Δραστήριος επιχειρηματίας, ανήσυχος, συνιδιοκτήτης δύο εταιρειών, που ασχολούνται με τα καλύτερα προϊόντα της σερραϊκής γης: ρύζι και τυρί. Έχοντας πραγματική έγνοια για τον τόπο του, έχει περάσει από την τοπική αυτοδιοίκηση και τώρα είναι Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΣ. Ο Βασίλης Καλαϊτζίδης μιλά στο Ser-Free για την επιχειρηματική του πορεία, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο νομός μας, αλλά και για τα προϊόντα που ετοιμάζει.
Συνέντευξη στη Χρυσάνθη Ιακώβου / Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου
Βασίλη, είσαι συνιδιοκτήτης της εταιρείας Ορυζόμυλοι Αναγέννησης AGROTOPOS. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στον νομό μας μία τέτοιου είδους εταιρεία;
Σημαντικό είναι κάθε κατάστημα που δραστηριοποιείται στον τόπο μας, από τις πιο μικρές έως και τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν εκατοντάδες Σερραίους – δυστυχώς όμως τις μετράμε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο AGROTOPOS είναι μια βιομηχανία-μεταποιητική μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιών και οσπρίων, με έδρα την Αναγέννηση Σερρών, στην καρδιά των ορυζώνων. Πρόκειται για μια απόλυτα καθετοποιημένη μονάδα, που συνδυάζει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, απορροφά σημαντικό ποσοστό της καλλιέργειας ρυζιού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: επεξεργαζόμαστε κατά 90% περίπου μόνο ρύζια του τόπου μας, Σερραίων παραγωγών. Καλλιέργεια, επεξεργασία-μεταποίηση, τυποποίηση, διανομή και προώθηση γίνονται στην εταιρεία μας αποκλειστικά, παρακολουθούμε και ελέγχουμε όλα τα στάδια, το σερραϊκό ρύζι ταξιδεύει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και εκτός. Τα παραγόμενα προϊόντα μιας περιοχής συνδέονται με τη γαστρονομία, την ιστορία και ταυτίζονται με τον τόπο τους, ο γαστροτουρισμός, ο τουρισμός εμπειριών είναι σε ανάπτυξη και πρέπει να αξιοποιήσουμε τα οφέλη του. Επειδή γίνεται λόγος για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Σερρών – όπου ως γνωστόν κατέχουμε τις τελευταίες θέσεις– όταν ένα προϊόν καλλιεργείται, μεταποιείται και τυποποιείται εκεί που παράγεται, αποκτά προστιθέμενη αξία, δημιουργείται απασχόληση και φυσικά πετυχαίνουμε αύξηση ΑΕΠ του τόπου μας.
Το νέο σου επιχειρηματικό εγχείρημα είναι τα ΚΑΛΑ ΒΟΥΝΑ, που είναι τυροκομείο. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τα τυροκομικά προϊόντα και πώς πάει η εταιρεία μέχρι στιγμής;
Η αγάπη για την μεταποίηση σε συνδυασμό με τον εθισμό μου στην αναζήτηση νέων προκλήσεων ήταν ένα από τους λόγους που δημιουργήθηκαν ΤΑ ΚΑΛΑ ΒΟΥΝΑ. Φυσικά όταν ένα επιχειρηματικό πλάνο σχεδιάζεται, δεν αρκούν μόνο τα παραπάνω. Εξετάσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, την εύκολη πρόσβαση στην πρώτη ύλη και πολλά άλλα, σε συνδυασμό με τη γνώση και εμπειρία μας από τον AGROTOPOS, και τολμήσαμε. ΤΑ ΚΑΛΑ ΒΟΥΝΑ, ένα μικρό αλλά σύγχρονο τυροκομείο, δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του τόπου μας, με λίγα προς το παρόν, αλλά ποιοτικά και ιδιαιτέρα προϊόντα με γάλα Σερραίων κτηνοτρόφων, με οδηγό μας το ΒΟΥΒΑΛΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΚΕΡΚΙΝΗΣ, μια καινοτομία, συνταγή αποκλειστικά δική μας. Στους λίγους μήνες ζωής έχει βραβευτεί και έχει τοποθετηθεί σε πολύ καλά σημεία και λαμβάνουμε καθημερινά εξαιρετικά σχόλια και αποδοχή.
«Ενας κατεξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός νομός, όπως ο δικός μας, είναι τραγικό να μην έχει κανένα πιστοποιημένο προϊόν»
Μετά από μήνες πανδημίας, η οποία επέφερε μεγαλύτερη οικονομική κρίση, ο επιχειρηματικός κλάδος έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Εσύ είσαι μεν επιχειρηματίας, αλλά δραστηριοποιείσαι σε τομείς που έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα. Μήπως μια απάντηση στη γενικότερη κρίση θα ήταν η στροφή σε αυτό το επιχειρηματικό πεδίο;
Στα είκοσι χρόνια επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, έχουμε βιώσει, εκτός των καθημερινών προβλημάτων, οικονομική κρίση, κλειστές τράπεζες και τώρα την πανδημία. Έχουμε εκπαιδευτεί σε υψηλό βαθμό να αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι δυο επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούμαι αφορούν τρόφιμα, δεν σημαίνει όμως πως ο βαθμός δυσκολίας και λειτουργίας είναι απλός, ούτε πως στις δύσκολες περιόδους στη διαχείριση κρίσεων ήταν όλα ομαλά. Ο κάθε κλάδος έχει δικές του δυσκολίες, αδυναμίες και ιδιαιτερότητες. Όταν υπάρχει σωστή οργάνωση, σχεδιασμός, γρήγορα αντανακλαστικά και υπομονή, στατιστικά δεν υπάρχουν απώλειες, αντιθέτως κάποιες φορές η κρίση γίνεται ευκαιρία. Απλώς σχεδιάζεις το μέλλον για να έχεις παρόν, είναι κανόνας επιτυχίας.
Μίλησέ μου για τη δραστηριοποίησή σου στο ΕΒΕΣ. Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με το Επιμελητήριο, πώς ασχολείσαι αυτή τη στιγμή ως Β’ Αντιπρόεδρος και πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου εκεί;
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ίσως είναι αποτέλεσμα σύνθεσης βιωμάτων, του χαρακτήρα μου, αλλά και προσωπικών ανησυχιών. Προηγήθηκε η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση την περίοδο 2011-2014 στον Δήμο Σερρών, όπου διετέλεσα και Αντιδήμαρχος, αποφάσισα όμως να μην είμαι εκ νέου υποψήφιος και σταμάτησα. Ακολούθησε το ΕΒΕΣ, χωρίς να ήταν στα πλάνα μου ομολογώ… Αλλά θεωρώ πως πρόκειται για τον φυσικό μου χώρο, αφορά το επιχειρείν και εκτιμώ πως μπορώ να βοηθήσω. Το 2017 επιχείρησα και διεκδίκησα την Προεδρία του ΕΒΕΣ: μπορεί να μην κερδίσαμε, αλλά θεωρώ τεράστια επιτυχία που με μια προσπάθεια λίγων εβδομάδων λάβαμε ως παράταξη, ως ΕΠΙΜΕΛΕΙΣ, 38% – και μάλιστα απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο. Στη συνέχεια, στην τιμητική θέση που μας όρισε το εκλογικό σώμα, αυτήν της αντιπολίτευσης και εμένα εκ του νόμου ως Β’ Αντιπρόεδρο, θεωρώ πως κρατάμε μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη στάση από την αρχή της θητεία μας. Συμμετέχουμε, ελέγχουμε και προτείνουμε, συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε αποφάσεις που είναι μόνο προς όφελος των μελών του ΕΒΕΣ. Καταφέραμε και δημιουργήσαμε ένα κλίμα πέρα από εγωισμούς και αντιπολιτευτικές, αρνητικές προθέσεις σε συνεργασία με τον εκάστοτε Πρόεδρο και τη διοίκηση του ΕΒΕΣ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταφορά της SEREXPO στο στρατόπεδο Κολοκοτρώνη, όπου προεκλογικά και εμείς ως ΕΠΙΜΕΛΕΙΣ το υποστηρίζαμε, το ψηφίσαμε ομόφωνα και στηρίξαμε και ως επιχειρήσεις με τη συμμετοχή μας και αξίζουν φυσικά πολλά συγχαρητήρια στο Δ/Σ και στον αείμνηστό Πρόεδρο Μέγκλα Χρήστο. Η συνύπαρξή μας θεωρώ είναι παραγωγική, δεν εγκλωβιστήκαμε σε παλαιοκομματικές πρακτικές κόντρες και ίντριγκες, εφαρμόσαμε όπως και πολιτευτήκαμε ένα νέο μοντέλο «αντιπολίτευσης». Στον τόπο αυτό άλλωστε δεν περισσεύει κανείς, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο που καθημερινά κρίνεται. Με στεναχωρεί αφάνταστα όταν κατέχουμε αρνητικές πρωτιές, όταν αφορά τους δείκτες οικονομίας, αλλά και επιχειρηματικότητας, δυστυχώς. Το παραγωγικό μοντέλο που επιλέξαμε ως τόπος και ως χώρα ήταν καταστροφικό, οι εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών μάς ξεπέρασαν, τα αντανακλαστικά μας δεν λειτούργησαν και τώρα απλώς ακολουθούμε καταϊδρωμένοι στις τελευταίες θέσεις. Χρειαζόμαστε ένα ακόμη ΚΡΙΚΡΙ, μια ακόμη FIBRAN, δέκα ακόμη AGROTOPOS… Πρόσφατα η Pfizer εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα έχουμε διαβάσει θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας, πολύς λόγος για νέους επενδυτές στη χώρα μας, γιατί όχι και στις Σέρρες, θέλουμε μια Pfizer και εδώ… Επιβάλλεται να πιστοποιήσουμε αρκετά από τα προϊόντα που παράγουμε: ένας κατεξοχήν αγροτικός και κτηνοτροφικός νομός είναι τραγικό να μην έχει κανένα πιστοποιημένο προϊόν. Στο ρύζι το έχουμε ως επιχείρηση ξεκινήσει… Δημιουργία ενός ισχυρού brand name απόλυτα εναρμονισμένο με τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουμε, την ιστορία, τη γαστρονομία και την κουλτούρα μας. Ένα ελκυστικό ΔΙΠΑΕ με τη δημιουργία νέων τμημάτων που να συνδέονται με την οικονομία του τόπου μας και να είναι στις πρώτες επιλογές των μηχανογραφικών.
Ποιοι είναι οι στόχοι σου και το όραμά σου ως μέλος του ΕΒΕΣ; Πώς φαντάζεσαι ιδανικά τον νομό Σερρών; Και ποιες ενέργειες πρέπει, κατά τη γνώμη σου, να γίνουν για την ανάπτυξη του νομού;
Η πολιτική ή ενασχόληση με τα κοινά δεν αποτελεί προτεραιότητα για εμένα, άλλωστε το έχω αποδείξει όταν αποχώρησα ουσιαστικά από την τοπική αυτοδιοίκηση προς έκπληξη πολλών. Η οικογένειά μου, η δουλειά μου, οι φίλοι μου και οι αξίες μου ως άνθρωπος προηγούνται και μετά κάπου στην τέταρτη-πέμπτη (;) θέση είναι η πολιτική… Παθιάζομαι όμως όταν συμμετέχω, προσπαθώ για το καλύτερο και δεν φοβάμαι να συγκρουστώ, να υπερασπιστώ και να διεκδικήσω το δίκαιο για τον τόπο μου. Στα χρόνια ενασχόλησής μου με τα κοινά έχω γνωρίσει ανθρώπους ικανούς και έξυπνους, αλλά δειλούς να εφαρμόσουν όσα πιστεύουν δυστυχώς. Υπήρξαν και υπάρχουν αρκετοί ικανοί στη δημόσια διοίκηση του τόπου μας, χωρίς τη διάθεση συνεργασίας μεταξύ τους όμως, συνήθως τους ξεπερνάει το κατόπιν ενεργειών μου και η πολιτική τους επιβίωση με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία μας. Με ενοχλεί αυτό, νιώθω έναν εσωτερικό αναβρασμό και πολλές φορές έχω φτάσει στο συμπέρασμα πως δεν μου ταιριάζει αυτή η πολιτική και η ενασχόληση με τα κοινά. Φυσικά δεν αποτελεί τον κανόνα, υπήρξαν και πολλές θετικές και όμορφες στιγμές και αντίστοιχα πολλοί ικανοί παραγωγικοί Σερραίοι πολιτικοί, σίγουρα δεν είναι όλοι ίδιοι ούτε όλοι το ίδιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εξέφρασα δημόσια την άποψη και θέση μου και έχω στεναχωρήσει κάποιους. Θεωρώ πως έχω τις γνώσεις και την εμπειρία να προσφέρω στο ΕΒΕΣ, αγαπώ και ανησυχώ για τον τόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, στο ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον που ζούμε πλέον, αλλά τέτοιου είδους αποφάσεις ας αναμένουν.
Στόχοι, όνειρα και επιχειρηματικά πλάνα; Τι ετοιμάζεις και τι θα ήθελες να πετύχεις τους επόμενους μήνες, τόσο ως επιχειρηματίας όσο και ως κομμάτι του Επιμελητηρίου;
Νέες προκλήσεις, νέες αγορές και νέα προϊόντα. Οι ισχύουσες και μελλοντικές διατροφικές τάσεις μάς απασχολούν ιδιαίτερα και αποτελούν βασικό άξονα σχεδιασμού και στρατηγικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ο σχεδιασμός καινούργιων προϊόντων. Οι διατροφικές τάσεις, τα καινοτόμα προϊόντα ξεκλειδώνουν αγοραστές και αγορές, προϊόντα vegan, comfort food (εύκολο και γρήγορο φαγητό), φυσικά προϊόντα all natural, εξειδικευμένα προϊόντα διατροφής free from αποτελούν το πλαίσιο στόχευσης επομένων ετών. Στον AGROTOPOS εδώ και έναν χρόνο περίπου κυκλοφορεί η σειρά «Έτοιμες συνταγές» πάνω σε αυτά τα πρότυπα και ακολουθούν νέοι κωδικοί. Στόχος μας να ταυτιστεί το καταναλωτικό κοινό με τα προϊόντα των εταιρειών μας, να ταυτιστούν με την ποιότητα –γευστική και θρεπτική–, να καταλάβουν τη θέση και τα σημεία που τους αρμόζουν και να ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο.
(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.58)