Stendor Band: η σερραϊκή μπάντα που παντρεύει το ροκ με την παράδοση! – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι Stendor Band συστήθηκαν στο σερραϊκό κοινό πριν από τρία χρόνια. Η μπάντα αποτελείται από 6 μέλη: τον Ηλία Ομηριάδη στα πνευστά, τον Σωτήρη Μπακιρτζή στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Σάκη Πάντα στα πλήκτρα, τον Κώστα Σαπράνοφ στην κιθάρα, τον Σάκη Τζιαμπάζη στα τύμπανα και τον Θάνο Χατζή στη φωνή.

Συνέντευξη: Μαριάννα Τσιολπίδου

Πώς και πότε δημιουργήθηκαν οι Stendor Band; Μιλήστε μας για τη γνωριμία και τη συνεργασία σας.

Η μπάντα και τα μέλη της πραγματοποίησαν τα πρώτα μουσικά ραντεβού πριν από τρία χρόνια περίπου (λίγο πριν την εισβολή του κορονοϊού στις ζωές μας), ωστόσο το φλερτ της συνεργασίας και της γέννησης του folk rock στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Η ενασχόληση του Ηλία και του Θάνου με τον χώρο της παράδοσης είχε δώσει τις πρώτες σπίθες της ενσάρκωσης αυτού του αποτελέσματος! Θα ήταν όμως αδικία να μην αναφέρουμε ότι σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν οι σπουδαίες ενορχηστρώσεις του μαέστρου του Κώστα, οι εμμονές, το τρέξιμο και ο ιδρώτας του μπασίστα μας του Σωτήρη, τα πολυετή όνειρα του ντράμερ μας του Σάκη, αλλά και ο επαγγελματισμός και το «plant machinery» του μοναδικού πληκτρά μας του Σάκη! Δεν θέλαμε να παίξουμε παραδοσιακή μουσική με σύγχρονους ήχους, όπως επίσης δεν θέλαμε να δώσουμε στο ροκ «βουκολική» διάθεση. Θέλαμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του folk rock όπως αυτό γίνεται εδώ και πολλές δεκαετίες στη Δύση, αλλά με ήχους ελληνικούς!

Ποια είναι η φιλοσοφία της μπάντας σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να μεταδώσετε στον κόσμο που σας ακούει; Τι καινούριο πρεσβεύετε;

Ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο «χρυσή τομή». Το πάντρεμα δηλαδή δυο τελείως διαφορετικών ειδών μουσικής, που το αποτέλεσμα όμως να βγάζει τόση δυναμική ώστε να μπορεί να φέρει σε διάθεση για χορό ηλικίες από τα 16 μέχρι και τα… 70! Πιστέψτε μας, μια τέτοια εικόνα καθώς και τα συναισθήματα που λαμβάνουμε εκείνη την ώρα είναι τόσο υπέροχα που δεν περιγράφονται! Και το έχουμε πετύχει στα περισσότερα live, ακόμα κι όταν το κοινό ήταν δύσκολο και απαιτητικό!

Αυτό που ξεχωρίζει στη μουσική σας είναι ότι έχει μία παραδοσιακή χροιά που προέρχεται από το θρακιώτικο όργανο γκάιντα. Πώς σκεφτήκατε να κάνετε αυτό το «πάντρεμα» της ροκ με παραδοσιακούς ήχους, που προαναφέρατε;

Στην ιστορία της ελληνικής μουσικής μπορούμε να συντηρούμε μια «θάλασσα» από τραγούδια τα οποία με τους ποικιλόμορφους ρυθμούς τους σε εμπνέουν και σε τραβάνε από το μανίκι για να τολμάς συνέχεια το κάτι παραπάνω. Το εύκολο είναι να πούμε πως έχουμε όλοι μέσα μας την αγάπη για το ροκ που αναζητά την ελευθερία, αλλά και τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την αγάπη προς την παράδοση. Θα ήταν λοιπόν αρκετά άδικο για την ελληνική σκηνή, που, ενώ ανά τα χρόνια έχουμε δει να υπάρχουν συνάδελφοι που κατάφεραν να φέρουν το παραδοσιακό τραγούδι σε πιο σύγχρονα ηχητικά αποτελέσματα -είδαμε επίσης να υπάρχει balkan rock-, ποτέ δεν είχαμε δει το folk rock, που τόσο έντονα δραστηριοποιείται στις δυτικές χώρες και έχουν καταφέρει να το μεταδίδουν εκτός συνόρων με επιτυχία.

«Αυτό που λείπει από τα σερραϊκά καλοκαίρια είναι ένα φεστιβάλ ΘΕΣΜΟΣ!»

Το καλοκαίρι που πέρασε υπήρξε πολύ παραγωγικό για τους Stendor: συναυλίες, live, μικρές περιοδείες… Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;

Φέτος το καλοκαίρι όντως μας βρήκε αγκαλιά με τα όργανα και τα χιλιόμετρα αρκετά. Δεν θα έλεγα ότι κάναμε περιοδείες, μιας και τα live μας είχαν το στοιχείο της εκδρομής, ωστόσο περισσότερο ημερήσιας. Ο δρόμος μάς έβγαλε και εκτός Σερρών με δυναμικές εμφανίσεις στη Χαλκιδική και στη Θεσσαλονίκη, όμως η μεγαλύτερη δράση μας ήταν στις Σέρρες οργώνοντας τα χωριά του νόμου και πηγαίνοντας στις εορταστικές τους εκδηλώσεις! Συναντήσαμε υπέροχους ανθρώπους που σηκώθηκαν και χόρεψαν μαζί μας, αλλά πρέπει να σταθούμε και σε αυτούς τους θεατές, σε διαφορά μέρη, που αντιμετωπίζοντας ένα πολύ θερμό καλοκαίρι, όχι απλά ήταν εκεί με 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν σταματούσαν να χειροκροτούν με πάθος! Τους ευχαριστούμε για την παρουσία τους και τους συγχωρούμε που δεν χόρεψαν, διότι ούτε εμείς θα χορεύαμε με τέτοιο καύσωνα… (γέλια)

Ο κόσμος της πόλης μας στηρίζει εμπράκτως νέους καλλιτέχνες ή έχουμε μείνει πίσω μουσικά; Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Ναι! Ο κόσμος το στηρίζει, το θέλει και το ζητάει… Αν όμως λείπει κάτι από τα σερραϊκά καλοκαίρια είναι ένα φεστιβάλ ΘΕΣΜΟΣ! Αυτό που αναζητάει η νεολαία εδώ και δεκαετίες! Είναι θετικό το γεγονός ότι η Serexpo κατάφερε να φέρει αυτό το κάτι, αλλά η ταπεινή μας άποψη και επιθυμία (καθώς και πολλών άλλων μουσικών από τις Σέρρες) είναι να υπάρχει ένα ηχηρό και δυναμικό καλοκαιρινό φεστιβάλ το οποίο να μπορεί να τραβήξει κόσμο και από άλλες περιοχές και να ξεσηκώνει τη νεολαία!

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας σχέδια για τη χειμερινή σεζόν που έρχεται; Θα σας δούμε σε κάποια νυχτερινά μαγαζιά της πόλης; 

Θέλουμε οι πρώτες μέρες του «φθινοπωροχειμώνα» να μας βρουν στο στούντιο ετοιμάζοντας καινούριες δουλειές, έτσι όπως εμείς έχουμε μάθει να τις μεταδίδουμε (με οπτικοακουστικό υλικό) και σαφώς οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων να μας βρουν παντού on stage!

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.63, Οκτώβριος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.