Συνταγή για 18-20 τεμάχια
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
¾ του φλιτζανιού (λίγο πιο πάνω από τη μέση) ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά αρτοποιίας
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
Για τη γέμιση
Μισό φλιτζάνι σπασμένα καρύδια
Μισό φλιτζάνι σταφίδες
1 σακουλάκι γαρίφαλα για τη διακόσμηση
Για την επάλειψη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Μισό φλιτζάνι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Ρίχνω στο φλιτζάνι με το χλιαρό νερό την κανέλα και ανακατεύω. Έπειτα, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.
– Στο βαθύ μπολ ρίχνω το αλεύρι και κάνω μια λακουβίτσα στη μέση. Μέσα στη λακουβίτσα ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το νερό με τη μαγιά και την κανέλα.
– Ζυμώνω με τα χέρια ή με το μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου μέχρι να έχω μια ομοιόμορφη ζύμη.
– Πασπαλίζω τη ζύμη με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει.
– Σκεπάζω με μια πετσέτα τη ζύμη και την αφήνω να φουσκώσει για περίπου μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
– Βγάζω τη ζύμη από το μπολ, βάζω αλεύρι στα χέρια μου και τη ζυμώνω ξανά απαλά ώστε να μην κολλάει στα χέρια.
– Παίρνω μια μικρή ποσότητα ζύμης σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και το ανοίγω με τα χέρια μου δημιουργώντας ένα μικρό πιτάκι.
– Βάζω στην άκρη στο πιτάκι λίγη ποσότητα από σταφίδες και καρύδια και το τυλίγω προσεκτικά σε ρολάκι.
– Πιέζω με τα δάχτυλά μου το πάνω μέρος του σχηματίζοντας το κεφάλι και το σώμα.
– Δημιουργώ με μια ποσότητα ζύμης μια λωρίδα.
– Τυλίγω με τη λωρίδα το κεφάλι κάνοντας ένα ανάποδο γ γύρω από το κεφάλι.
– Στην άκρη από το σώμα κόβουμε με ένα μαχαίρι τη ζύμη σχηματίζοντας τα πόδια.
– Με τα γαρίφαλα σχηματίζουμε τα μάτια και καρφώνουμε τα χέρια.
– Συνεχίζω σε όλη τη ζύμη την ίδια διαδικασία.
– Τοποθετώ τα λαζαράκια στο ταψί όπου έχω στρώσει ένα φύλλο λαδόκολλας.
– Διαλύω το μέλι στο φλιτζάνι με το νερό.
– Αλείφω με το μείγμα μελιού-νερού τα λαζαράκια με το πινέλο σιλικόνης.
– Ψήνω στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Παραδοσιακή συνταγή
Τα Λαζαράκια φτιάχνονται το Σάββατο του Λαζάρου και συμβολίζουν την ανάστασή του. Συνηθιζόταν να τα φτιάχνουν σαν κέρασμα προς τα παιδιά που λέγαν τα κάλαντα την ημέρα εκείνη.
* Ο Σερραίος Γιώργος Ευγενειάδης ζει στην Αθήνα, όπου διδάσκει μαγειρική σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έχει εκδώσει τη σειρά βιβλίων με συνταγές «Απλά και διαφορετικά». Η παραπάνω συνταγή βρίσκεται στην επαυξημένη έκδοση του Μπλε βιβλίου «Απλά και Διαφορετικά – Συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής σε διαφορετική διάσταση» (Εκδόσεις Υδροπλάνο). Περισσότερα στο aplakaidiaforetika.gr
(Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.69, Απρίλιος 2025)