Κωνσταντίνος Καλέσης, ποιητής: «Η ποίηση λειτουργεί λυτρωτικά, και για τον συγγραφέα και για τον αναγνώστη»

Ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Καλέσης, Σερραίος στην καταγωγή που μένει πλέον στην Αθήνα, εξέδωσε πρόσφατα την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ελευθέρως» (Εκδόσεις Πηγή)!

Συνέντευξη: Χρυσάνθη Ιακώβου

Πώς προέκυψε η συγγραφή της πρώτης σου ποιητικής συλλογής;

Εδώ και πολλά χρόνια έγραφα ποίηση, αλλά και διάφορα στοχαστικά δοκίμια, χωρίς όμως να έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μου η προοπτική μιας έκδοσης. Η μόνη μου επαφή με το αναγνωστικό κοινό ήταν οι συνεργασίες που είχα με διάφορα μέσα ενημέρωσης και αφορούσε την αρθρογραφία πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που με απασχολούσαν. Εντέλει, κατά τη διάρκεια της καραντίνας αποφάσισα να μοιραστώ τις σκέψεις μου και κάπως έτσι προέκυψε η έκδοση της ποιητικής συλλογής. Ίσως επειδή δεν είχα την ανάγκη να εκδώσω ωσάν ένα απωθημένο, όλα έγιναν γρήγορα και σχετικά εύκολα. Τελικά επέλεξα να συνεργαστώ με τους ανθρώπους των Εκδόσεων Πηγή, οι οποίοι φάνηκαν να αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιεχόμενο του βιβλίου μου.

Τι σημαίνει –για σένα– να είσαι ποιητής;

Είμαι ένας αρκετά εσωστρεφής άνθρωπος και ο γραπτός λόγος ανέκαθεν μου έδινε τη δυνατότητα να εκφραστώ ελεύθερα. Η ποίηση θαρρώ πως λειτουργεί λυτρωτικά, τόσο για τον συγγραφέα όσο και για τον αναγνώστη, υπό την έννοια ότι επιτρέπει την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων χωρίς φίλτρα. Η ποίηση ταξιδεύει τον νου σε μέρη και καταστάσεις που εύκολα μπορεί να ταυτιστεί το κάθε άτομο. Λειαίνει από τη μια ή και οξύνει από την άλλη τα ανθρώπινα συναισθήματα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί η φαντασία, χωρίς περιορισμούς και κανόνες.

Τι είδους ποίηση γράφεις; Τι θα διαβάσουμε στις σελίδες του βιβλίου σου;

Θεωρώ ότι οι άνθρωποι κινητοποιούνται πάντα από κάποια εσωτερική δύναμη που κυρίως έχει να κάνει με τις δικές τους ανάγκες, σε συνδυασμό πάντα με τις όποιες κοινωνικές ευαισθησίες φέρουν. Σίγουρα ποτέ δεν ένιωσα ότι έχω να πω κάτι που η κοινωνία οφείλει να το αφουγκραστεί. Εν προκειμένω, απλώς εξέφρασα τις προσωπικές μου εμπειρίες και αναμένω κάποια άτομα να ταυτιστούν με αυτές. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο περιγράφει τα μοτίβα των ερωτικών σχέσεων όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο ασυνείδητό μας, καταλήγω ωστόσο στο συμπέρασμα πως όταν μιλάμε για αγάπη θα πρέπει σίγουρα να αποβάλλουμε κάθε εγωκεντρική ποιότητα. Η αγάπη δεν δεσμεύει, απελευθερώνει.

Υπάρχει χώρος για νέους ποιητές; Τους αγκαλιάζουν οι εκδοτικοί οίκοι και οι αναγνώστες;

Η ποίηση βρίσκεται εν μέσω άνθησης σε ό,τι αφορά το συγγραφικό έργο. Οι εκδοτικοί οίκοι ωστόσο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε νέους συγγραφείς και περιορίζονται σε γνωστά ονόματα προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα. Η προσφορά θα έλεγα ότι είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση κι αυτό είναι λογικό, αφού στις μέρες μας η ποίηση τουλάχιστον αποτελεί μια πολυτέλεια, υπό την έννοια ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει στρέψει το βλέμμα του σε περισσότερο πρακτικά ζητήματα. H συγκεκριμένη ποιητική συλλογή ουσιαστικά αποτελεί τον προάγγελο του επόμενου βιβλίου, για το οποίο ήδη εργάζομαι και ερευνώ δομικά ζητήματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όταν αυτές εκτονώνονται σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.61, Δεκέμβριος 2022)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.