Wine pairings από τον Κώστα Ντάντο

Σερραϊκά γιορτινά πιάτα και το κρασί με το οποίο μπορείς να τα συνοδεύσεις

Οι Σέρρες έχουν έναν δικό τους, μοναδικό τρόπο να στρώνουν το γιορτινό τραπέζι. Είναι η ζεστασιά των σπιτιών, οι μυρωδιές από τα παλιά μαγειρεία, τα πιάτα που περνούν από γενιά σε γενιά – και φυσικά, τα κρασιά που τα συνοδεύουν.

Αυτό το χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα φιλοδοξεί να τιμήσει αυτές τις γεύσεις, προτείνοντας wine pairings για να ζωντανέψουν ακόμη περισσότερο στα ποτήρια και στις μνήμες μας.

Και ας μην ξεχνάμε ποτέ κάτι βασικό: το πετυχημένο pairing δεν ξεκινά από το κρασί, ούτε από το πιάτο. Πάντα ξεκινά από την επιλογή της παρέας και της στιγμής. Όλα τα άλλα έρχονται μετά – σαν φυσική συνέχεια της ζεστασιάς, της διάθεσης και της ιστορίας που χτίζει κάθε γιορτινό τραπέζι.

Καβουρμάς Σερρών

Pairing: Ρετσίνα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

Ο καβουρμάς είναι από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής: χοιρινό μαγειρεμένο αργά, δεμένο με μπαχαρικά. Ένα πιάτο που θέλει ένταση και καθαρότητα στο ποτήρι – γι’ αυτό η ρετσίνα ή το τσίπουρο είναι οι πιο αυθεντικές επιλογές.

Γιορτινή ιδέα σερβιρίσματος
Λεπτές φέτες, ελαφρά τηγανισμένες, με chutney σύκου ή μείγμα μελιού και μουστάρδας.

Σαρμαδάκια με γιαπράκια

Pairing: Sauvignon Blanc

Τα μικρά ντολμαδάκια με φύλλα λάχανου τουρσί είναι συνώνυμα των Χριστουγέννων στις Σέρρες. Η οξύτητα και η αλμύρα τους ταιριάζουν υπέροχα με ένα δροσερό Sauvignon Blanc, γεμάτο βότανα και λεμονάτες νότες.

Extra tip

Λεμονάτο αυγολέμονο με μια πρέζα καπνιστή πάπρικα για πιο «ζεστή» γιορτινή αίσθηση.

Με την προσθήκη του καπνιστού μπαχαρικού, το πιάτο αποκτά μεγαλύτερο βάθος και μια ντελικάτη καπνιστή διάσταση – και εκεί ταιριάζει ιδανικά ένα Sauvignon Blanc που έχει περάσει από βαρέλι (Sauvignon Blanc Fumé), καθώς η διακριτική ξύλινη νότα και ο όγκος του κρασιού αγκαλιάζουν μοναδικά το πιάτο.

Χοιρινό με πράσο και σέλινο

Pairing: Βαρελίσιο Ασύρτικο ή Βιδιανό

Ένα πιάτο που δεν λείπει από κανένα σερραϊκό σπίτι την περίοδο των γιορτών. Το χοιρινό με πράσο και σέλινο έχει λιπαρότητα και φυτικότητα που συνδυάζονται εκπληκτικά με τη δύναμη ενός βαρελίσιου Ασύρτικου ή την πιο μαλακή, νόστιμη δομή ενός Βιδιανού.

Γευστική πρόταση
Λίγη Dijon και ξύσμα πορτοκαλιού κάνουν το πιάτο πραγματικά γιορτινό.

Τσαλακωμένη Τυρόπιτα Σερρών

Pairing: Ρομπόλα Κεφαλονιάς

Το «περαστό» φύλλο, η φέτα και το βούτυρο δημιουργούν ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς. Η Ρομπόλα, με τη μεταλλικότητα και τη φρέσκια οξύτητά της, καθαρίζει τον ουρανίσκο και αναδεικνύει τη βουτυράτη γεύση της τυρόπιτας.

Μυστικό σερβιρίσματος
Δοκίμασε την εκδοχή με καβουρμά για ακόμη πιο πλούσια επίγευση.

Γκιούλμπασι Σερρών

Pairing: Ροζέ Ξινόμαυρο ή Λημνιώνα

Το γκιούλμπασι, ψημένο αργά σε λαδόκολλα, με τυριά, ντομάτα και μπαχαρικά, είναι πιάτο-υπογραφή των γιορτών. Θέλει κρασιά με φρέσκο κόκκινο φρούτο, μέτριο σώμα και αρωματική καθαρότητα. Το ροζέ Ξινόμαυρο δίνει ζωντάνια, ενώ η Λημνιώνα φέρνει κομψότητα και απαλές τανίνες.

Extra σημείωση
Με κασέρι Σερρών και θρούμπι, το αποτέλεσμα απογειώνεται.

Ακανές Σερρών «Λαϊλιά»

Pairing: Μοσχάτο Σάμου (γλυκό), Μοσχάτο Ρίου Πατρών ή Vinsanto Σαντορίνης

Ο ακανές είναι το γλυκό που λέει την πιο αυθεντική ιστορία των Σερρών. Γίδινο βούτυρο, αφράτη υφή, καβουρδισμένο αμύγδαλο – μια γεύση που χρειάζεται ένα εξίσου αρωματικό και εκφραστικό γλυκό κρασί. Το μοσχάτο Σάμου και Ρίου, αλλά και το κλασικό Vinsanto της Σαντορίνης, ταιριάζουν ιδανικά.

Γιορτινή ιδέα
Μικρές μπουκίτσες με φιστίκι Αιγίνης και ξύσμα πορτοκαλιού.

Οι γεύσεις των Σερρών έχουν χαρακτήρα και μνήμη. Είναι παραδοσιακές, αλλά πάντα ζωντανές, δυνατές αλλά και τρυφερές – ακριβώς όπως οι γιορτές. Και όταν συνδυάζονται με τα σωστά κρασιά, το αποτέλεσμα γίνεται ακόμη πιο ουσιαστικό: ένα ταξίδι στον χρόνο, στη γη και στους ανθρώπους της.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.72, Δεκέμβριος 2025)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.