Η Σερραία εκπαιδευτικός Σύλβα Γάλβα, μετά από δύο ποιητικές συλλογές, εξέδωσε την πρώτη της συλλογή διηγημάτων, η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βακχικόν.
Πες μου για το νέο σου βιβλίο «Θεατές και δράστες».
Οι «Θεατές και δράστες» είναι μια συλλογή με σύντομα διηγήματα. Πρόκειται για ιστορίες φανταστικές ή βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, που μας ταξιδεύουν σε διάφορους τόπους και εποχές. Στο μικρό διάστημα που κυκλοφορεί το βιβλίο, πολλοί αναγνώστες μού αποκαλύπτουν τις ιστορίες που ξεχωρίζουν σαν αγαπημένες τους.
Αυτό το βιβλίο είναι πεζό, αλλά τα δύο προηγούμενά σου ήταν ποιητικά. Πώς προέκυψε αυτή η αλλαγή;
Έγινε πολύ φυσικά νομίζω. Ξεκίνησα να γράφω πεζά πριν από πέντε χρόνια και πέρασε καιρός ώσπου να ολοκληρωθεί το βιβλίο. Ναι, είναι άλλη τέχνη η πεζογραφία, με διαφορετικούς κώδικες και κανόνες. Αλλά, για μένα, ήταν κοντά… Ιστορίες ανθρώπων είναι οι «Θεατές και δράστες», ιστορίες ονόμαζα και τα ποιήματά μου. Το λίγο, οι μετρημένες λέξεις, το ζουμί μέσα σε 3-4 σελίδες – αυτό με ενδιαφέρει να πετύχω. Είναι το κοινό στοιχείο των δυο ειδών και αυτό που με ιντριγκάρει σαν συγγραφέα.
Ως προς το επάγγελμα, είσαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διαβάζουν τα παιδιά και οι νέοι; Η επόμενη γενιά πιστεύεις πως θα διαβάζει περισσότερο ή λιγότερο από τη δική μας;
Η δουλειά μου στην εκπαίδευση είναι πηγή ζωντάνιας για μένα, αλλά και ακούσια πηγή πληροφοριών για τη ζωή της μελλοντικής γενιάς. Νομίζω ότι είναι πανταχού παρούσα πια η εικόνα μιας αμίλητης παρέας παιδιών ή εφήβων, καθισμένων στα παγκάκια, στην πλατεία ή στο καφέ, σκυμμένων στα κινητά, με τα δάχτυλα σε εγρήγορση. Ευτυχώς, υπάρχει ακόμα η παρέα που παίζει σε κάποια αυλή, που κάνει πλάκα και φωνάζει. Είναι σπάνια, ναι, η εικόνα ενός παιδιού με ένα βιβλίο στο χέρι, αλλά πιστεύω ότι έτσι ήταν και πριν. Πάντα υπήρχαν βέβαια οι «βιβλιοφάγοι», αλλά πάντα ήταν μειοψηφία. Οι περισσότεροι άνοιγαν μόνο τα βιβλία του σχολείου – κι εκείνα με το ζόρι… Αυτό όμως που με κάνει αισιόδοξη σε έναν βαθμό είναι τα πολλά και καλά παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν. Όσο επιλέγουμε να χαρίζουμε βιβλία για δώρα στα παιδιά τόσο τα βοηθάμε να ανοίξουν τα μάτια και τη φαντασία τους.
Πώς θα έκρινες την πόλη μας καλλιτεχνικά και πνευματικά;
Στα Σέρρας (για να χρησιμοποιήσω το… vintage όνομα) υπάρχουν κάποιοι δραστήριοι σύλλογοι στα πολιτιστικά, που προσπαθούν κάμποσα χρόνια να «ταράξουν» τη μονότονη καθημερινότητα της επαρχιακής πόλης όπου ζούμε. Ακόμα και η ύπαρξη κινηματογράφου δεν είναι αυτονόητη στην εποχή μας και είμαστε τυχεροί σ’ αυτό. Φυσικά ο πυλώνας της καλλιτεχνικής κίνησης στην πόλη είναι το ΔΗΠΕΘΕ μας και της πνευματικής η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – τους οφείλουμε πολλά. Αλλά πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν και λείπουν άλλα τόσα. Ίσως περισσότεροι άνθρωποι: θεατές στις παραστάσεις και εκδηλώσεις ή ενεργά μέλη σε ομάδες παραγωγής πολιτισμού. «Θεατές και Δράστες», δηλαδή!
Ευχαριστώ το Ser-Free, που στηρίζει τους Σερραίους και τα βιβλία τους με συνέπεια και διάρκεια!
* Το βιβλίο της Σύλβας Γάλβα «Θεατές και δράστες» (Εκδόσεις Βακχικόν) διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Επικαιρότητα, Μαρνέρη, Σχολαρχείο και στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.66, Ιούλιος 2024)