Ιδού τι έγραψε ο Σερραίος δημοσιογράφος Παναγιώτης Σαββίδης στο Facebook (μετά τον γάμο που τελέστηκε πρόσφατα σε βάρκα στη λίμνη Κερκίνη):
– Τουρισμό στα Σέρρας δεν θα φέρουν πολιτικοί γάμοι μέσα σε πλάβες στα νερά της Κερκίνης, όσο κι αν προσπαθούμε να κάνουμε την τρίχα… τριχιά.
– Τουρισμό στα Σέρρας θα φέρουν πρωτότυπες διοργανώσεις που θα “παντρεύουν” τον τόπο με τα δυνατά “brand” του τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα με ελάχιστες εξαιρέσεις .
– Στις εξαιρέσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η Serexpo που η οποία δυναμική της οφείλεται αποκλειστικά στα μεγάλα ονόματα που φιλοξενεί στο κεντρικό stage.
– Aς μην πάμε μακριά. Να δούμε τι γίνεται στη γειτονική Δράμα, που συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα.
– Δεν μιλάω ούτε για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (κορυφαίο θεσμό), oύτε για την Ονειρούπολη (που δημιούργησε “σχολή”)
– Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στο κέντρο της Δράμας (20-22.10.2024) το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Γη του Διονύσου”, με στόχο την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων και της πλούσιας γαστρονομίας της περιοχής.
– Το φεστιβάλ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την ποικιλία και την ποιότητα των τοπικών γεύσεων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προωθεί τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες.
– Η πετυχημένη διοργάνωση, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, του Δήμου Δράμας, του Συλλόγου Επισιτιστών Δράμας και του Επιμελητηρίου Δράμας. Συνεργασία όλων των φορέων με ουσιαστικό αποτέλεσμα.
– Ας κάνουν τον κόπο οι τοπικοί άρχοντες και ας ταξιδεψουν έως την Δράμα τις ημέρες του Φεστιβάλ Γαστρονομίας για αντιληφθούν πως η Κερκίνη δεν είναι… Σαντορίνη για να προσελκύσει ζευγάρια -από όλον τον κόσμο – που θέλουν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης, με θέα τη μαγευτική καλντέρα.
– Η Κερκίνη αποτελει από μόνη της ένα τεράστιο brand που εαν ήταν οπουδήποτε αλλού, θα πραγματοποιούνταν ετησίως πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις.
– Σαφώς και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τους εν πλω γάμους στα νερα της Κερκίνης.
– Έχω πρόβλημα ωστόσο όταν αυτό προσπαθεί να παρουσιαστεί, πως συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας.
– Τείνει να χαθεί το μέτρο δηλαδή…
Και λίγες μέρες μετά επανήλθε με νέα σχετική ανάρτηση:
“Τουρισμό στις Σέρρες δεν θα φέρουν οι γάμοι στην Κερκίνη” – νο2 :
– Τα σχόλια και οι αντιδράσεις στην ανάρτησή μου («Τουρισμό στις Σέρρες δεν θα φέρουν οι γάμοι στην Κερκίνη») με χαροποιούν ιδιαίτερα και μαρτυρούν πως υπάρχουν και άλλοι στα Σέρρας που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς, ζητώντας να γίνει κάτι για να σταματήσει η κατρακύλα. Ο 2ος μεγαλύτερος νομός της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει καταφέρει να στήσει μια εκδήλωση – θεσμό, που θα πετύχαινε να φέρει ξένο κόσμο στην περιοχή μας.
– Κάποιες σοβαρές προσπάθειες, όπως το Φεστιβάλ Αμφίπολης, το ECO Festival (δήμος Σερρών) κ.α., σταμάτησαν πριν γιγαντωθούν. Τη θέση μου για την Serexpo την εξέφρασα και επιφυλάσσομαι να επανέλθω μετά το τέλος της φετινής διοργάνωσης.
– Πετυχημένο παράδειγμα διοργάνωσης, που πέτυχε να φέρει ξένο κόσμο στα μέρη μας, είναι η αναβίωση στο Ρούπελ κάθε Μαϊο και χαίρομαι ιδιαίτερα που προσωπικά έχω βάλει το λιθαράκι μου προς την πραγματοποίησή της (σαφώς και μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα και να γίνουν και επιπλέον πράγματα).
– Επίσης το Wake Up Festival στην Κοίμηση, αποτελεί μια πετυχημένη προσπάθεια και άξια αναφοράς. Ωστόσο αποτελεί μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία.
– Αναφέρθηκα στα όσα όμορφα γίνονται στη γειτονική Δράμα. Ας δούμε και το παράδειγμα του μικρού δήμου Δοϊράνης βόρεια, στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας (σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών).
– Aν και ο πληθυσμός του δήμου δεν ξεπερνάει τους 3.500 κατ. εκτός από το ότι αποτελεί καλοκαιρινό θέρετρο (με οργανωμένη πλαζ και παραλιακό μέτωπο στη λίμνη Δοϊράνη) διοργανώνει με επιτυχία δύο σημαντικά φεστιβάλ που φέρνουν πλήθος κόσμο κάθε καλοκαίρι.
– Το μουσικό φεστιβάλ «D-Festival», που συγκεντρώνει γνωστά ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής (διοργανώνεται από το 2012) και το φεστιβάλ κινηματογράφου «Across The Lake» (φέτος για 3η χρονιά).
– Πού; Στα γειτονικά Σκόπια και σε έναν δήμο (με τον οποίον συνορεύουμε) μόλις 3.500 κατοίκων.
– Μάλλον δεν είναι στραβός ο γιαλός. Στραβά αρμενίζουμε…