Koutloumousi Fishing Team: Σερραίοι ψαράδες εν δράσει!

Ο Δημήτρης Ηλιάδης τις καθημερινές επισκευάζει και πουλά κινητά στο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας και service που διατηρεί, αλλά τα σαββατοκύριακα είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με το ψάρεμα και τη θάλασσα. Τις καθημερινές τον συναντά κανείς πάνω από κάρτες μνήμες, μπαταρίες, πλακέτες, κάρτες SIM, μικροεπεξεργαστές και κατεστραμμένες οθόνες αφής, αλλά τα σαββατοκύριακα σαλπάρει στ’ ανοιχτά με το πεντάμετρο 150 ίππων Laser σκάφος παρέα με τα κολλητάρια του. Δεν είναι απλώς ένα χόμπι, δεν είναι κάτι για να γεμίσει ο έτσι κι αλλιώς περιορισμένος τους χρόνος. Είναι τρόπος ζωής, είναι βασική ανάγκη, είναι ψυχοθεραπεία. Γνωρίστε την «Koutloumousi Fishing Team»!

Του Θοδωρή Θεοχαρίδη

Ποιοι είστε;

Είμαστε οι «Koutloumousi Fishing Team»!

Το «Koutloumousi» μού κάνει Μονή Κουτλουμουσίου…

Ακριβώς. Είναι το όνομα Μονής του Αγίου Όρους. Μας έκανε εντύπωση όταν το πρωτακούσαμε, το λέγαμε και το συζητούσαμε όλη μέρα κι έμεινε.

Πότε και πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Από πολύ μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να ψαρεύω στη θάλασσα με τον πατέρα μου. Οπότε το ψάρεμα, γενικά, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά το ψάρεμα με σκάφος εδώ και εφτά χρόνια.

Περίγραψέ μου την πρώτη φορά που πήγατε για ψάρεμα.

Ήταν με ένα μικρό φουσκωτό ενός φίλου, ελάχιστο εξοπλισμό, ίσα για να βγάζεις μικρά ψαράκια. Καμία σχέση το «τότε» με το «τώρα».

Ποιες μέρες πάτε και πού ανοίγεστε;

Τα σαββατοκύριακα συνήθως. Τις υπόλοιπες μέρες, λόγω δουλειάς, είναι λίγο δύσκολο. Τα μέρη όπου ψαρεύουμε είναι η Θάσος, η Καβάλα και Χαλκιδική. Είμαστε αρκετά μίλια μακριά από την ακτή.

Περίγραψέ μου μια τυπική μέρα απόδρασης από το πρωί ως το βράδυ.

Η μέρα του ψαρέματος ξεκινάει από την προηγουμένη, καθώς έχουμε να ετοιμάσουμε το σκάφος και τον εξοπλισμό μας. Ξεκινάμε την επομένη αρκετά νωρίς, γύρω στις 04:30 με 05:00. Ρίχνουμε το σκάφος στο λιμάνι. Αναλόγως με το μέρος όπου θα ψαρέψουμε, το ταξίδι μας μπορεί να διαρκέσει από μία, δύο έως και περισσότερες ώρες, αφού επιλέξουμε βάσει ημερολόγιου ποιο μέρος είναι κατάλληλο για εκείνη την περίοδο. Ξεκινάμε, φτάνουμε στα σημάδια που έχουμε και συνεχίζουμε με την ανίχνευση του βυθού με τη βοήθεια του βαθύμετρου – ή κάποιου ψαριού… Στη συνέχεια αλλάζουμε τοποθεσία, δοκιμάζουμε τεχνικές, εξοπλισμό, τρώμε και, όταν τελειώσει η μέρα, βγαίνουμε ξανά στο λιμάνι, επιστρέφουμε σπίτι, πλένουμε το σκάφος, όλο τον εξοπλισμό, τα ψυγεία, ζυγίζονται τα ψάρια, οι καθιερωμένες φωτογραφίες και μετά ξεκούραση.

Σε τι κινδύνους εκτίθεστε και πώς προστατεύεστε απ’ αυτούς;

Σίγουρα στα καιρικά φαινόμενα. Αέρηδες, μελτέμια, υγρασία, πολλή ζέστη, πολύ κρύο. Έχοντας, όμως, τον κατάλληλο εξοπλισμό και καλό σκάφος, προστατευόμαστε αρκετά χειμώνα-καλοκαίρι.

Πες μου για τον εξοπλισμό σας.

Είναι αρκετός! Έχουμε 10 καλάμια, γιατί κάθε τεχνική θέλει διαφορετικό καλάμι, 4 βαλιτσάκια με τα παρελκόμενα (νήματα, πετονιές, πενσάκια, μαχαίρια, τεχνητά δολώματα, σιλικόνες, στριφτάρια, αγκίστρια, φακούς κλπ), 4 καλά ψυγεία για να κρατούν τον πάγο, πολύ καλό βυθόμετρο, υποβρύχια κάμερα με την οποία εξετάζουμε τον βυθό στο tablet μας, κάμερα στο σκάφος για τα βιντεάκια μας, ηλεκτρική άγκυρα, απόχες, γάντζους, σωσίβια. Τα σωστικά μέσα, που είναι οι πυρσοί έκτακτης ανάγκης, και ειδικό ρουχισμό για το κρύο του χειμώνα.

Με τι σκάφος βγαίνετε στ’ ανοιχτά;

Το σκάφος είναι 3 ετών, πολυεστερικό, ελληνικής κατασκευής (του κυρίου Γ. Καρρά). Είναι ένα Laser 5 μέτρων με Yamaha μηχανή κι 150 ίππων.

Συναντάτε κανέναν στ’ ανοιχτά;

Στ’ ανοιχτά συναντούμε το λιμενικό, το οποίο πάντα μας ελέγχει, και άλλες βάρκες με ψαράδες.

Τι ψάρια πιάνετε;

Συναγρίδες, φαγκριά και τσαούσια.

Με ποιες τεχνικές τα πιάνετε;

Υπάρχουν πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούμε, ανάλογα το μέρος και την εποχή. Σύρτη βυθού, slow jigging, inchicu, tai rubber κλπ.

Πες μου την πιο τραγική και την πιο ξεκαρδιστική στιγμή σας.

Η πιο τραγική στιγμή ήταν όταν ένα βράδυ είδαμε έναν πυρσό έκτακτης ανάγκης, πλησιάσαμε και είδαμε μια αναποδογυρισμένη βάρκα, ανθρώπους να κολυμπάνε κι άλλοι να έχουν βγει στη στεριά, χωρίς, ευτυχώς, να πάθει κανείς κάτι. Η πιο ξεκαρδιστική στιγμή ήταν όταν πήραμε τον μικρό γιο του κολλητού μας μαζί και ανέβασε μια συναγρίδα πέντε κιλών, ενώ εμείς δεν είχαμε πιάσει τίποτα ως εκείνη την ώρα.

Τι απολαμβάνετε στις αποδράσεις σας;

Την επαφή με τη θάλασσα, την απέραντη ομορφιά της, τη γαλήνη που σου προσφέρει η καλή παρέα, το γέλιο και, φυσικά, ένα καλό τρόπαιο, δηλαδή ένα μεγάλο ψάρι.

Τι συζητάτε εν πλω;

Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το ψάρεμα.

Κάνετε ψαροντούφεκο;

Φυσικά!

Δημήτρη, ψαρεύετε για προσωπική ευχαρίστηση ή βγάζετε κέρδος από αυτό;

Ψαρεύουμε μόνο για προσωπική ευχαρίστηση, γιατί, παρά την κούραση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, η θάλασσα είναι το ησυχαστήριό μας, το ψάρεμα η ξεκούρασή μας, η ψυχοθεραπεία μας. Δεν βγάζουμε κανένα κέρδος, αντιθέτως, τα έξοδα πλέον είναι πάρα πολλά, αν συνυπολογίσεις τα καύσιμα, τον εξοπλισμό, τη συντήρηση σκάφους, τα σέρβις, τα δολώματα κλπ.

Γνωρίζω ότι έχετε τυπώσει μπλουζάκια με λογότυπο, όνομα, με τα πάντα!

Έχουμε βγάλει μπλουζάκια και σύντομα μπουφάν για τον χειμώνα!

Τι θέλεις να πούμε κλείνοντας;

Θέλω να πω ότι το ψάρεμα είναι το πάθος μας, είναι το χόμπι μας, είναι η μεγάλη μας αγάπη. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε πάνω απ’ όλα με σεβασμό προς τη θάλασσα και τα ψάρια. Έχουμε απελευθερώσει χιλιάδες φορές μικρά ψάρια, αφήνοντάς τα να επιστρέψουν στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Προσέχουμε για να έχουμε!

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.60)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.