Ένα project του Ser-Free για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Εναντίον των Γυναικών, που έχει οριστεί στις 25 Νοεμβρίου
Μπορεί να μη συνέβη σε σένα. Ούτε σε καμιά από τις φίλες σου. Ή μπορεί να συνέβη σε κάποια φίλη σου, αλλά δεν τόλμησε ποτέ να το πει. Η γυναικεία κακοποίηση -λεκτική, συναισθηματική, σεξουαλική, σωματική- δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στις ταινίες ή μόνο στις ειδήσεις. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι τρομακτικά μεγάλος ο αριθμός των γυναικών παγκοσμίως που έχουν δεχτεί κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποιου είδους κακοποίηση.
Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά-σιγά να αλλάζει. Πολλές χώρες ψηφίζουν αυστηρότερους νόμους για να προστατέψουν το γυναικείο φύλο, ενώ το κίνημα #metoo μετά τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στο Χόλιγουντ έφερε το ζήτημα στην επικαιρότητα με έναν πολύ ωραίο τρόπο. Αυτά όμως δε σημαίνουν ότι το πρόβλημα λύθηκε -απλώς τέθηκε η αρχή.
Το πρώτο βήμα για την εξάλειψη του προβλήματος είναι η αναγνώριση της έκτασης του και η ενημέρωση. Και το επόμενο βήμα είναι η δραστηριοποίηση. Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης SOS για κακοποιημένες γυναίκες είναι το 15900, ενώ στις Σέρρες υπάρχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών (Ίωνος Δραγούμη 10, 2321022253).
Επιμέλεια θέματος: Χρυσάνθη Ιακώβου / Φωτογραφίες: Άγγελος Μπαντάζος / Μακιγιάζ: Όλυ Φραγγίδου / Μοντέλα (με τη σειρά δημοσίευσης των φωτογραφιών): Χρυσάνθη Ιακώβου, Αλίκη Κρυωνά, Γιώτα Μπαλτζή, Φαίη Ναούμ, Χριστίνα Πεχλιβάνη
* Τα στοιχεία που ακολουθούν αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Unwomen, και από διάφορες δημοσιευμένες έρευνες, όπως της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, της οργάνωσης Plan International USA, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).
> 35% των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.
> 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκαν στην Ελλάδα το διάστημα 2014-2017, με τις γυναίκες να αποτελούν το 70% των θυμάτων.
> 25% των Ελληνίδων έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω.
> 40-50% των γυναικών στις χώρες της ΕΕ έχει υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
> 1 στις 10 γυναίκες, από την ηλικία των 15 χρόνων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση.
> 7 στις 10 γυναίκες – θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
> Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.
> Το 35% παγκοσμίως των γυναικών και το 43% στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από το σύντροφό τους.
> Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής επίθεσης.
> Το 2012 οι μισές από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως ήταν θύματα των συντρόφων τους.
> Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα βιασμού ή άλλης βίαιης σεξουαλικής πράξης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Υπάρχουν χώρες όπου το 70% των γυναικών, έστω για μία φορά, έχουν πέσει θύματα κακοποίησης!
> Σε ετήσια βάση 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διακινούνται παράνομα με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Όσον αφορά στην Ελλάδα για την τετραετία 2014-2017 έχουν καταγραφεί πάνω από 110 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν κατά προσέγγιση το 70% των θυμάτων.
> Περισσότερα από 760 περιστατικά βιασμών (τετελεσμένων ή απόπειρας) καταγράφηκαν στην Ελλάδα το διάστημα 2014-2017, με τα θύματα στην πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες.
> 27% των Ευρωπαίων και 32% των Ελλήνων δικαιολογεί τον βιασμό υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν. Ο βιασμός “δικαιολογείται” αν το θύμα ήταν μεθυσμένο, αν φορούσε προκλητικά ρούχα, αν είχε προηγηθεί φλερτ, αν είχε στο παρελθόν πολλούς ερωτικούς συντρόφους.
> Το 18% των γυναικών στην Ε.Ε. -ή 9 εκατομμύρια γυναίκες- έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης (stalking), ενώ το 21% των γυναικών που έχουν πέσει θύματα επίμονης παρακολούθησης ανέφεραν ότι διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.
> Το 43% των γυναικών έχει βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν πρώην ή νυν σύντροφο, όπως δημόσιο εξευτελισμό, απαγόρευση εξόδου από το σπίτι ή κλείδωμα στο σπίτι, εξαναγκασμό να δουν πορνογραφικό υλικό και απειλές χρήσης βίας.
> Το 55% των γυναικών στην Ε.Ε. δηλώνει ότι έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, όπου το 32% του συνόλου των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ανέφεραν ότι αυτουργός ήταν προϊστάμενος, συνάδελφος ή πελάτης.
> Η Β. Ευρώπη κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά βίας κατά των γυναικών, με τις σκανδιναβικές χώρες να κατέχουν τις πρώτες θέσεις (52% στη Δανία, 47% στη Φιλανδία, 46% στη Σουηδία, 45% στην Ολλανδία), ενώ στις μεσογειακές χώρες τα ποσοστά είναι αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτω από το 33% δηλαδή (27% στην Ιταλία, 25% στην Ελλάδα, 24% στην Πορτογαλία, 22% στην Ισπανία, στη Μάλτα και στην Κύπρο). Στη Πολωνία, Αυστρία και Κροατία τα ποσοστά βίας πέφτουν ακόμη περισσότερο, γύρω στο 20%. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό όχι στο ότι οι άνδρες στον βορρά είναι πιο βίαιοι, αλλά στο γεγονός ότι στη Β. Ευρώπη οι γυναίκες έχουν πιο συχνά τη δυνατότητα να καταφύγουν σε κατάλληλες υπηρεσίες υποστήριξης και ενθαρρύνονται να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας.
* Το θέμα δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.50, τον Νοέμβριο του 2018.