Ο Γιώργος Ευγενειάδης εξέδωσε νέο βιβλίο μαγειρικής «Απλά και διαφορετικά» – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιώργο, πες μου λίγα λόγια για το νέο σου βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

Το νέο βιβλίο αποτελεί το τρίτο μέρος της σειράς βιβλίων μαγειρικής «Απλά και Διαφορετικά». Πρόκειται για ένα βιβλίο συνταγών χωρίς κανένα ζωικό προϊόν, δηλαδή της Vegan διατροφής, και γι’ αυτό το χρώμα του είναι πράσινο. Οι συνταγές είναι στην ίδια φιλοσοφία με τα άλλα βιβλία, δηλαδή με απλά υλικά που τα βρίσκω σχεδόν όλα ακόμη και σε ένα μικρό μπακάλικο σε ένα απομακρυσμένο νησί ή σε ένα μικρό χωριό σε κάποιο βουνό.

Γιατί επέλεξες vegan μαγειρική αυτήν τη φορά;

Η αλήθεια είναι πως εγώ δεν είμαι Vegan. Μεγάλωσα μέχρι τα 15 στη Βυρώνεια Σερρών, όπου ζούσαμε πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα (όπως γάλα, γιαούρτι, κρέας) και τα οποία τις περισσότερες φορές προέρχονταν από τη δική μου οικογένεια ή τις οικογένειες της περιοχής. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μάλιστα όπως το βούτυρο και το γιαούρτι παρασκευάζονταν στην οικιακή κουζίνα του σπιτιού μας. Και η κατανάλωση κρέατος δεν ήταν ιδιαίτερα συχνή. Θέλοντας να γεφυρώσω τον περιορισμό κατανάλωσης του κρέατος που συμβουλεύει η Μεσογειακή Διατροφή, τα νέα διατροφικά πρότυπα που θέλουν αποχή από ζωικά προϊόντα (Vegan Διατροφή), αλλά και τη ζήτηση πολλών συναδέρφων, φίλων και αναγνωστών των προηγούμενων βιβλίων σε νηστίσιμες συνταγές κατέληξα στο πράσινο βιβλίο, μέσα από το οποίο ήθελα να παρουσιάσω συνταγές των γιαγιάδων μου και προγιαγιάδων μου που μαγείρευαν κυρίως την περίοδο της Σαρακοστής, αλλά και κάποιες νέες ιδέες. Όλα αυτά πάντα με απλά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής.

Τα βιβλία σου έχουν ένα ιδιαίτερο στιλ, διαφέρουν από τα άλλα του είδους. Τι θέλεις να πετύχεις μέσω των βιβλίων σου και της μαγειρικής σου;

Θεωρώ τα βιβλία μου διαφορετικά και αντίθετα σε αυτά που μας έχουν συνηθίσει αντίστοιχα βιβλία μαγειρικής τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, όλη η συνταγή δεν παρουσιάζεται σε ένα συνεχόμενο κείμενο με πολλές πληροφορίες, αλλά αναλυτικά με βήματα σε σκίτσα που απεικονίζουν και απλοποιούν την κατανόηση της εκτέλεσής της. Στις συνταγές δεν χρησιμοποιούνται γραμμάρια και ml, οπότε δεν είναι απαραίτητη η χρήση ζυγαριάς και δοσομετρητών. Έτσι παρουσιάζονται σε τελείως διαφορετική διάσταση από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, με μια απλή αλλά και διαφορετική ματιά, εμπνευσμένη μέσα από τη διαφορετικότητα της δουλειάς μου. Ο απώτερος στόχος είναι να μπουν στην κουζίνα όλοι και να μαγειρέψουν, αλλά και μέσα από την ιστορία των βιβλίων να διαπιστώσουν ότι η αναπηρία μπορεί να αποτελέσει τρόπο έκφρασης, χαράς και δημιουργίας, καταρρίπτοντας κάποια δομημένα στερεότυπα γύρω από αυτή.

Άλλα πρότζεκτ που έχεις κατά νου για το μέλλον;

Σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσω τον επόμενο τόμο του «Απλά & Διαφορετικά», μιας και από την αρχή η σκέψη ήταν να γίνει μια ολοκληρωμένη σειρά, κάτι το οποίο τελικά ολοκληρώνεται σιγά σιγά. Και να συνεχίσω τις δράσεις μου με την ομάδα των Special Chefs by Polyphonica, μια καταπληκτική ομάδα μαθητών με αναπηρίες που μπορεί να κάνουν θαύματα.

* Ο Γιώργος Ευγενειάδης είναι τεχνολόγος τροφίμων με μεταπτυχιακές σπουδές στην Διασφάλιση της Ποιότητας των Τροφίμων, αλλά και την εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες. Βρίσκεται στον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης 16 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Αθήνα στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου Αττικής, δημόσιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ειδικότητα Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής. Ένα υπερσύγχρονο σχολείο με 7 οργανωμένα εργαστήρια τα οποία στήθηκαν μέσα από δράσεις μαθητών και καθηγητών. Μέσα από τη δουλειά και τους μαθητές του εμπνεύστηκε το 2019 τη σειρά σκιαγραφημένων βιβλίων μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής «Απλά & Διαφορετικά». Περισσότερες πληροφορίες αλλά και εκπαιδευτικό υλικό για τα βιβλία μπορεί κάποιος να βρει στο site aplakaidiaforetika.gr.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.67, Οκτώβριος 2024)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.