16η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – Πρόγραμμα!

16η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
Από 26 έως 30 ΜΑΙΟΥ 2022
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΣΤΕΡΙΑ» ΣΕΡΡΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 26 /5/2022 – Ώρα: 20:30
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΠΕΜΠΤΗΣ 26 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 27 ΜΑΪΟΥ

Ώρα:  21:15
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ MALE DI LUNA
«Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ» ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ
Διάρκεια 90΄
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το βραβευμένο έργο του Παύλου Μάτεσι ανεβαίνει από την ομάδα θεάτρου/performance Male di Luna η οποία δημιουργήθηκε επίσημα το 2021 από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από μία πρωτότυπη θεατρική διασκευή, πέντε ηθοποιοί διαρκώς επί σκηνής, μεταφέρουν την ενέργεια, τη ζωντάνια και τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Πυρήνας του έργου είναι η αφήγηση της Ραραού. Η ηρωίδα του Μάτεσι με το παράξενο όνομα είναι μία συνταξιούχος ηθοποιός που αναπολεί το νεανικό παρελθόν της, ανασύροντας σκληρές αλλά και τρυφερές ιστορίες από την περίοδο της γερμανο-ιταλικής Κατοχής και της Απελευθέρωσης που ακολούθησε. Μέσα από τον αφελή, αυθεντικό και αιχμηρό λόγο της Ραραού, ζωντανεύει η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όχι από την πλευρά των «σημαντικών» που τη διαμόρφωσαν, αλλά των «ασήμαντων» που τη βίωσαν.

Η αλλόκοτη Ραραού και οι αντιήρωες του Μάτεσι μας αφηγούνται την ιστορία μίας αλλοπρόσαλλης Ελλάδας, αγγίζοντας θέματα-ταμπού και μιλώντας με χιούμορ και ειλικρίνεια για πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα του χθες και του σήμερα.   Παρακολουθώντας την γκροτέσκα καθημερινότητα τους, θαυμάζουμε τη δύναμη των γυναικών, που δεν σταματούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, τη δύναμη του θεάτρου, που συνεχίζει να επιβιώνει ακόμα και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που είναι η σωτηρία των αδύναμων αυτού του κόσμου.

«Ο άνθρωπος όταν βρεθεί σε έξαρση (χαρά, οδύνη) πραγματοποιεί φυσική επαφή πρώτα, αναζητάει κάτι ν’ αγγίζει.

Και αγγίζει τον εαυτό του.

Παύλος Μάτεσις

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργία – Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου – Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Δήμου

Πρωτότυπη μουσική & ηχητικό περιβάλλον*: Γιώργος Χρυσικός

Ψιμυθιολόγος: Κώστας Δάφτσιος

Γραφιστική επιμέλεια: Χριστίνα Ελευθεριάδου

Φωτογραφίες: Χρύσα Γούτου

Επί σκηνής: Χριστίνα Δαγκάκη, Πάνος Κεφαλούρος, Γιάννης Μονοκρούσος, Ανδρομάχη Μπάρδη, Νικολίνα Τσιμίνου

*Στην παράσταση ακούγονται επίσης τα κομμάτια “Hymn of the Cherubim” του Pyotr Ilyich Tchaikovsky και “Antonio Vargas Heredia” των Joaquin de la Oliva, Juan Mostazo & Fransisco Merenciano.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΕΜΠΤΗ 26/5/2022
ΩΡΑ:  19:00 έως 20:30

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, Συγγραφέας

Σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό
«Το φοιτητικό θέατρο στην Θεσσαλονίκη της Μεταπολίτευσης (1974-78) και η μυθοπλαστική του αναπαράσταση στο μυθιστόρημα “Το Παρτάλι” του Θεόδωρου Γρηγοριάδη»

Στο “Παρτάλι” περιγράφονται οι εμπειρίες μιας ομάδας φοιτητών που ανήκουν στον Φοιτητικό Όμιλο Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ένας ανήσυχος φοιτητής ανακαλύπτει στο Βαρδάρη μια περιθωριακή φιγούρα, έναν μεσήλικα παρενδυτικό και μαγεύεται αλλά και παγιδεύεται από την εικόνα και την ζωή του. Η ιστορία κρύβει πολλές ανατροπές και εκπλήξεις. Αποφασίζουν με την θεατρική φοιτητικά ομάδα αναπαραστήσουν τη ζωή του ανεβάζοντας διαδοχικές θεατρικές παραστάσεις και εκδοχές πάνω στη ζωή του ιδιαίτερου αυτού τύπου με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή και τον χαρακτήρα τους.

Γενικά στο μυθιστόρημα επικρατεί μια διαρκής αναπαράσταση της πραγματικότητας μέσα από το θέαμα αλλά και η επιβολή της θεαματικότητας ως ένα σύμπτωμα της νέας εποχής που επέρχεται στη χώρα μας μετά την μεταπολίτευση.

Το μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, γνώρισε εκδοτική επιτυχία και πήρε καλές κριτικές. Το 2003 μεταφράστηκε στα γαλλικά, το 2011 ανέβηκε ένας μονόλογος στο Φεστιβάλ Αθηνών βασισμένος στον χαρακτήρα του Παρταλιού με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στέργιογλου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου Καβάλας το 1956. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, δίδαξε στη δημόσια εκπαίδευση και συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνοντας λογοτεχνικά σεμινάρια. Έχει γράψει έντεκα μυθιστορήματα, τέσσερις συλλογές διηγημάτων, μία νουβέλα, ένα αφήγημα και έναν σκηνικό μονόλογο. Το μυθιστόρημα Ζωή μεθόρια τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2016. Το τραγούδι του πατέρα βραβεύτηκε με το “Βραβείο Νίκος Θέμελης” 2019 του περιοδικού “Ο αναγνώστης”. Το μυθιστόρημα Αλούζα χίλιοι κι ένας εραστές μεταφράστηκε στα αραβικά (2017) και η συλλογή διηγημάτων Γιατί πρόδωσα την πατρίδα μου στα δανέζικα (2021). Το Παρτάλι, η Δεύτερη γέννα και ο Ξεχασμένος άγγελος των Φιλίππων παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και στο Φεστιβάλ Φιλίππων αντίστοιχα. Στο Κανάλι της Βουλής επιμελήθηκε την σειρά ντοκιμαντέρ για το βιβλίο “Ο λόγος της γραφής”. Την τελευταία τριετία συνεργάστηκε με το Athens American Center της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα σε μια σειρά σεμιναρίων με θέμα την αμερικανική λογοτεχνία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5/2022 –  ΩΡΑ:  21:15
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ BLOOM
«
OΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Διάρκεια 60΄
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Ἤμην ὁ ἄνθρωπος, ὅστις κατώρθωσε νά συλλάβῃ μέ τάς χεῖράς του πρός στιγμήν ἕν ὄνειρον, τό ἴδιον ὄνειρόν του…».

Έχοντας ως άξονα την εφηβική αθωότητα και ανεμελιά, τον αγνό έρωτα ενός βοσκόπουλου μπροστά στον γυναικείο πειρασμό, την αντιπαράθεση παρελθόντος-παρόντος και το εγκώμιο της φυσικής ομορφιάς, υπό τη δυναμική της καθαρεύουσας, γεννήθηκε η παράσταση Όνειρο στο κύμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μέσα από την αφήγηση πέντε ηθοποιών, οι θεατές ανακαλύπτουν την αγωνιώδη διαδρομή ενός βοσκού που προσπαθεί να αγγίξει – έστω και για μία φορά στη ζωή του – το όνειρό του. Με τη συνεχόμενη εναλλαγή ρόλων, οι ηθοποιοί δίνουν φωνή τόσο στο υποκείμενο που αναπολεί, όσο και στο αντικείμενο της ίδιας του της αναπόλησης, μεταφέροντας μας από το δυσάρεστο παρόν του ενήλικα στο εξιδανικευμένο παρελθόν της νεότητας. Ένα παρελθόν που μέσα του ενυπάρχουν ο έρωτας, η φύση, η θρησκεία, η φιλία · η Ζωή. Κάθε αλλαγή αποκαλύπτει νέες εκφάνσεις της ευτυχίας εκείνων των χρόνων. Μονάχα το όνειρο του πρωταγωνιστή δεν αλλάζει.

Η Μοσχούλα είναι πάντα εκεί. Φαντάζει άπιαστη. Ίσως όσο άπιαστη είναι κάθε στιγμή ευτυχίας που αφήσαμε πίσω μας. Συνδετικός κρίκος όλων και αναμφίβολα πυρήνας της παράστασης είναι η θάλασσα.

Αυτό το σχεδόν μαγικό, υγρό στοιχείο που απλόχερα χαρίζει ζωή και εξίσου εύκολα, μέσα σε μια στιγμή, μπορεί να την πάρει πίσω. Ο τόπος που το άπιαστο όνειρο κινδυνεύει να γίνει πραγματικός εφιάλτης. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Αλ. Παπαδιαμάντης: «Εκεί που παίζει η ζωή, παίζει και ο θάνατος».

Ανδρέας Παράσχος

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Παράσχος

Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου

Κίνηση: Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο

Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Ινώ Πικιώνη

Μουσική: Βάσια Τσιαούση

Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Video: Χριστίνα Τσακμακά

Φωτογραφία Αφίσας: Αρτέμης Χαραλαμπίδης

Αφίσα-Πρόγραμμα: Χρήστος Καλογριδάκης

Trailer: Χάρης Αναστασιάδης, Μαριάνθη Ξυνταριανού-Τσιροπινά

Παίζουν: Λίλη Αδρασκέλα, Δημήτρης Γαλανάκης, Άννα-Μαρία Γάτου, Άννα Ρίζου, Βάσια Τσιαούση / Έκτακτη συμμετοχή : Μαρία Κεβρεκίδου

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5/2022
ΩΡΑ: 17:00 έως 19:30

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ, Ηθοποιός

Βιωματικό σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό
«Επικοινωνία, έκφραση, συναίσθημα»

Μέσω του εργαστηρίου/παιχνιδιού, του σωματικού θεάτρου και των εκφράσεων του προσώπου (Ζωντανή Μάσκα), θα εξερευνήσουμε τρόπους επικοινωνίας, συναισθημάτων, ιστοριών. Θα διερευνήσουμε πώς το σώμα/πρόσωπο μπορεί να εκφράσει συναισθήματα και χαρακτήρες, με την λιγότερο δυνατή χρήση του λόγου.
Για την συμμετοχή στο εργαστήριο θα είναι χρήσιμο να φοράμε χαλαρά ρούχα (φόρμες), όχι κοσμήματα, ρολόγια κλπ. Το εργαστήριο απαιτεί την σωματική επαφή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Χαράλαμπος Παυλίδης
Ιδρυτικό μέλος του σχήματος «Ακροβάτες της Σιωπής», σπούδασε “Workshop Leader” στο «School of Dramatic Art» στο Λιβερπουλ. Επίσης ολοκλήρωσε κύκλους σεμιναρίων ως Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Παντομίμα, Κατασκευή και Εμψύχωση Κούκλας και Μαριονέτας, στο «Θέατρο των Αλλαγών»
και στο θέατρο «Από Μηχανής». Μαθητής των: Λάκη Καραλή, Κ. Αρβανιτάκη, Ασπασίας Κράλλη, Φρανσισκο Μπρίτο, Δημήτρη Καταλειφό κ.α. Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικά θέατρα όπως και με Δηπεθε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχει συμμετάσχει και διοργανώσει τοπικά και διεθνή φεστιβάλ τεχνών και έχει διατελέσει ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής, διοργανωτής καλλιτεχνικών εργαστηρίων, διευθυντής σκηνής και συντονιστής δραστηριοτήτων. Ήταν Cultural Activities Leader στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Αθήνα και συμμετείχε με την Ομάδα του Νίκου Τουλιάτου στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/5/2022

ΩΡΑ: 11:00 έως 13:30
Σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ , Συγγραφέας, ποιητής, μεταφραστής
«Πώς γράφουμε;»
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

ΩΡΑ:  21:00  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
«ΚΑΤΑΡΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» – Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 15 ετών
Διάρκεια 120΄
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/5/2022 

ΩΡΑ: 11:00 έως 14:00
Βιωματικό σεμινάριο με 20 συμμετέχοντες & 20 θεατές
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ  Συνθέτης , συγγραφέας
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ 
Ηθοποιός, χορογράφος
«Η τέχνη του Μιούζικαλ: Το πάντρεμα 3 παραστατικών τεχνών στην πραγμάτωση του»
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

ΩΡΑ: 20.00 – ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
«ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ…»
Αφιέρωμα στα 15 χρόνια της Διεθνούς Πανεπιστημιάδας
Διάρκεια 90΄
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/5/2022 – ΩΡΑ : 21:00
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
«ΤΑ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙΑ»
«ΕΝΑ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΑΚΙ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ»
Η Ελληνική ιστορία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα μέσα από το Λαϊκό τραγούδι
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ  
βασισμένη στο βιβλίο
«Ένα ταξίδι στο Ρεμπέτικο για  μικρούς και μεγάλους»

ΤΩΝ ΓΚΑΙΗΛ ΧΟΛΣΤ-ΓΟΥΑΡΧΑΦΤ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Διάρκεια 60΄
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.