Τα θετικά και τα αρνητικά του 2021, του Δημήτριου Νάτσιου

Βαριά σκιά οι άδικες απώλειες συνανθρώπων μας- Η καθιερωμένη ετήσια καταγραφή από την εφημερίδα Σερραϊκόν Θάρρος

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Θα επιχειρήσουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, έναν απολογισμό για τα θετικά και τα αρνητικά του 2021, εστιάζοντας ασφαλώς στα του νομού μας.

Πέρσι, τέτοιες μέρες, είχαν γίνει τα πρώτα εμβόλια για την πανδημία, με τον Νομό Σερρών να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανελληνίως στη μακάβρια λίστα των θανάτων και των κρουσμάτων, αποτέλεσμα αδικαιολόγητων λαθών (οι ιθύνοντες απέφυγαν, ψηφοθηρικά, σε κρίσιμα χρονικά σημεία για την εξέλιξη της πανδημίας να συγκρουστούν με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την ψυχαγωγία και οι αρχές μάλλον δεν έκαναν και τόσο καλά την δουλειά τους στο επίπεδο των ελέγχων).

Η «πρωτιά» του νομού μας (πάντα συγκριτικά με τον πληθυσμό του) σε απώλεια ανθρώπινων ζωών συνεχίστηκε και το 2021, λόγω του ισχυρού αντιεμβολιαστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Π.Ε. Σερρών και των παραθρησκευτικών και θρησκευτικών θυλάκων που ακολούθησαν άλλη γραμμή από τη επίσημη της Εκκλησίας. Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού είχε ως θλιβερή συνέπεια πολλούς άδικους θανάτους – ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες.

Μεταξύ των ανθρώπων που χάθηκαν, παρότι είχε εμβολιαστεί, ήταν και ο Θεόδωρος Αραμπατζής. Υπήρξε ίσως ο πλέον άτυχος αυτής της πανδημίας (μαζί με ανθρώπους που χάθηκαν στο πρώτο κύμα της COVID 19, όταν ακόμα δεν υπήρχε η δυνατότητα εμβολιασμού). Επαγγελματίας με μακρά θητεία στην σερραϊκή αγορά, υπήρξε αυτοδιοικητικός στο Δήμο Σερρών τα τελευταία δέκα χρόνια και υπηρέτησε το Δήμο από θέσεις ευθύνης.

Μία άλλη τραγική περίπτωση απώλειας ανθρώπινης ζωής, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ήταν ο θάνατος της Πάτυς Κουτμερίδου, κόρης του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη. Ανεμβολίαστη, καθώς κυλούσε ο 7ος μήνας της κύησης, νόσησε και κατέληξε σε ηλικία 42 ετών.

Οι δυο αυτές ανθρώπινες απώλειες προκάλεσαν θλίψη, μεγάλη συγκίνηση και έτυχαν πανελλαδικής προβολής

Η αυλαία του 2021 πέφτει, η νέα χρονιά έρχεται με ελπίδες ότι θα επικρατήσει η λογική και θα αναμετρηθούμε με τον ιό το 2022 με την σωφροσύνη και την προσοχή που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αλλά ας ρίξουμε μία ματιά στα θετικά και τα αρνητικά του 2021 για τον τόπο μας, τον Νομό Σερρών.

Στα αρνητικά καταγράφονται:

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην Π.Ε. Σερρών, που είχε ως συνέπεια να χαθούν άδικα πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η – πραγματικά παράκρουση – λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας να είναι «μπροστάρηδες» του αντιεμβολιαστικού κινήματος και να απέχουν από τα καθήκοντα τους την πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης, «αντιστεκόμενοι» στην απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους Υγειονομικούς

Οι θύλακες του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έδρασαν στο χώρο της εκκλησίας, κόντρα στην επίσημη θέση της που είχε ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, ο ρόλος των παραθρησκευτικών οργανώσεων και ο σκοταδισμός που επέβαλλαν κόντρα στην επιστήμη και τη λογική. Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνουμε και την αδικαιολόγητη χαλαρότητα της επίσημης ηγεσίας της εκκλησίας που άργησε να «σφίξει τα λουριά» στους εκκλησιαστικούς κύκλους που αγνοούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και συμπεριφέρονταν σαν να μην υπήρχε ιός.

Η απώλεια και το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε στη σερραϊκή κοινωνία ο θάνατος του επί 10 χρόνια προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστου Μέγκλα. Ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο δημιουργικού Σερραίου και πολίτη με την κλασσική έννοια. Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουλίου, κτυπημένος από την επάρατη νόσο σε ηλικία 64 ετών. Άφησε παρακαταθήκη το έργο του στο Επιμελητήριο Σερρών και το όραμα του να ξεφύγει ο Νομός Σερρών από τη χρόνια οικονομική καθυστέρηση στην οποία βρίσκεται για περισσότερο από 30 χρόνια.

Το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο Ζάχαρης Σερρών, μετά την περσινή ανεπιτυχή προσπάθεια ανάκαμψης της τευτλοκαλλιέργειας.

Η απελπιστική ερημοποίηση των χωριών μας και, γενικότερα, η συνεχής πληθυσμιακή αιμορραγία που θα αποτυπωθεί στην απογραφή που διενεργήθηκε φέτος και περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Στα θετικά:

Η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Κολοκοτρώνη από το Υπουργείο Οικονομικών στο Επιμελητήριο Σερρών για 20 + 10 έτη, προκειμένου να δημιουργηθεί στο χώρο του επιχειρηματικό πάρκο, έργο για το οποίο μόχθησε και άφησε ως τρανή παρακαταθήκη ο αείμνηστος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρ. Μέγκλας. Πρόκειται για την μοναδική παραχώρηση στρατοπέδου στην Ελλάδα, κάτι που οφείλεται στην μεθοδικότητα και το πείσμα του Χρ. Μέγκλα, που μπόρεσε να κάμψει την πολυπλόκαμη ελληνική γραφειοκρατία. Δικαίως το πρώην Στρατόπεδο φέρει πλέον το όνομα «Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO Χρήστος Μέγκλας». Η τελετή ονοματοδοσίας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου.

Η συνέχιση του προγράμματος ασφαλτοστρώσεων του εγκαταλειμμένου οδικού Δικτύου στο Νομό (που συνοδεύτηκε, θετικά, από την αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων και τον φωτισμό των κόμβων) αλλά και οι ανάλογες παρεμβάσεις στο Δήμο Σερρών με τις ασφαλτοστρώσεις σε περιφερειακούς δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, αλλά και μέσα στον αστικό ιστό.

Οι εργασίες στην γέφυρα του Τσέλιου και σε όλο τον χείμαρρο που διέρχεται από την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και καταλήγει στη Μπέλιτσα, ώστε να αποτραπούν ζημιές όπως αυτές που προκάλεσε η καταστροφική πλημμύρα της 21ης Ιουνίου 2020.

Η σημαντική φετινή άνοδος των τιμών στα κύρια γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνται στον αγροτικό νομό μας (βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι, τριφύλλι, ηλίανθος, κλπ.)

Το σθένος των υγειονομικών του Νομού μας, αυτών που εργάζονται, κυρίως, στο Νοσοκομείο Σερρών και δίνουν μεγάλο αγώνα – προσφέρουν κυριολεκτικά υπηρεσίες ζωής στους συνανθρώπους μας.

Πηγή: sertharros.gr

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.