Τη συνταγή προτείνει ο vegan σεφ Νίκος Γαϊτάνος
ΥΛΙΚΑ
100γρ άχνη
500γρ φυτικό βούτυρο
1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
1/3 φλιτζ. κονιάκ
1 κ.γ σόδα
150-250g καβουρδισμένα αμύγδαλα
850γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ροδόνερο
1γρ άχνη για επικάλυψη
2 βανίλιες
Προετοιμασία
– Κοσκινίζουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα (10’, 200 βαθμούς). Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψει προσθέτουμε το μπέικιν το μοσχοκάρυδο τις βανίλιες και 2 κ.σ αλεύρι.
– Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μείγμα. (Τελειώνουμε το ζύμωμα στο χέρι). Εναλλάξ προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το αλεύρι όσο πάρει.
– Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη και κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ, βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 35’ ή μέχρι να σκάσουν.
– Όσο είναι ζεστά, τα πιέζουμε ελαφρά στην άχνη. Μόλις κρυώσουν τα ραντίζουμε ελαφρά με το ροδόνερο και τα πασπαλίζουμε με την άχνη
Καραμελωμένα αχλάδια
Υλικά
4 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος
500γρ νερό
300γρ ζάχαρη
Προετοιμασία
Βάζουμε νερό και ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και βάζουμε στη φωτιά, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα αχλάδια, βράζουμε για περίπου 10’ και αφαιρούμε τα αχλάδια.
Μους σοκολάτας
Υλικά
350γρ ζάχαρη άχνη
3 κονσέρβες γάλα καρύδας
20 φουντούκια ψημένα ανάλατα
240γρ κουβερτούρα
Προετοιμασία
– Βάζουμε τις κονσέρβες με το γάλα καρύδας στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα, ανοίγουμε τις κονσέρβες και με ένα κουτάλι παίρνουμε την κρέμα
– Χτυπάμε την κρέμα καρύδας μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
– Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, τρυπάμε τα φουντούκια με μία οδοντογλυφίδα και τα βουτάμε στη σοκολάτα να καλυφθούν καλά. Αφήνουμε να κρυώσει η σοκολάτα και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.
– Αφαιρούμε από τη σαντιγί μία ποσότητα περίπου 100 γρ.
– Την υπόλοιπη σαντιγί την ανακατεύουμε μαζί με τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε ελαφρά για να μην ξεφουσκώσει η μους.
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.58)