Ακύλας Μυτιληναίος, ένας queer καλλιτέχνης

Τον Ακύλα τον είχα γνωρίσει το 2014, μαθητής ακόμα. Θυμάμαι ακόμα εκείνο το μελαχρινό αγόρι με το μελαγχολικό βλέμμα… Πώς να τον ξεχάσω άλλωστε; Οχτώ χρόνια μετά -ένα πρωινό- τον καλώ στο τηλέφωνο για να πραγματοποιήσουμε αυτήν τη συνέντευξη.

Με ένα γιουκαλίλι εμφανίζεται στο Tik Tok, αρέσει στο κοινό και λίγο καιρό μετά φτάνει στο stage του The Voice και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα. Αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργήσει την μπάντα Akylas + The Shouchels, που αποτελείται από τον ίδιο ως frontman, τον Στέφανο Κοπανάκη στο μπάσο, τον Γιώργο Κοκοτσάκη στα τύμπανα, τον Αντρέα Βιτζηλαίο στην κιθάρα και τον Γιώργο Καζαντή εξίσου στην κιθάρα. Με την μπάντα του συμμετείχε στο Athens pride 2022 και εμφανίζεται σε lives σε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας.

Συνέντευξη: Μαριάννα Τσιολπίδου

Ακύλα, είσαι 22 χρόνων, γεννήθηκες και μεγάλωσες στις Σέρρες. Εμείς σε είδαμε στα social media την περίοδο του lockdown να παίζεις γιουκαλίλι και ξαφνικά βρέθηκες στο stage του The Voice. H ενασχόλησή σου με τη μουσική ήταν ο αρχικός σου στόχος ή πρόκειται για συγκυρίες;

Αυτό που σκεφτόμουν μικρότερος ήταν ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός, να βρίσκομαι σε ένα στέιτζ, να κάνω τον κόσμο να περνάει καλά. Τελικά το γύρισα στη μουσική. Όταν ξεκίνησε η πρώτη καραντίνα αγόρασα ένα γιουκαλίλι και βρήκα έναν τρόπο να εκφραστώ καλλιτεχνικά, μια πτυχή μου που δεν γνώριζα πως υπήρχε. Έχω μάθει να αφήνω τα πράγματα να κυλάνε μόνα τους και να προσπαθώ απλά για το καλύτερο χωρίς να χάνω τον εαυτό μου. Το θέατρο, αν με ρωτάς, θα είναι για πάντα το απωθημένο μου.

Το τραγούδι σου, που γνώρισε επιτυχία στο νεανικό κοινό, ήταν το «Φθηνόκρασο». Ένα κομμάτι ροκ με στοιχεία ποπ μουσικής, που παρουσιάζει τη ζωή ενός εικοσάρη. Είναι βιωματικό τραγούδι;

Είναι βιωματικό τραγούδι. Μιλάει για τη φοιτητική μου ζωή στη Θεσσαλονίκη, τα πάρτι, τις οικονομικές δυσκολίες και τη νοσταλγία ενός παλιού έρωτα.

Αυτοπροσδιορίζεσαι ως queer καλλιτέχνης. Αυτό σημαίνει ότι η μουσική σου απευθύνεται και σε straight κοινό ή μόνο σε queer άτομα; Από την άλλη οι straight επιλέγουν να σε ακούσουν; Τι είδους feedback λαμβάνεις;

Η μουσική δεν έχει σεξουαλικότητα και πιστεύω ότι αν την ακούμε με αυτήν τη προοπτική χάνουμε την ουσία. Η queer κοινότητα με έχει στηρίξει απίστευτα, ωστόσο στα live μου θα συναντήσει κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτιμήσεως. Γράφω για μένα και για όσους μπορούν να ταυτιστούν με το εκάστοτε βίωμα-τραγούδι. Γενικά υπάρχει θετική αντίδραση από τον κόσμο στη μουσική που κάνω, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και οι ακραίες αντιδράσεις στο οτιδήποτε διαφορετικό, μη συμβατικό, σε οτιδήποτε αντίθετο μιας στερεοτυπικής νόρμας. Έχω δεχτεί και υβριστικά σχόλια και απειλητικά μηνύματα. Πέρα από τον προβληματισμό που μου δημιουργούν σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, δεν επηρεάζουν τον τρόπο που εκφράζομαι στη μουσική μου. Δεν θα τραγουδήσω τίποτα λιγότερο, δεν θα φορέσω τίποτα λιγότερο απλώς για να είμαι αρεστός σε όλους. Πρωτίστως, θέλω να είμαι αρεστός στον εαυτό μου.

 «Θέλω να κάνω τέχνη χωρίς περιορισμούς»

Το να είσαι queer καλλιτέχνης σημαίνει –στην Ελλάδα τουλάχιστον– ότι οι επαγγελματικές ευκαιρίες ίσως είναι περιορισμένες. Θα δεχόσουν να συμβιβαστείς –αν μου επιτρέπεται ο όρος– σε πιο straight μουσικές επιλογές για να συνεχίσεις την καλλιτεχνική σου πορεία;

Οι ευκαιρίες στον συγκεκριμένο χώρο είναι όντως λιγότερες. Δυστυχώς, ακόμα ο κόσμος ασχολείται με το χρώμα του μαλλιού σου και με το πόσα σκουλαρίκια φοράς. Τις περισσότερες φορές κρίνομαι για τις στιλιστικές μου επιλογές παρά για τη μουσική μου. Δεν θα μπορούσα να αλλάξω κάτι. Θέλω να κάνω τέχνη χωρίς περιορισμούς. Αν δεν μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα στην τέχνη μου –όπως ακριβώς νιώθω και γουστάρω την εκάστοτε περίοδο– καλύτερα να μην την κάνω καθόλου.

Ακύλα, θα ήθελα τώρα να σε πάω πίσω στην πόλη που μεγάλωσες. Μία πόλη συντηρητική, όπως κάθε επαρχία, που ο όρος «queer» ηχεί παράξενα. Πόσο εύκολο ήταν για σένα να μεγαλώνεις σε μία τέτοια πόλη σαν τις Σέρρες έχοντας αντιληφθεί την σεξουαλικότητά σου;

Οι Σέρρες, όπως και οι περισσότερες επαρχίες, είναι βαθιά συντηρητικές ακόμη. Η συντηρητικότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει πολύ έντονα ένα παιδί το οποίο ανήκει σε μια μειονότητα, είτε οι γονείς του είναι χωρισμένοι, είτε είναι γκέι, είτε έχει παραπάνω κιλά, είτε οτιδήποτε κρίνει συνήθως ένας στενόμυαλος άνθρωπος. Προσωπικά, παρ’ ότι έχω βιώσει μπούλινγκ και ομοφοβία, είχα πάντα τις παρέες μου και λειτουργούσα χωρίς να με επηρεάζουν τόσο σχολιασμοί από τρίτους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλοι το διαχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Στο δημοτικό και στο γυμνάσιο ήταν πιο δύσκολα. Είμαι τυχερός που μέσα σε όλα αυτά είχα άτομα να με εκτιμάνε και να βοηθούν τον εαυτό μου να ξετυλίγεται και όχι να καταπιέζεται στο ίδιο συντηρητικό καλούπι της κοινωνίας.

Ένα από τα τραγούδια σου είναι «Το αύριο». Το δικό σου αύριο πώς το ονειρεύεσαι επαγγελματικά;

Το δικό μου επαγγελματικό αύριο, όπως ίσως και κάθε καλλιτέχνη, είναι αρκετά αβέβαιη υπόθεση. Θέλω να σπουδάσω θέατρο, θέλω να τραγουδήσω σε μεγάλο κοινό. Αυτό που θα με ενθουσίαζε περισσότερο για το μέλλον θα ήταν να συνεχίσω να έχω το ίδιο πάθος για την τέχνη μου και την οικονομική δυνατότητα να τη στηρίξω.

Πότε να περιμένουμε από σένα ένα ολοκληρωμένο album με δικά σου τραγούδια;

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω ένα album με ηλεκτρονικό ήχο. Μ’ αρέσει να δοκιμάζω καινούριους ήχους και είδη μουσικής, παρόλο που όλα μου τα κομμάτια γράφονται σε γιουκαλίλι. Σε όλα μου τα καλλιτεχνικά πρότζεκτ δίνω όσο χρόνο νιώθω ότι χρειάζεται για να είμαι πάντα ικανοποιημένος. Το πρώτο single του album θα βγει μέσα στον Απρίλιο και λέγεται «Εκδηλώσου», τότε θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία κυκλοφορίας του album.

Ακύλα, είσαι ένας καλλιτέχνης με επιρροή στους εφήβους και στους νέους – λαμβάνοντας υπόψη τους followers που σε ακολουθούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αν, λοιπόν, ήθελες να περάσεις ένα μήνυμα μέσα από αυτήν τη συνέντευξη, ποιο θα ήταν;

Να παλεύεις γι’ αυτό που αγαπάς, είτε είναι ένας άνθρωπος, είτε είναι όνειρο, είτε είναι η επαγγελματική καταξίωση. Θα έρθουν εμπόδια και δυσκολίες, που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις πράγματα στη ζωή και αυτή θα είναι και η κινητήριος δύναμη να πας παρακάτω. Και να μην κολλάς, να δοκιμάζεις πράγματα στη ζωή. Άσε τον εαυτό σου να σε εκπλήσσει με κάθε του πτυχή. Δοκίμασε μουσική, ζωγράφισε, μπες σε μια θεατρική ομάδα. Μάθε τον εαυτό σου.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.61, Δεκέμβριος 2022)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.