ΥΛΙΚΑ (για 60 τεμάχια)
– 2 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
– 4 φλιτζάνια αλεύρι
– 2 κάψουλες βανίλιας
– 1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
– 4-5 σταγόνες λεμονιού
– ξύσμα μισού λεμονιού
– μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα
– μισό φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι ψημένα αμύγδαλα με φλούδα
– μισό πακέτο ζάχαρη άχνη (200 γρ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Απλώνω μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μου και ρίχνω τα αμύγδαλα πάνω.
– Πατάω με έναν πλάστη τα αμύγδαλα μέχρι να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια.
– Ρίχνω σε ένα βαθύ μπολ το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τις σταγόνες λεμονιού και χτυπάω με το μίξερ για περίπου 10 λεπτά ώστε να γίνει μια λεία κρέμα. Προσθέτω το τσίπουρο.
– Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με τη σόδα και ζυμώνω απαλά με τα χέρια μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Αν χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, προσθέτω.
– Προσθέτω τα σπασμένα αμύγδαλα και ανακατεύω απαλά.
– Πλάθω μικρά μπαλάκια σε σχήμα καρυδιού κάνοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο.
– Τα τοποθετώ στο ταψί του φούρνου της κουζίνας μου πάνω σε λαδόκολλα.
– Ψήνω για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
– Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη χρησιμοποιώντας ένα μικρό σουρωτήρι.
…Σερβίρω!
TIP: Μπορώ να προσθέσω την άχνη ζάχαρη μέσα σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και να ρίξω μέσα τους καυτούς κουραμπιέδες ανακατεύοντας απαλά για να κολλήσει η άχνη.
* Τη συνταγή προτείνει ο -σερραϊκής καταγωγής- καθηγητής ειδικής εκπαίδευσης/τεχνολόγος τροφίμων Γιώργος Ευγενειάδης! Αν θέλεις κι άλλες vegan συνταγές, θα τις βρεις στο βιβλίο του «Απλά και διαφορετικά – Συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση» και στο σάιτ aplakaidiaforetika.gr
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.72, Δεκέμβριος 2025)





















