προσπαθώ να βρίσκομαι στο εδώ και τώρα, σε αυτό που μου συμβαίνει αυτήν τη χρονική στιγμή. Οπότε, προς το παρόν, η σκέψη μου συντροφεύει μόνο «Το ταξίδι μας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα».

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.63, Οκτώβριος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.