Λένα Πασχάλη, αρχιτέκτων: ιδέες για μικρά παιδικά υπνοδωμάτια!

Ο σχεδιασμός του παιδικού δωματίου μπορεί να γίνει μια πολύ απολαυστική διαδικασία για τους γονείς. Τι γίνεται όμως όταν τα δωμάτια είναι πολύ μικρά και υπάρχει έλλειψη χώρου; Αξίζει λοιπόν να το σκεφτείτε πολύ προσεκτικά πριν αγοράσετε έπιπλα ή απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Όταν πρόκειται για ιδέες για μικρά παιδικά υπνοδωμάτια, επιλέξτε την αποθήκευση πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να προσαρμοστεί για τις ανάγκες τους, όπως κάτω από το κρεβάτι για παιχνίδια και ρούχα ή αποθήκευση κάτω από ένα γραφείο για μολύβια και βιβλία ζωγραφικής.

Κρύψτε την ακαταστασία με μια κουρτίνα

Τα υπνοδωμάτια δεν είναι μόνο χώρος ύπνου και χαλάρωσης, αλλά και ένα μέρος για να παίζουν τα παιδιά και να είναι δημιουργικά, έτσι συχνά έχουν πολλά παιχνίδια. Ο αποθηκευτικός χώρος παίζει βασικό ρόλο, επομένως βεβαιωθείτε ότι ο λειτουργικός χώρος αποθήκευσης θα ενσωματώνεται έξυπνα στο υπνοδωμάτιο, χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι γεμάτος. Ένας τρόπος για να μεταβούν πιο εύκολα τα παιδιά σας από την ώρα του παιχνιδιού στην ώρα του ύπνου είναι να έχετε μια κουρτίνα που να μπορεί να συρθεί πάνω από τα ράφια των παιχνιδιών και των βιβλίων. Αυτή η ιδέα αποθήκευσης παιχνιδιών σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν να επιδεικνύουν περήφανα τα αγαπημένα τους παιχνίδια και να τα έχουν κοντά τους, αλλά όταν έρθει η ώρα για ύπνο το δωμάτιο δεν θα δείχνει ακατάστατο. Τα παιδιά χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον για να κοιμούνται καλά όπως εμείς.

Χρησιμοποιήστε ένα πολύχρωμο χαλί

Ένα μεγάλο χαλί είναι μια απίθανη ιδέα για μικρά παιδικά δωμάτια. Θα συμπληρώσει τον χώρο, θα δώσει μια όμορφη αίσθηση και, αν προτιμάτε κάτι με μοτίβο, θα κρύψει σημάδια από μαρκαδόρους και άλλους λεκέδες. Τα κατάλληλα χαλιά μπορούν να κάνουν κάθε δωμάτιο να φαίνεται πιο φιλόξενο και προσφέρουν και προστασία στα γόνατα και στους αγκώνες για τα παιδιά που παίζουν στο πάτωμα. Τα χαλιά έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μαλακώνουν την ακουστική, ώστε να μην ακούγεται κάθε χτύπημα ενός παιχνιδιού στον κάτω όροφο.

Φτιάξτε μια γωνιά ανάγνωσης με μαξιλάρια δαπέδου

Τοποθετήστε μαξιλάρια δαπέδου κοντά στα ράφια του παιδιού σας, κρεμάστε έργα τέχνης που σχετίζονται με τις αγαπημένες του ιστορίες και βάλτε παραμυθένια φωτάκια για να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα για ανάγνωση ιστοριών. Τα μαξιλάρια μπορείτε να τα αποθηκεύετε πάνω από τις ντουλάπες όταν δεν τα χρησιμοποιείτε για να έχετε περισσότερο χώρο για παιχνίδι.

Δημιουργήστε έναν μαγνητικό τοίχο

Γιατί να μη φτιάξετε έναν διασκεδαστικό τοίχο στο δωμάτιο των μικρών σας παιδιών; Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια μίνι «ζώνη παιχνιδιού» με άλλα παιχνίδια και μερικά άνετα καθίσματα. Θα μπορούσατε να φτιάξετε τον δικό σας με μαγνητική βαφή ή να εγκαταστήσετε έναν μαγνητικό πίνακα σημειώσεων. Ένας μαγνητικός τοίχος προσφέρει ένα υπέροχο μέρος για να επιδείξετε πίνακες ζωγραφικής ή για να παίξετε με μαγνήτες του ηλιακού συστήματος, με μαγνήτες με ζωάκια ή να γράψετε το όνομα των παιδιών με γράμματα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τα υπνοδωμάτιά τους πρέπει να εξελίσσονται: η δημιουργία διαφορετικών ζωνών βοηθά σε αυτό και διαμορφώνει αναλόγως τον χώρο για μάθηση, παιχνίδι και χαλάρωση. Όταν τα παιδιά πλέον μεγαλώσουν, ο μαγνητικός τοίχος μπορεί να χρησιμεύσει για το καρφίτσωμα χρήσιμων υπενθυμίσεων.

Αποσπάστε την προσοχή δίνοντας έμφαση σε ένα χρώμα!

Βάψτε τα έπιπλα που ήδη διαθέτετε σε μια φωτεινή απόχρωση της επιλογής του παιδιού σας. Αν προχωρήσετε σε κάτι τολμηρό σε κουφώματα, ντουλάπες και συρταριέρα, θα δημιουργήσετε μεγάλη αίσθηση και θα τραβήξετε την προσοχή από το μικρό μέγεθος του δωματίου. Εδώ το κίτρινο και το γκρι αλληλοσυμπληρώνονται σε ένα κομψό και λειτουργικό παιδικό δωμάτιο. Τα καμπύλα ξύλινα σχήματα του σχεδιασμού της κουκέτας συμβάλλουν σε ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Αποθηκεύστε τα παιχνίδια κάτω από το κρεβάτι

Η αποθήκευση κάτω από το κρεβάτι είναι μια καταπληκτική λύση, καθώς τα παιχνίδια μπορούν να οργανωθούν και να μη φαίνονται, ενώ είναι πολύ εύκολο να έχουν τα μικρά παιδιά πρόσβαση σε αυτά όταν τα χρειάζονται (αλλά και να τα τακτοποιήσουν μετά το τέλος του παιχνιδιού). Μια οικονομική και ωραία λύση είναι να χρησιμοποιήσετε πλαστικά κουτιά – επιλέξτε τα έντονα χρώματα για ένα πιο διασκεδαστικό αποτέλεσμα!

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.63, Οκτώβριος 2023)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.