Νυμφόπετρα: Το γεωλογικό φαινόμενο και o «θρύλος» του

Σε απόσταση μισής μόλις ώρας από τη Θεσσαλονίκη μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο και να επισκεφτείτε το γεωλογικό πάρκο στη Νυμφόπετρα. Είναι ένα σημείο που αξίζει να δει κανείς και ενδείκνυται για γονείς που θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές της φύσης μαζί με τα παιδιά τους.

Το γεωλογικό πάρκο στη Νυμφόπετρα έχει ανακηρυχτεί σε μνημείο της φύσης. Πρόκειται για βράχους που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από την επιφάνεια της γης. Το θέαμα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Οι βράχοι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το καταπράσινο τοπίο, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα θαυμασμού προς το μεγαλείο της φύσης. Οι γεωλογικοί αυτοί σχηματισμοί οφείλονται στο πέτρωμα που δημιουργεί την εντύπωση του πέτρινου «δάσους». Το πέτρωμα ονομάζεται τραβερτίνη και ανήκει στην κατηγορία των ιζηματογενών. Η τραβερτίνη σχηματίζεται από αιώρηση ή διάλυση υλικών μέσα σε ένα ρευστό.

Το συγκεκριμένο πέτρωμα βρίσκεται και στα Λουτρά Απολλωνίας και σε συνδυασμό με τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά καθιστούν την περιοχή πολύ πλούσια από γεωλογικής πλευράς.

Οι μύθοι γύρω από το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο

Οι αστικοί μύθοι δίνουν και παίρνουν γι’ αυτό το «θαύμα» της φύσης. Μάλιστα το γειτονικό χωριό έχει πάρει το όνομά του από το σπάνιο αυτό φαινόμενο. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει πως μια ομάδα ανδρών πέτρωσε σε εκείνο το σημείο γιατί αντίκρισε νύφες που λούζονταν στη λίμνη, με αποτέλεσμα την τιμωρία της θεάς Άρτεμις που τους πάγωσε εκεί.

Η πιο διαδεδομένη ωστόσο παράδοση αναφέρει πως μια πομπή μετά από γάμο τιμωρήθηκε για την πλεονεξία της νύφης. Αυτή πήρε όλα τα πράγματα από το σπίτι της μαμά της, ζητώντας ακόμα και το αδράχτι. Όπως έχουν διηγηθεί οι παλαιότερες γενιές του χωριού μετά από κάποιον γάμο, ο γαμπρός που καταγόταν από τον Λαγκαδά ξεκίνησε με τη νύφη και μια πομπή για τον τόπο του. Η νύφη είχε πάρει όλη της την προίκα από τη μαμά της, ωστόσο είχε ξεχάσει το αδράχτι. Έστειλε τελικά κάποιους να της το φέρουν, αλλά όταν η μάνα της έμαθε για την πλεονεξία της κόρης της την καταράστηκε με αποτέλεσμα όλη η πομπή να πετρώσει στο σημείο.

Πηγή: thesekdromi.gr

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.