Ser-Free Poll: ποιο θεωρείτε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας;

Στο γκρουπ του περιοδικού μας στο Facebook διενεργήσαμε poll για να δούμε ποιο θεωρείτε εσείς το μεγαλύτερο πρόβλημα των Σερρών! Ιδού τα αποτελέσματα, σύμφωνα με αυτά που ψηφίσατε και σχολιάσατε! (Κατά την εξέλιξη του poll, ο καθένας είχε δικαίωμα να επιλέξει μία και μόνο απάντηση. Δώσαμε τη δυνατότητα στους χρήστες να προσθέσουν και δικές τους επιλογές: τα προβλήματα που βλέπετε με bold τα προτείναμε εμείς, τα υπόλοιπα έχουν προστεθεί από τους αναγνώστες μας).

Η ανεργία 38%

Το ότι έχει φύγει μεγάλο μέρος της νεολαίας 16%

Το ότι είμαστε ντιπ εγωίσταροι χωριάτες και δεν μας κόφτει παρά μόνο για την πάρτη μας 11%

Η έλλειψη πολλών μεγάλων εργοστασίων 6%

Η απουσία μεγάλων διοργανώσεων πανελλαδικής εμβέλειας 6%

Η έλλειψη τουρισμού 5%

Η μη επαρκής πολιτική και δημοτική δραστηριότητα 4%

Η έλλειψη θέσεων εργασίας 4%

Κόντρα και μη στήριξη μεταξύ δεξιών και αριστερών 2%

Η έλλειψη προοπτικής ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων 2%

Οικογενειοκρατίες και ρουσφέτια 2%

Η μη επαρκής πολιτιστική δραστηριότητα 1%

Κακή οδική σύνδεση με Καβάλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη 1%

Κατάργηση ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας 1%

Αμόρφωτος πληθυσμός 1%

Η έλλειψη ή κακή ποιότητα υποδομών 0%

Είμαστε Σερραίοι 0%

(*Το 0% δεν αντιστοιχεί σε μηδέν ψήφους, αλλά σε πολύ λίγες σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές).

«Μια επεξήγηση της απάντησής μου (Η απουσία μεγάλων διοργανώσεων πανελλαδικής εμβέλειας): θεωρώ ότι, πέρα από τον νομό, η ίδια η πόλη των Σερρών, μιας και δεν τη λες γραφική (για να το πω κομψά), χρειάζεται ένα brand name, ένα φεστιβάλ, μια διοργάνωση, συνέδριο, κλπ, για να αναδειχτεί ως πνευματικός τόπος. Φυσική ομορφιά δεν έχει, ας ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Χωρίς να υποτιμώ την ανεργία φυσικά». Μ.Τ

«Το πρόβλημα είναι ότι οι ίδιοι οι πολίτες της πόλης δεν στηρίζουν τον τόπο τους… Ένδυση, υπόδηση, εστίαση… Στηρίζουν ξένες αλυσίδες, ιντερνετικά μαγαζιά και Θεσσαλονίκη. Αν οι ίδιοι δεν στηρίζουμε την πόλη, πώς η πόλη θα κρατήσει τα χρήματα, τις θέσεις εργασίας και τους νέους; Προσωπικά εργάζομαι εκτός νόμου, μένω στην πόλη και εκτός πόλης ούτε καφέ δεν παίρνω, ούτε νεράκι που λένε. Έχει τόσα σούπερ σερραϊκά καταστήματα, ρούχων, εστίασης, καφέ. Μόνο σε σερραϊκά καταστήματα, για να μπορούν να πάρουν νέους για δουλειά, να γίνει γύρα το ευρώ σε όλους. Πόλη χωρίς τουρισμό είμαστε, όποτε ό,τι κάνουμε μόνοι μας». Φ.Θ.

«Η πόλη θα μπορούσε να δουλεύει δώδεκα μήνες τον χρόνο μόνο με Τούρκους επισκέπτες, εάν εκμεταλλευόταν κατάλληλα τα τζαμιά». Ε.Α.

«Αν είναι ανεργία, γιατί ψηφίσατε τους βουλευτές που ψηφίσατε και στο πρόγραμμά τους δεν είχαν ούτε καν τη λέξη ανεργία, πόσο μάλλον να την καταπολεμήσουν; Έχει ερημώσει η επαρχία και παρατηρείται έντονη αστικοποίηση. Οι Σέρρες ήταν αρκετά πλούσιος νομός, με ευκαιρίες, δυνατότητες, τουρισμό, και είναι στους πιο χαμηλούς δείκτες πλέον στη Μακεδονία. Σε όλα». Χ.Α.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία αναμφιβόλως. Το αποτέλεσμα είναι να φεύγουν οι νέοι… Και οι ελλείψεις είναι οι αιτίες για τις οποίες ο νομός ερημώνει και άρα εκεί πρέπει να εστιάσουμε για να δοθούν οι ανάλογες λύσεις. Ωστόσο, αν και μπερδεμένο το concept των ερωτήσεων στο quiz, σωστή η πρόθεση κι ο προβληματισμός. Για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου χρειάζονται ΚΑΙ πολιτιστικές διοργανώσεις ΚΑΙ αξιοποίηση των πόρων ΚΑΙ ανάδειξη/προβολή των αξιοθέατων της πόλης -είτε οικολογικού ενδιαφέροντος είτε αρχιτεκτονικού είτε θρησκευτικού- με σκοπό τη δημιουργία τουριστικών πόλων και θέσεων εργασίας, κυρίως για τους ντόπιους, ώστε να μην έχουμε εκροές δημοτικού χρήματος και μεταναστεύσεις των οικονομικά αδυνάμων δημοτών μας. Αυτά προϋποθέτουν ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση που αγαπούν τον τόπο και όχι την τσέπη τους ή την προσωπική τους δόξα. Αυτού του είδους ο τοπικισμός κι ο πατριωτισμός έχουν θετικό πρόσημο κι όχι αρνητικό». Β.Δ.

«Το ότι φεύγει ο κόσμος, ειδικά οι νέοι, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όμως κατά τη γνώμη μου είναι απόρροια πολλών άλλων παραγόντων, που αναφέρονται ως ξεχωριστή επιλογή εδώ. Είναι όμως αλληλένδετα σε μεγάλο βαθμό και εντέλει οδηγούν στην απομάκρυνση του πληθυσμού». Ε.Σ.

(Αυτό το θέμα το ετοιμάσαμε όλοι μαζί! Γίνε μέλος στο γκρουπ μας στο facebook, SER-FREE, και πάρε κι εσύ μέρος στα poll μας!)

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.63, Οκτώβριος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.