Κυκλοφορία βιβλίου: «Κάποτε στην Ελλάδα»

Κυκλοφορεί από τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης το βιβλίο «Κάποτε στην Ελλάδα», με διηγήματα που αφορούν την περίοδο 1900-1930. Ανάμεσα στα διηγήματα και το «Φόνος εξ αμελείας» της Σερραίας εκπαιδευτικού Μαρίας Καραθανάση!

Σχετικά με το βιβλίο:

Ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, μένοντας πιστός στους σχε­διασμούς κατασκευής μίας νέας λογοτεχνικής σχολής, με επίκεντρο τη ρεαλιστική απεικόνιση του λόγου και των εικόνων αυτού, προχωρά στη δημοσίευση του πρώτου τόμου διηγημάτων με τίτλο «κάποτε στην Ελλάδα». Ο, εν λόγω, τόμος αφορά διη­γή­μα­τα των μελών, τα οποία πε­ρι­στρέφονται γύρω από πραγ­ματικά κοινωνικά γεγο­νότα˙ γε­γο­νότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την πε­ρίοδο 1900-1930. Είναι η περίοδος εμφά­νι­σης, στο προσκήνιο της πο­λι­τικής ιστορίας του τόπου, των εκ­συγ­χρονιστικών συνθημάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εν μέσω πολεμικών συρ­ράξεων, τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και του Α΄ Πα­γκοσμίου Πολέμου, η χώ­­ρα διευρύνει τα σύνορά της. «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θα­λασσών» αποκτά σάρκα και οστά για να καταλήξει στην καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του ελλη­νισμού απ’ τις πατρογονικές του εστίες, σε Μικρά Ασία και Πόντο. Είναι η στιγμή κατά την οποία συ­γκρο­τείται η πρώιμη αστική τάξη και διαμορφώνονται τα ανώ­ρι­μα, ακόμη, χαρακτηριστικά της εργα­τικής. Η έλευση των προ­σφύ­γων και η ανάμειξη των πολιτιστικών πραγματι­κοτήτων, δημι­­ουργούν νέα αιτήματα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι πολι­τι­κές τού παρελθόντος δεν ανταποκρί­νο­νται, πλέον, στις ανάγκες του εκάστοτε «σήμερα», που μεταβάλλεται με τα­χύτητα φωτός. Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να απο­τυπώσουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της εποχής και να αναδείξουν τις μετα­βολές στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο αναφοράς, λαμβάνοντας υπ’ ό­ψιν τους τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας.

Η Εισαγωγή είναι του Δρ. Γιώργου Ορφανίδη.

Στον τόμο περιλαμβάνονται τα παρακάτω διηγήματα, με τη σειρά που εμφανίζονται:

Η αγχόνη τού Παγκάλου (Αντώνης Ε. Χαριστός)

Ο Νικολής (Αγγελής Μαριανός)

Απώλειες σεισμού (Μαρία Γώγογλου)

Στο καπηλειό (Κώστας Λίχνος)

Είχαμε λίγο ουρανό (Ευστράτιος Τζαμπαλάτης)

Για μια στιγμή… (Ρόζα Παυλιώτη)

Ο τελευταίος περίπατος (Αφροδίτη Διαμαντοπούλου)

Ανηδονία στο επίκεντρο του κόσμου (Γιώργος Ορφανίδης)

Ο στάβλος (Γιάννης Σταθάκος)

Δολοφονία Δηλιγιάννη, ραγισματιά στο γυαλί (Μαρία Μπουρμά)

Φόνος εξ αμελείας (Μαρία Γρ. Καραθανάση)

Αλκυών (Παναγιώτα Παπαδοπούλου)

Αυλαία (Ελένη Α. Σακκά)

Όταν τα όνειρα ακολουθούν δικά τους μονοπάτια…      (Μάντυ Τσιπούρα)

Το στίγμα τού 7 (Νατάσα Χασάκιοϊλη)

Μια γλωσσική διαφωνία (Σταύρος Παπαγιάννης)

Η ζωή μου στη Σμύρνη ένας μπόγος αναμνήσεις (Δημήτρης Καραγεωργίου)

 

Εκδόσεις Γράφημα

Πληροφορίες: Αντώνης Ε. Χαριστός

6972 717998 | antonisg10@yahoo.com

Η εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου ιστορικού διηγήματος 1900-1930 «Κάποτε στην Ελλάδα» θα γίνει το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 11 π.μ. στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης:

Ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, αποτελεί τον μετασχηματισμό της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης η οποία έδρασε το διάστημα 2018-2021. Σκοπός του, η διάδοση και η ανάπτυξη της Λογοτεχνίας, μέσα από την επεξεργασία της σχολής τού ρεαλισμού/νατουραλισμού και κειμένων αυτού, καθώς και η πρωτόλεια παραγωγή πνευματικού έργου. Εκδίδει το έντυπο περιοδικό Λογοτεχνικό Δελτίο, το οποίο αποτελεί τριμηνιαία έκδοση πεζογραφικού και ποιητικού λόγου με διηγήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικές περιγραφές, ποιήματα θεωρητικές μελέτες, δοκίμια, βιβλιοκριτικές αλλά και μεταφράσεις ξενόγλωσσων λογοτεχνικών έργων. Πρόκειται για το εκδοτικό όργανο του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στην προώθηση της αξιόλογης λογοτεχνικής παραγωγής των ημερών μας, δίνοντας πλατύ βήμα συμμετοχής σε λογοτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης. Ένα έντυπο λογοτεχνίας το οποίο διανέμεται δωρεάν σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης έχουν εκδώσει το ανθολόγιο ποίησης “Εποπτείες” (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021).

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.