Η καθοδική πορεία ενός τόπου, του Πασχάλη Λογαρνέ

Ο Πασχάλης Λογαρνές έγραψε ανοιχτή επιστολή προς κάθε Σερραίο και κάθε Σερραία, παραθέτοντας μια έρευνα που δείχνει με επίσημα στοιχεία τα δυνατά και αδύνατα σημεία του νομού Σερρών και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να έχουμε ανοδική πορεία.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΣΕΡΡΑΙΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ

Αγαπητέ Σερραίε

Η επιστολή απορρέει από το αίσθημα ευθύνης απέναντι σ’ αυτόν τον τόπο που καθημερινά εγκαταλείπεται στην μοίρα του χωρίς κανείς να νοιάζεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά ώστε να ανατραπεί η ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ. Επέλεξα και δημοσιοποιώ, μέσα από την πληθώρα στοιχείων που υπάρχουν, απόσπασμα μελέτης με γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο για την οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών, ελπίζοντας ότι θα συμβάλω στην ανάδειξη του προβλήματος που ζούμε εμείς οι κάτοικοι αυτού του τόπου, αλλά και στην αξιολόγηση όλων αυτών που κατά καιρούς επιλέγονται για να μας εκπροσωπήσουν. Το εάν πετύχαμε στην επιλογή μας και εάν μας εκπροσώπησαν επάξια αξιολογήστε το εσείς. Ψάξτε όμως και θα διαπιστώσετε πόσοι νέοι του Ν. Σερρών, επιστήμονες και όχι μόνο, ήδη έχουν φύγει και εργάζονται στο εξωτερικό, στερούμενος ο Νομός μας τις γνώσεις τους για ανάπτυξη.

Αγαπητέ συμπολίτη

Η ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Εάν ενωμένοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κάτω από το βάρος της ευθύνης για το Μέλλον αυτού του τόπου και των παιδιών μας, να απαιτήσουμε τη χάραξη και υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου αναπτυξιακής πορείας. Ενός Επιστημονικού Αναπτυξιακού Προγράμματος στηριγμένου στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει ο Νομός μας  και στην εργατικότητα του Λαού του.

Συμπεράσματα μελέτης με γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο για την οικονομική κατάσταση του Νομού Σερρών.

Από την ανάγνωση της μελέτης με γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο την οικονομική κατάσταση του Ν. Σερρών προκύπτουν τα παρακάτω γενικά συμπεράσματα:

1) Με βάση το κριτήριο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ο νομός Σερρών εξακολουθεί να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας.

2) Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουμε όταν εξετάσουμε και το δηλωθέν εισόδημα κατά φορολογική δήλωση.

3) Ο νομός Σερρών «αδικήθηκε» στον τομέα των δημόσιων επενδύσεων για την περίοδο 1981 μέχρι και το 2003.

4) Ο τομέας της φυτικής παραγωγής όπως και της ζωικής παραγωγής βρίσκεται σε έντονα φθίνουσα πορεία.

5) Ο τομέας της βιομηχανίας και βιοτεχνίας όπως και του εμπορίου βρίσκονται κάτω από το 50% της συνολικής δραστηριότητας του μέσου όρου των αντίστοιχων ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Οι ευκαιρίες για την ανάπτυξη των Σερρών εντοπίζονται:

α) Στην αναβάθμιση της ΒΙΠΕ και την έναρξη λειτουργίας ΒΙΟΠΑ.

β) Στη βελτίωση του οδικού δικτύου.

γ) Στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του νομού Σερρών με ειδικές θεσμικές παρεμβάσεις.

δ) Απαίτηση για αύξηση των δημόσιων επενδύσεων (ποσοστό συμμετοχής) στο Ν. Σερρών.

ε) Άνοιγμα των επιχειρήσεων του Ν. Σερρών στις Βαλκανικές χώρες.

στ) Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών του τομέα της γεωργίας.

ζ) Δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου- Εκθεσιακού Κέντρου και ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού ως και του αγροτουρισμού.

η) Αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος του νομού με θεσμικές παρεμβάσεις.

 

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (S.W.O.T) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Α) ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

1) Μέγεθος του Ν. Σερρών

2) Φυσικοί πόροι

3) Αξιοποίηση της γεωθερμίας

4) Γεωγραφική θέση του Ν. Σερρών

5) Ανάπτυξη Αγροτουρισμού και χειμερινού τουρισμού

 

Β) ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

1) Δημογραφικό πρόβλημα

2) Υποδομές

3) Χαμηλό ΑΕΠ ανά κάτοικο

 

Γ) ΑΠΕΙΛΕΣ Δ) ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

1) Μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων 1) ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ

2) Η νέα ΚΑΠ 2) Οδικό δίκτυο

3) Η γειτνίαση του Ν. Σερρών με το Ν. Θεσσαλονίκης

4) Άνοιγμα προς τις βαλκανικές χώρες

5) Αύξηση της ανεργίας 4) Δημιουργία Συνεδριακού-Εκθεσιακού κέντρου

6) Αναδιάρθρωση καλλιεργειών

7) Αντιμετώπιση της φθίνουσας πορείας της κτηνοτροφίας

8) Αύξηση των κονδυλίων για Δημόσιες Επενδύσεις

9) Ενίσχυση των επιχειρήσεων του Ν. Σερρών

 

Όσον αφορά την κατάσταση της Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας του Ν. Σερρών, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα για την πορεία και τις επιδόσεις του ευρύτερου κλάδου της Βιοτεχνίας- Βιομηχανίας:

1) Το ποσοστό του βασικότερου τομέα, αυτού της μεταποίησης στο ΑΕΠ του νομού, σημειώνει ραγδαία μείωση, αφού από 8,6% που ήταν το 1995, στο έτος 2002 γίνεται μόλις 4,5%.

2) Σημαντική αύξηση από πλευράς δραστηριότητας παρουσιάζει ο τομέας των κατασκευών, ο οποίος αυξάνει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής του στο συνολικό ΑΕΠ.

3) Μεγάλη μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα που απασχολούν περισσότερο από 10 άτομα, αφού από 76 που ήταν το 1995 στο τέλος του 2002 γίνονται μόλις 38.

4) Οι πωλήσεις των μεταποιητικών επιχειρήσεων (πωλήσεις/επιχείρηση) ανέρχονται μόλις στο 50% των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας.

5) Οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται στο Ν. Σερρών είναι λίγες σε αριθμό (ως ποσοστό) τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και σε επίπεδο χώρας. Το ιδρυτικό κεφάλαιο ανά επιχείρηση είναι ιδιαίτερα χαμηλό και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ικανό να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και συνθήκες για αύξηση της απασχόλησης.

6) Προσδιοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας είναι η εγγύτητα α΄ υλών ως και η εγγύτητα προς τα μεγάλα καταναλωτικά κέντρα.

7) Ιστορικά τα πάσης φύσεως φορολογικά και οικονομικά κίνητρα ήταν χαμηλής ενίσχυσης, με εξαίρεση τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο και δεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας.

8) Η ΒΙΠΕ Σερρών χρήζει άμεσης αναβάθμισης σε επίπεδο έργων υποδομής προκειμένου να μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών εκτός του νομού Σερρών.

9) Η κατασκευή και λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Σερρών πρέπει να επισπευσθεί, προκειμένου να φιλοξενήσει βιοτέχνες και επαγγελματίες του Ν. Σερρών.

10) Το μέλλον της Βιοτεχνίας και Βιομηχανίας του Ν. Σερρών είναι οι κλάδοι εκείνοι που συγκεντρώνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εξειδίκευσης και της εξωστρέφειας.

11) Η Βιοτεχνία και Βιομηχανία του Ν. Σερρών χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια ύφεση και υστέρηση και συνεπώς έχει ανάγκη ειδικών παρεμβάσεων από την πολιτεία με τη θέσπιση ειδικών ενισχύσεων.

 

Όσον αφορά την Απασχόληση και την Ανεργία στο Ν. Σερρών προκύπτουν συνοπτικά τα παρακάτω γενικά συμπεράσματα:

1) Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του έτους 2001, το ποσοστό της ανεργίας στον Ν. Σερρών διαμορφώνεται στα επίπεδα του 13,57% όταν στην χώρα είχαμε 10,50%.

2) Στην προηγούμενη απογραφή (1991) το ποσοστό της ανεργίας στον νομό Σερρών έφθανε στο 6,48% και στην χώρα στο 8,08%.

3) Μέσα σε μια δεκαετία(1991-2001) το ποσοστό της ανεργίας στον νομό Σερρών υπερδιπλασιάζεται και μάλιστα συνεχίζει με ανοδικές τάσεις.

4) Από πλευράς εκπαιδευτικού επιπέδου, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στους απόφοιτους κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης.

5) Σε επίπεδο ηλικιακών ομάδων τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στις ομάδες 26-45 ετών.

6) Η ανεργία των γυναικών στο Ν. Σερρών προσλαμβάνει τραγικές διαστάσεις.

7) Η ανεργία στο Ν. Σερρών στους άνδρες παρουσιάζει μεγαλύτερη κινητικότητα από τα μέσα επίπεδα της χώρας ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της ανεργίας των γυναικών χαρακτηρίζεται μακράς διαρκείας.

8) Τόσο σε επίπεδο γυναικών όσο και σε επίπεδο ανδρών, η ανεργία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδικοτήτων.

9) Το μέγεθος των Σερραϊκών επιχειρήσεων είναι προσδιοριστικός παράγοντας για το ύψος της απασχόλησης και της ανεργίας.

 

* Η παραπάνω έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που πραγματοποιήθηκε για τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΕΤΑ-ΚΕΜΑΚ).

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.