Αν ψάχνεις μια δραστηριότητα για το παιδί σου που θα το κάνει υπεύθυνο, ανεξάρτητο και θα το φέρει σε επαφή με τη φύση και την περιπέτεια, τότε στείλ’ το στους προσκόπους! Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Σερρών (επανα)λειτουργεί και έχει να επιδείξει πλήθος δράσεων και συμμετεχόντων. Ο Μάριος Ρακιτζής, αρχηγός των προσκόπων, και ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, υπαρχηγός, μίλησαν στο Ser-Free για την αξία και τα οφέλη του προσκοπισμού και για το πώς οι δεξιότητες που αποκτούν τα παιδιά μπορούν να τα βοηθήσουν και στη μετέπειτα ζωή τους.
Συνέντευξη στην Χρυσάνθη Ιακώβου
Τι είναι προσκοπισμός; Πώς θα τον περιγράφατε;
Οι πρόσκοποι είναι μια ομάδα νέων, η οποία δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς που έχουν σχέση με τη φύση και όχι μόνο. Υπαγόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας και πρόκειται για μια εθελοντική δραστηριότητα χωρίς πολιτικό ή κομματικό περιεχόμενο.
Από ποια ηλικία μπορεί να ενταχτεί ένα παιδί στους προσκόπους;
Από την ηλικία των 7 ετών. 7 με 11 χρονών είναι τα λυκόπουλα, 11 με 15 οι πρόσκοποι, 15 με 18 οι ανιχνευτές και 18 με 24 οι εθελοντές βαθμοφόροι. Στην ομάδα των λυκόπουλων και των προσκόπων πρέπει να υπάρχει πάντα και ένας βαθμοφόρος.
Υπάρχει ανταπόκριση στις Σέρρες;
Ναι, υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον! Έχουμε πολλά παιδιά όλων των ηλικιών, αγόρια και κορίτσια εξίσου.
Τι μαθαίνει ένας πρόσκοπος;
Όλα τα παιδιά εκπαιδεύονται ώστε να αποκτήσουν προσκοπικές γνώσεις και δεξιότητες και ανάλογα με την ηλικία τους μαθαίνουν άλλα πράγματα. Εννοείται πως και οι βαθμοφόροι περνούν κατά καιρούς εκπαίδευση, για να αποκτήσουν περαιτέρω γνώσεις και να τις μεταφέρουν στα παιδιά. Γενικά ένας πρόσκοπος μαθαίνει όλα όσα θα του χρειαστούν κατά την παραμονή του στη φύση, δηλαδή πρώτες βοήθειες, προσανατολισμό, τους αστερισμούς και γενικά τον τρόπο να ερμηνεύει τα σημάδια της φύσης. Μαθαίνει σήματα μορς, κόμπους, σκαπανική, πώς να ανάβει φωτιά με ασφαλή τρόπο. Πώς να προστατευτεί από ζώα και πώς να αντιδράσει σε έκτακτες καταστάσεις, για παράδειγμα σε ένα σεισμό. Μαθαίνει να διαβάζει χάρτες και πώς να κάνει μια διαδρομή στο δάσος με έναν χάρτη και μια πυξίδα ‒ οι μεγαλύτερες ηλικίες μαθαίνουν και να κάνουν χάρτες. Εννοείται πως όλα τα παιδιά μαθαίνουν να στήνουν μόνα τους τη σκηνή, να οργανώνουν το χώρο τους και τα πράγματα τους, να μαγειρεύουν, να κάνουν κατασκευές, όπως εργαλειοθήκη, παπουτσοθήκη, σακιδιοθήκη, ακόμα και έναν ιστό ή ένα παρατηρητήριο.
Πώς γίνεται η εκπαίδευση;
Η εκπαίδευση κατά κύριο λόγο γίνεται στο χώρο μας, όπου συναντιόμαστε μία φορά τη βδομάδα για ένα δίωρο. Πολλές φορές όμως βγαίνουμε και έξω, για παράδειγμα στην πλατεία Ελευθερίας ή για έναν περίπατο στην Ακρόπολη.
Τι δράσεις διοργανώνετε συνήθως;
Κατά καιρούς πάμε μικρές εκδρομές, είτε αυθημερόν είτε για ένα διήμερο. Και στο τέλος της χρονιάς πάμε εκδρομή στη φύση για μερικές μέρες, για την οποία τα παιδιά έχουν εκπαιδευτεί το διάστημα που προηγήθηκε και ασφαλώς έρχονται χωρίς τη συνοδεία του γονιού τους. Μπορεί επίσης να επισκεφτούμε το προσκοπικό σύστημα μιας άλλης πόλης ή να έρθουν πρόσκοποι σε εμάς από αλλού. Πανελλαδικά υπάρχουν κατασκηνώσεις που συγκεντρώνονται πρόσκοποι από όλα τα μέρη της χώρας και κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται και παγκόσμια συνάντηση προσκόπων. Πέρα όμως από τις δράσεις που έχουν να κάνουν με τη φύση, έχουμε και φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις.
Με ποιον τρόπο ωφελεί ο προσκοπισμός ένα παιδί;
Ο προσκοπισμός διαμορφώνει χαρακτήρα. Τα παιδιά μαθαίνουν την πειθαρχεία, την οργάνωση, τη συνέπεια. Μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους, να είναι υπεύθυνα, να αυτοεξυπηρετούνται, να είναι ανεξάρτητα. Ασφαλώς μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν μέσα σε μία ομάδα. Κοινωνικοποιούνται, αποκτούν νέους φίλους, μαζεύουν εμπειρίες. Μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Μαθαίνουν την προσφορά και την αλληλεγγύη. Όλα αυτά που θα αποκομίσει ένα παιδί μέσω του προσκοπισμού, θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει πολλές καταστάσεις και στην μετέπειτα ζωή του και να γίνει πιο ευσυνείδητος πολίτης. Δεν έχει περιορισμό ο προσκοπισμός, σε βοηθάει σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου!
INFO
1ο Σύστημα Προσκόπων
Κ. Σταμούλη 13Α | 6972847343, 6945909739 | FB – Instagram 1pSerres
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.54)