Τη συνταγή προτείνει ο Γιώργος Ευγενειάδης
Συνταγή για 60 τεμάχια
ΥΛΙΚΑ:
- 5,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες χρήσεις
- 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης σε σκόνη (την κάνω στο μούλτι)
- 4 αυγά (για τη ζύμη)
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 πακέτο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (250 gr)
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- μισό κουταλάκι αλάτι
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 1 αυγό και μισό φλιτζάνι νερό (για επάλειψη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (για επάλειψη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ βάζω το βούτυρο και χτυπάω με το μίξερ για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει
- Ρίχνω τα αυγά, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και χτυπάω 1 λεπτό ακόμη
- Ρίχνω το αλεύρι (εκτός από το μισό φλιτζάνι), τη βρώμη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες ανακατεύω μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη
- Το μισό φλιτζάνι αλεύρι το ρίχνω λίγο-λίγο μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια
- Πλάθω κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας
- Τοποθετώ τα κουλουράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα
- Σε ένα μπολάκι αναμειγνύω το αυγό με το νερό και τον κουρκουμά
- Αλείφω με ένα πινέλο σιλικόνης τα κουλουράκια με το μείγμα επάλειψης του αυγού
- Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά
* Μπορούμε αντί για βρώμη να χρησιμοποιήσουμε μόνο αλεύρι στην ίδια ποσότητα
* Ο Σερραίος Γιώργος Ευγενειάδης ζει στην Αθήνα, όπου διδάσκει μαγειρική σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο του «Απλά και Διαφορετικά-Το Ημερολόγιό μου» (Εκδόσεις Υδροπλάνο). Τα σκίτσα είναι της εικαστικού Δέσποινας Παπαχριστούδη.