Ο Κώστας Ντάντος δεν είναι απλώς ειδικός στο κρασί – είναι σομελιέ, επιμελείται wine lists, οργανώνει σχετικά events, ασχολείται επαγγελματικά με την προώθηση και την ανάδειξη του κρασιού. Θεωρεί πως η περιοχή μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, πιστεύει ότι το επάγγελμα του σομελιέ είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ και η φιλοσοφία του είναι ότι για να διαλέξουμε το σωστό κρασί πρέπει να έχουμε ένστικτο και διάθεση για πειραματισμό.
Συνέντευξη: Χρυσάνθη Ιακώβου / Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ελευθεριάδου
Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά και ποια είναι η σχέση σου με το κρασί;
Επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι ως επαγγελματίας του κρασιού και σομελιέ. Η οικογένειά μου διατηρεί κάβα ποτών στη Νιγρίτα Σερρών και εγώ έχω αναλάβει το κομμάτι της προώθησης και ανάδειξης του κρασιού. Παράλληλα, μαζί με τη σύζυγό μου ιδρύσαμε μια εταιρεία που προσφέρει στους συνεργάτες μας events γύρω από το κρασί, καθώς και κάθε ενέργεια που σχετίζεται με το κρασί και τα αποστάγματα. Επιμελούμαι wine lists, οργανώνω γευσιγνωσίες, ενώ συνδυάζω το οινικό κομμάτι με δημιουργικό περιεχόμενο στα social media, πάντα με κεντρικό άξονα το κρασί. Η σχέση μου με το κρασί, όμως, δεν είναι απλώς επαγγελματική – είναι βαθιά προσωπική. Ξεκίνησε σαν μια ιδέα της συζύγου μου την εποχή του κορονοϊού και εξελίχθηκε στο… τέταρτο παιδί μου, μετά τις δίδυμες κόρες μου και τον σκύλο μου, τον Φιντέλ. Μέσα από το κρασί έμαθα τον εαυτό μου. Έμαθα πώς να εκφράζω αυτό που έχω μέσα μου. Για μένα το κρασί είναι τέχνη – και εγώ θέλω να είμαι υπηρέτης αυτής της τέχνης, βάζοντας το δικό μου μικρό λιθαράκι σε έναν κόσμο που με έχει κερδίσει ολοκληρωτικά.
Πόσο σημαντικό είναι το επάγγελμα του σομελιέ σήμερα;
Ο ρόλος του σομελιέ σήμερα είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Δεν είναι απλώς «αυτός που ξέρει τα κρασιά». Είναι ο άνθρωπος που συνδέει την κουζίνα με την εμπειρία, τον παραγωγό με τον πελάτη και την επιλογή με το συναίσθημα. Ένας καλός σομελιέ δεν προτείνει απλά ένα κρασί∙ εξηγεί το «γιατί». Πρέπει να μπορεί να αφουγκραστεί και να «ψυχολογήσει» τον πελάτη, ώστε να του προσφέρει ένα κρασί που τελικά επιλέγει εκείνος – αλλά με τη σωστή καθοδήγηση του ειδικού. Έτσι μεγιστοποιείται η εμπειρία του δείπνου, αλλά και η στιγμή που θα ανοίξει και θα απολαύσει το κρασί. Σε μια εποχή με τεράστια ποικιλία επιλογών, ο σομελιέ προσφέρει καθοδήγηση, γνώση και εμπιστοσύνη. Ο σωστός σομελιέ, νοητά, κάθεται και πίνει κρασί μαζί με τον πελάτη. Μοιράζεται τη στιγμή, ακόμη κι αν δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
Υπάρχει οινοτουρισμός στην περιοχή μας; Υπάρχουν προοπτικές;
Η Ελλάδα συνολικά κάνει σημαντικά βήματα στον οινοτουρισμό, αλλά η ανάπτυξη διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι συνεργασίες και η εξωστρέφεια – δύο καθοριστικοί παράγοντες για την πραγματική εξέλιξη του οινοτουρισμού. Στον τόπο μας, τα τελευταία χρόνια βλέπω ξεκάθαρα μια αφυπνισμένη διάθεση: νέα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους, υπάρχει ενδιαφέρον για εμπειρίες, γευσιγνωσίες και ξεναγήσεις, και ο κόσμος αρχίζει να βλέπει το κρασί όχι μόνο ως προϊόν αλλά και ως εμπειρία. Έχουμε τις ποικιλίες, έχουμε τους ανθρώπους και κυρίως έχουμε αυθεντικότητα. Εκείνο που λείπει είναι τα δομικά στοιχεία που θα μας κάνουν πραγματικά ελκυστικούς στο ευρύ κοινό, αλλά και στους επισκέπτες από το εξωτερικό. Αν επενδύσουμε συντονισμένα σε υποδομές, προβολή και σοβαρές συνεργασίες, ο οινοτουρισμός μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ατού της περιοχής.
Με ποιο κριτήριο πρέπει να επιλέγουμε το κρασί που θα πιούμε;
Το δικό μου μότο στο κρασί είναι: «Το κρασί είναι απόλαυση – και η απόλαυση είναι υποκειμενική». Πλέον δεν υπάρχουν «νόρμες» ή αυστηροί κανόνες που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να επιλέξει ένα κρασί, ούτε το «τέλειο» pairing που ταιριάζει σε όλους. Αυτές οι αντιλήψεις είναι παρωχημένες. Αυτό που μετράει πραγματικά είναι η σωστή παρέα, η σωστή στιγμή και το ένστικτό σου. Αν ταιριάζουν αυτά τα τρία, η επιλογή θα είναι σχεδόν πάντα εξαιρετική. Η συμβουλή μου είναι μία: πειραματιστείτε. Δοκιμάστε κρασιά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας – και του εξωτερικού. Μόνο έτσι εξελίσσεται ο ουρανίσκος και η σχέση μας με το κρασί γίνεται ουσιαστική.
(Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Ελλήνων Γεύσεις)
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.72, Δεκέμβριος 2025)






















