Padel: το ανερχόμενο άθλημα που συνδυάζει τένις και σκουός και σκίζει σε όλο τον κόσμο!

Της Δήμητρας Κουρίδου

Λίγο πριν το κλείσιμο της φετινής χρονιάς βρεθήκαμε σ’ έναν πανέμορφο χώρο στους πρόποδες της Ακρόπολης των Σερρών. Στην πίσω αυλή γνωστού ξενοδοχείου της πόλης μας ο Δημήτρης Χατζηστουγιάννης και η αδερφή του Γιώτα Χατζηστουγιάννη μας υποδέχθηκαν με χαμόγελα στα πρώτα γήπεδα Padel στις Σέρρες. Είναι λίγο πριν σουρουπώσει και έχει λίγες ημέρες που επιστρέψανε από την Ισπανία, όπου πήρανε την πιστοποίηση για μαθήματα σε παιδιά και ενήλικες. Στους υπερσύγχρονους χώρους των γηπέδων καθόμαστε να μιλήσουμε και να μάθουμε τι ακριβώς είναι το Padel. Είναι ένα άθλημα ταχείας ανάπτυξης στην Ευρώπη καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα είναι το επόμενο ολυμπιακό άθλημα. Η εμφάνισή του έγινε στο Μεξικό και ακολούθησε και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη τα πρωτεία τα έχει η Ισπανία, η οποία έχει και την αρτιότερη τεχνογνωσία για το στήσιμο των γηπέδων. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τένις, σκουός και ρακέτα. Είναι εύκολο, όπως μας λέει ο Δημήτρης, είναι διασκεδαστικό, εκρηκτικό, προωθεί την ομαδικότητα, μια και παίζεται σε ζευγάρια (σύνολο τεσσάρων ατόμων), βελτιώνει τα αντανακλαστικά κι αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο δεν είναι απόλυτα η σωματική ή αθλητική κατάσταση των αθλούμενων όσο η αντίληψή τους.

Από την ιδέα στην υλοποίηση

Η ιδέα για τα γήπεδα στην πόλη μας γεννήθηκε πρώτα στον Δημήτρη πριν από πέντε περίπου χρόνια. Ήταν φοιτητής και το είδε σε ένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο ο ίδιος έπαιζε εκεί τένις. Βλέποντάς το θέλησε να το δοκιμάσει και του άρεσε. Άρχισε να ασχολείται ώσπου έγινε υπεύθυνος των εκεί γηπέδων. Περνούσε πολλές ώρες στον χώρο δημιουργώντας παρέες και αγαπώντας το όλο και περισσότερο. Μόλις τελείωσε τις σπουδές του θέλησε να το φέρει και στην πόλη μας, μια και θα επέστρεφε κι ο ίδιος. Μοιράστηκε την ιδέα του με τη Γιώτα, η οποία γνώριζε για το άθλημα καθώς είχαν παίξει αρκετές φορές μαζί. Αυτή συμφώνησε, αφού δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο μέχρι τότε και ίσως να μην το γνώριζαν και σαν άθλημα οι Σερραίοι. Η Γιώτα μάς λέει ότι θέλησαν να δημιουργήσουν έναν χώρο όπου ο κόσμος θα βρίσκει μια διασκεδαστική διέξοδο για να περνά τον χρόνο του. Θέλανε πάρα πολύ να δείξουνε στον κόσμο πόσο όμορφα θα περνούσαν ενώ ταυτόχρονα θα γυμνάζονταν. Από την αρχή το θεωρούσαν καινοτόμο άθλημα. Για να δημιουργηθούν τα συγκεκριμένα γήπεδα η Γιώτα μάς εξηγεί ότι απευθύνθηκαν σε πολλές εταιρείες. Είδαν πολλών ειδών κατασκευές, όμως θέλανε ασφαλή, σύγχρονα και με διάρκεια ζωής γήπεδα. Κατέληξαν στη συγκεκριμένη ισπανική εταιρεία, η οποία στήνει τα γήπεδα και στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Οπότε θέλοντας να εξυπηρετήσουν και πιο advanced παίκτες, ακόμη κι ο τάπητάς τους είναι super court. Έγινε η επιλογή του χώρου, όπου και στήθηκαν τα γήπεδα.

Γιατί να επιλέξει κανείς το Padel (και γιατί να μην παίξει τένις)

Ο Δημήτρης εξηγεί ότι η μεγαλύτερη διαφορά του από το τένις είναι ότι παύει να είναι ατομικό και γίνεται ομαδικό άθλημα. Είναι δύο εναντίον δύο, οπότε έχεις τον συμπαίκτη σου, δεν είσαι μόνος σου, έχεις κάποιον να στηριχτείς και ταυτόχρονα γίνεται πιο διασκεδαστικό. Υπάρχει κάποιος δίπλα σου να αλληλεπιδράς, να σε παρακινεί να προσπαθείς περισσότερο και να σε ηρεμεί. Είναι πολύ εύκολο να το μάθει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και χωρίς να χρειάζεται συγκεκριμένες δεξιότητες. Η ρακέτα είναι πιο μικρή, πιο εύκολη στον χειρισμό, το γήπεδο είναι πιο μικρό. Η Γιώτα τονίζει ότι το τζάμι συνεισφέρει αρκετά, μια και γίνεται βοηθός των παικτών. Στην αρχή βέβαια τους φαίνεται αγχωτικό και τους τρομάζει, μα μόλις το συνηθίσουν κάνει το παιχνίδι πιο γρήγορο και ίσως απρόβλεπτο. Η Γιώτα συνεχίζει να μας εξηγεί ότι την πρώτη φορά που θα δοκιμάσει να παίξει κάποιος, εκτός από διάθεση να περάσει καλά, χρειάζεται ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Μπορεί να νοικιάσει ή και να αγοράσει τα πάντα από τον χώρο του γηπέδου. Αν κάποιος πάει μόνος του, του βρίσκουν ζευγάρι στο ίδιο επίπεδο και παίζουν μιάμιση ώρα. Τους δίνουν όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζουν και είναι μαζί τους. Ξεκινάει από δεξιά με σερβίς, το μέτρημα των πόντων είναι σαν το τένις, η μόνη διαφοροποίηση είναι όταν σκάσει το μπαλάκι στο τζάμι ή στο πλέγμα. Παρ’ όλα αυτά την πρώτη φορά δεν χρειάζεται να μετράς πόντους, συνήθως παίζουν μόνο μπάλες, ωστόσο στο τέλος οι περισσότεροι τους μετράνε.

Padel μπορούν να παίξουν και τα παιδιά

Το άθλημα μπορούν να το ξεκινήσουν και παιδιά. Υπάρχει και το baby padel που είναι κυρίως παιχνιδάκια με μικρές ρακετούλες διαμορφωμένες για παιδιά που τα βοηθούν στο να κάνουν μια δραστηριότητα και να χαλαρώσουν. Τα παιδικά αυτά τμήματα θα ξεκινήσουν από το νέο έτος. Ιδανικά θεωρούμε ότι τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από τεσσάρων χρονών και μετά τα πέντε-έξι να συνεχίσουν κανονικά προπονήσεις με ασκησιολόγιο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά. Μετά τα εφτά-οχτώ μπορούν να παίξουν κανονικά. Για καμία άλλη ηλικία δεν υπάρχει κάτι που να μην επιτρέπει να το δοκιμάσει κάποιος έστω και για μία φορά, μας απαντά η Γιώτα.

Τελικά οι Σερραίοι παίζουν Padel;

Μπορούμε να πούμε ότι όσοι Σερραίοι το δοκίμασαν και το γνώρισαν το αγαπήσανε. Δυστυχώς ακόμη δεν είναι πολύ γνωστό. Η Γιώτα τονίζει ότι ακόμη είναι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας, κι όμως καταφέρανε να δημιουργήσουν την ομάδα τους και παίρνουν ήδη μέρος σε αγώνες και τουρνουά. Με περηφάνια μας λέει ότι πηγαίνουν πολύ καλά, έχουν πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους κι έχουν φτάσει μέχρι και σε τουρνουά στην Κρήτη, το οποίο και κέρδισαν. Συνεχίζοντας ο Δημήτρης εξηγεί ότι προσπαθούν να διοργανώνουν τουρνουά, συνήθως δύο μεγάλα τον χρόνο που διαρκούν μέχρι και δυο Σαββατοκύριακα λόγω των συμμετοχών από διαφορετικές κατηγορίες. Στη διάρκεια του χρόνου διοργανώνουν και μικρότερα event μεταξύ τους. Βέβαια ακόμη και σε αυτά έχουν συμμετοχές κι από άλλες πόλεις και έχουν και αθλητές από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων τους αρέσει ο χώρος που είναι στη φύση, η φωταγωγημένη Ακρόπολη που φαίνεται την ώρα που παίζουν και πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν και την πόλη μας.

Μελλοντικά σχέδια – στόχοι

Η Γιώτα μάς λέει ότι στόχος είναι να το μάθει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και να μη φοβάται να το δοκιμάσει έτσι ώστε «να δει πόσο ωραία περνάμε. Θα με χαροποιούσε πολύ να βλέπω γεμάτα τα γήπεδά μας με κόσμο που διασκεδάζει». Ο Δημήτρης συνεχίζοντας μας λέει ότι θα ήθελε να έχουνε μια από τις πιο δυνατές ομάδες στην Ελλάδα και να τα πηγαίνουνε καλά, γιατί πραγματικά το βλέπει ότι είναι μια ομάδα και τους αρέσει που πηγαίνουν όλοι μαζί σε τουρνουά. Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στον χώρο μία αθλούμενη χαμογελαστή και μας χαιρετάει. Η Γιώτα τη ρωτά τι κάνει και εκείνη αβίαστα απαντά: «Ήρθα για την ψυχοθεραπεία μου, ήρθα για το happy hour της ημέρας μου». Μήπως τελικά αυτό να λείπει από όλους μας; Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουμε;

Διεύθυνση Έξοχων 55, Ξενοδοχείο Elpida Resort

Τηλέφωνο 6974 767466

Email padelxp@gmail.com

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή 08:00 – 23:00

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τεύχος 64, Δεκέμβριος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.