Καλοκαίρι στα Σέρρας, σε 5 αισθήσεις. Της Μαρίας Ζερβάκη

Τι σας έρχεται στον νου όταν ακούτε τη λέξη «καλοκαίρι»; Μια φέτα καρπούζι; Ο ήχος των φλύαρων τζιτζικιών; Το γρατζούνισμα της άμμου στην πλάτη; Η μυρωδιά από πεύκο και αρμυρίκι; Το μπλε της θάλασσας;

Οι περισσότεροι συνηθίζουμε να συνδέουμε το καλοκαίρι με νησιά και μέρη παραλιακά. Στο βουνό σπάνια πηγαίνει ο νους μας και στην πεδιάδα ακόμη σπανιότερα. Όμως το καλοκαίρι τρυπώνει παντού και μας υπενθυμίζει πως η ζωή έχει πολλές αποχρώσεις, υφές, μυρωδιές, γεύσεις, ήχους.

Ο νομός Σερρών είναι κατεξοχήν πεδινός, αλλά το καλοκαίρι εδώ είναι πολύχρωμο. Μια βόλτα στο ύπαιθρο σε πείθει αμέσως. Από τις αρχές κιόλας του Ιούνη ο κάμπος χρυσίζει από τα στάχυα που θροΐζουν και λικνίζονται σαν ατίθασα μακριά μαλλιά στο φύσημα του ανέμου. Μια θάλασσα ξανθή.

Αργότερα βλέπεις τους περήφανους ηλίανθους να ορθώνουν ανάστημα και να στρέφουν τα κεφάλια τους αναζητώντας τον ήλιο. Είναι και οι ελαιοκράμβες που τραβούν από μακριά την προσοχή του ταξιδευτή με το εκτυφλωτικό κίτρινο λουλούδι τους. Τα καλαμπόκια, με τα θυσανωτά μουστάκια τους, ξεπροβάλλουν προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να χωθούν στις πυκνές φυλλωσιές τους. Μια θάλασσα κιτρινοπράσινη.

Το σουσάμι, το ακριβοθώρητο, υπόσχεται θαύματα και θησαυρούς σε σπηλιές με μυστικές εισόδους. Οι μουριές χαρίζουν τα τρυφερά τους φύλλα στον μεταξοσκώληκα για να υφάνει την πολύτιμη κλωστή του. Τα βαμβάκια προοικονομούν απαλά φθινοπωρινά όνειρα. Τα τριφύλλια, τρίφυλλα ή τετράφυλλα, σηματωροί της τύχης. Μια θάλασσα πράσινη.

Κι εκεί που συνηθίζει το μάτι σου το πράσινο, έρχεται το μωβ της λεβάντας και σε ξαφνιάζει ευχάριστα. Το άρωμα του άνθους της έντονο, μεθυστικό. Κι είναι και τα φρούτα σε μια ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων, που σε δροσίζουν από την κάψα του σερραϊκού καλοκαιριού: το ιπποφαές με το φλογερό πορτοκαλί χρώμα, τα φραγκοστάφυλα, σε σκούρο μωβ, σχεδόν μπλε, τα βατόμουρα, σε μελιτζανί, ροζ ή ανοιχτό κόκκινο, η κράνα, η αρώνια, τα κεράσια, στο χρώμα της φωτιάς και, φυσικά, τα βύσσινα σε κόκκινο βαθύ.

Όλες οι αισθήσεις ικανοποιούνται στις Σέρρες το καλοκαίρι. Έτσι και οι ήχοι έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση. Στα χωριά του κάμπου και στα παραλίμνια μέρη, λευκοπελαργοί πάνω σε τεράστιες φωλιές κροταλίζουν δυνατά το ράμφος τους. Στη λίμνη Κερκίνη ακούς χιλιάδες νεοσσούς να ξελαρυγγιάζονται εκλιπαρώντας τους γονείς τους για φαγητό. Μια πολιτεία πουλιών πάνω στα δέντρα: λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, νυχτοκόρακες, κορμοράνοι. Ενδημικά και αποδημητικά πτηνά με φωνές τσιριχτές, βραχνές, μονότονες, κελαηδιστές σου προσφέρουν στιγμές ξεγνοιασιάς και απόδραση από το άγχος της καθημερινότητας.

Η πανδημία του κορονοϊού μάς υπενθύμισε την ανάγκη να επαναδιαπραγματευθούμε τη σχέση μας με τη φύση ώστε να συνδεθούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας. Οι εναλλακτικές δραστηριότητες τουρισμού, και δη ο αγροτουρισμός, αποτελούν αδιαμφισβήτητα έναν τρόπο ψυχικής αποσυμπίεσης και μια αντιπρόταση ενάντια στον μαζικό τουρισμό.

Η φύση είναι στα καλύτερά της το καλοκαίρι στις Σέρρες. Ο τουρίστας-επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την ανάπαυση με ψυχαγωγικές και μορφωτικές ενασχολήσεις: να συμμετάσχει ενεργά σε αγροτικές εργασίες, να παρατηρήσει την ορνιθοπανίδα, να επιδοθεί σε αθλητικές δραστηριότητες, να κάνει πολιτιστικές περιηγήσεις, μαθήματα γαστρονομίας, γευσιγνωσίας, γενικά να ενεργοποιήσει όλες τις αισθήσεις του σε έναν συνδυασμό εμπειριών που θα του μείνει αξέχαστος.

Καλοκαίρι στα Σέρρας, λοιπόν!

* Η Μαρία Ζερβάκη είναι εκπαιδευτικός.

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.60)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.