Συμβουλές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης από τη δερματολόγο Χιονάτη Καστορίδου

Ενημερώσου για τις μορφές και τα αίτια, αλλά και για τους τρόπους αντιμετώπισης!

Τα μαλλιά έχουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία αντρών και γυναικών. Η αραίωση και η απώλεια μαλλιών είναι συνήθως οδυνηρή, οδηγώντας πολλές φορές σε αίσθημα μελαγχολίας και απομόνωσης. Κατά μέσο όρο, το κεφάλι ενός ενήλικα έχει 100.000-150.000 τρίχες και είναι φυσιολογικό να χάνει περίπου 50-100 τρίχες ημερησίως (την ημέρα του λουσίματος μπορεί να χαθούν έως και 250). Κάθε τριχοθυλάκιο έχει τον δικό του κύκλο ζωής που μπορεί να επηρεαστεί από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και πολλούς άλλους παράγοντες και διέρχεται από τρεις διαδοχικές φάσεις: την αναγενή, καταγενή και την τελογενή. Έχει υπολογιστεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας είναι περίπου 15 εκατοστά τον χρόνο.

Είδη αλωπεκίας

Οι αλωπεκίες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις ουλωτικές και τις μη ουλωτικές.

Ουλωτική αλωπεκία

Ονομάζεται η απώλεια τριχών, κατά την οποία συμβαίνει καταστροφή του θύλακα της τρίχας και αντικατάσταση του με ουλώδη ιστό. Μια τέτοια κατάσταση οδηγεί σε μόνιμη απώλεια τριχών. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ουλωτικής αλωπεκίας:

  1. H Πρωτοπαθής, όπου η καταστροφή του θύλακα της τρίχας προκαλείται από φλεγμονώδη διεργασία που μπορεί να εμφανιστεί λόγω παθήσεων, όπως ομαλός λειχήνας ή ερυθηματώδης λύκος.
  2. Η Δευτεροπαθής, που προκαλείται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως τραυματισμός, φλεγμονή, έγκαυμα ή νεοπλασία.

Μη ουλωτική αλωπεκία

Η μη ουλωτική αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί με τους ακόλουθους τύπους:

  1. Ανδρογενετική αλωπεκία

Ορίζεται η προοδευτική απώλεια τριχών σε άνδρες και γυναίκες, λόγω της επίδρασης των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια που είναι ευαίσθητα σε αυτά. Η παρουσία ενός ενζύμου, της 5α-αναγωγάσης στο τριχοθυλάκιο ευθύνεται για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανδρογενετική αλωπεκία.

Αποτελεί τη συχνότερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες. Μπορεί να εκδηλωθεί από πολύ νωρίς, ακόμα και από την περίοδο της εφηβείας και τείνει να εξελίσσεται ιδιαίτερα γρήγορα τη δεκαετία μεταξύ 20-30 ετών. Επηρεάζει το 25% των ανδρών μέχρι την ηλικία των 30 και το 50% των ανδρών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες προκαλεί αραίωση ιδιαίτερα στους κροτάφους, το μέτωπο και την κορυφή του τριχωτού. Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία είναι λιγότερο συχνή στις γυναίκες, καθώς επηρεάζει το 25% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Στις γυναίκες σχετίζεται συχνά με ορμονικούς παράγοντες, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς κ.α. Παρατηρείται συχνότερα μετά την εμμηνόπαυση και το μοτίβο διαφέρει από την ανδρική αλωπεκία, καθώς διατηρείται η πρόσθια μετωπιαία γραμμή και παρατηρείται αραίωση κυρίως στην κορυφή.

  1. Διάχυτη αλωπεκία

Η διάχυτη τριχόπτωση (τελογενής τριχόρροια) είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης που αντιμετωπίζεται στο δερματολογικό ιατρείο. Συχνά οφείλεται σε κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα που προκαλεί «σοκ» στα τριχοθυλάκια και εκδηλώνεται σε διάστημα 1 έως 4 μηνών από την επίδραση του αιτίου. Οφείλεται σε μεγάλο αριθμό παραγόντων, όπως: σοβαρός τραυματισμός (π.χ. τροχαίο ατύχημα), χειρουργείο, σοβαρή λοίμωξη, καθώς και υψηλός πυρετός / τοκετός (επιλόχεια αλωπεκία) / εξαντλητικές δίαιτες, έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β6, Β12 και D και άλλων θρεπτικών ουσιών / ψυχολογικό στρες / χρόνιες ασθένειες, όπως η αναιμία, ο ερυθηματώδης λύκος, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.α. / ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως διαταραχές του θυρεοειδή / φάρμακα (π.χ. αντικαταθλιπτικά, χημειοθεραπευτικά, θάλλειο, ανδρογόνα) / χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία οδηγούν σε απώλεια τριχών (αναγενής τριχόρροια). Αρχίζει συνήθως 1 με 4 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας και μετά το πέρας της η τριχοφυία επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση.

  1. Γυροειδής αλωπεκία

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα τριχοθυλάκια, θεωρώντας τα ξένα σώματα. Ανάλογα με την περίπτωση παρατηρείται μικρότερη ή μεγαλύτερη αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, έως και ολική γυροειδής αλωπεκία. Μπορεί να επηρεάσει και το γένειο, φρύδια και βλεφαρίδες καθώς και την τριχοφυΐα σε όλο το σώμα (καθολική γυροειδής αλωπεκία). Στη μορφή αυτή της αλωπεκίας, που παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, εμφανίζονται αρχικά μικρές περιοχές με πλήρη απουσία τριχών. Η αποκατάσταση γίνεται σε μερικούς μήνες ή ενδέχεται να επιμείνει για χρόνια.

Θεραπευτικές επιλογές

Συχνά οι ασθενείς υποτιμούν την κατάσταση, θεωρώντας την εποχιακή τριχόπτωση και τηρούν στάση αναμονής, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Άλλες φορές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση με σκευάσματα που προμηθεύονται χωρίς ιατρική συμβουλή και δεν είναι κατάλληλα για την περίπτωσή τους. Έτσι, απογοητεύονται και εγκαταλείπουν την προσπάθεια έχοντας σπαταλήσει χρόνο και χρήματα, ενώ η πάθηση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Μην κάνεις το ίδιο λάθος! Μίλησε στον δερματολόγο σου τώρα! Είναι ο μόνος ειδικός για μια υπεύθυνη διάγνωση και τη σύσταση της κατάλληλης, κλινικά αποδεδειγμένης, θεραπείας.

Ανάλογα με τη διάγνωση, διαμορφώνεται εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας με συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων. Στα πλαίσια συντηρητικής θεραπείας της τριχόπτωσης, υπάρχει η δυνατότητα των κάτωθι θεραπειών:

Φαρμακευτική αγωγή: Μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή από το στόμα φαρμακευτικές ουσίες, όπως μινοξιδίλη, κορτικοστεροειδή, φιναστερίδη, φυτικοί αναστολείς της 5α-αναγωγάσης, αντιανδρογόνα, συμπλέγματα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων, σίδηρος κ.α.

Εμφύτευμα μαλλιών με υαλουρονικό οξύ και βιομιμητικά πεπτίδια: Εφαρμόζεται τοπικά με την τεχνική της ενέσιμης μεσοθεραπείας. Έχει την ιδιότητα να ενισχύει τη φάση ανάπτυξης της τρίχας και να αναστέλλει τη λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τριχόπτωση και φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής.

Αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma) που συνίσταται στην ενέσιμη χορήγηση εμπλουτισμένου πλάσματος με αυξητικούς παράγοντες, το οποίο λαμβάνεται με αιμοληψία από τον ίδιο τον ασθενή και ακόλουθη επεξεργασία. Η μέθοδος στηρίζεται στις αναζωογονητικές και τριχογενετικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων.

Το κλειδί για την επιτυχία της θεραπείας είναι:

– Να είσαι συνεπής στην ενδεδειγμένη δοσολογία και τρόπο χρήσης.

– Να διατηρείς ρεαλιστικές προσδοκίες και να έχεις υπομονή, καθώς χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη νέων τριχών.

– Να κρατάς τακτική επαφή με τον δερματολόγο σου, ο οποίος έχει την κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και μπορεί να σε καθοδηγεί καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας σου.

Χιονάτη Καστορίδου – Μόσχου | Ιατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος | Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το παρόν άρθρο

Εθνικής Αντίστασης 18 | 2321023612

Κλινική Δερματολογία ενηλίκων – παιδιών | Κοσμητική Δερματολογία / Θεραπείες προσώπου και σώματος / Μέθοδοι αντιγήρανσης και ανανέωσης

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.