Η δύναμη και η αδυναμία των social media

Της Γεσθημανής Μπερμπέρη

Διαβάζω όσα έχουν γίνει μέσα σε λίγες ώρες με τη γνωστή εφαρμογή e food και διαπιστώνω κι εγώ μαζί σας τη θετική πλευρά της δύναμης των social media. Κατακραυγή και πτώση μέσα σε λίγες ώρες. Υπάρχει τελικά δύναμη πίσω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Ο ανθρώπινος παράγοντας είχε και θα συνεχίσει να έχει καταλυτικό ρόλο στην εύκολη άνοδο και τη γρήγορη πτώση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής ή ενός τηλεοπτικού προϊόντος, ακόμα και ενός ανθρώπου επίσης.

Από την άλλη, κάνοντας μια γρήγορη βόλτα στα τηλεοπτικά κανάλια, με λύπη μου διαπιστώνω πως υπάρχουν και πολλές αδυναμίες στα social media. Άπειρες εκπομπές reality, χαμηλού επιπέδου, για να μην πω κάτι χειρότερο, οι οποίες στο βωμό της τηλεθέασης υποτιμούν κάθε ορθά σκεπτόμενο άνθρωπο, άνδρα, γυναίκα, παιδί, που αναγκαστικά θα πέσει επάνω τους. Και λέω αναγκαστικά, γιατί, ακόμη κι αν επιλέξεις να μην τα δεις, επαναλαμβάνονται όλη την ημέρα από τις υπόλοιπες εκπομπές σχολιασμού, ακόμα και από τις ειδήσεις. Πώς να γλιτώσεις λοιπόν;

Μία λύση είναι να κλείσεις την τηλεόραση για πάντα (το έχω κάνει εγώ εδώ και χρόνια), αλλά όλο και κάτι θα γίνει και θα αναγκαστείς να την ανοίξεις. Ε τότε δεν θα αποφύγεις την έκθεση στην τηλεοπτική εξαθλίωση, αν είσαι και λίγο χαλαρός, πάει, κόλλησες. Αποχαύνωση ονομάζεται και είναι ισχυρό φαρμάκι με δυσεύρετο αντίδοτο.

«Τηλεοπτική εξαθλίωση», ακραίος ο χαρακτηρισμός; Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι πώς αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω κόσμια μια εκπομπή όπως το Bachelor ας πούμε. Αφιέρωσα δέκα λεπτά από τον υπέρ-πολύτιμο χρόνο μου για να το δω, για να δω πού μπορεί να φτάσει η εξαθλίωση, η υποτίμηση μιας γυναίκας; ενός άντρα;… Τι να δω και τι να πω; Πολλά μπορώ να γράψω για το συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν, αλλά δεν θα το κάνω, γιατί θα του δώσω υπόσταση, χώρο και νόημα, και πιστέψτε με είναι το τελευταίο που θα ήθελα.

Αναρωτιέμαι απλώς αν αυτή την αδυναμία μπορούμε να την μετατρέψουμε σε δύναμη. Αν μέσα σε λίγη ώρα οι άνθρωποι έριξαν στα τάρταρα μια εφαρμογή φαγητού, άραγε θα μπορούσαν να ρίξουν και τηλεοπτικές εκπομπές που υποτιμούν τη νοημοσύνη του κατ’ εξακολούθηση; Θέλουμε άραγε; Γιατί μετά από αυτό που έγινε με την ηλεκτρονική εφαρμογή φαγητού, αποδείχτηκε ότι σίγουρα μπορούμε.

Άλλο πράγμα το γρήγορο φαγητό (το οποίο μπορεί να είναι πεντανόστιμο) και άλλο το junk food. Το δεύτερο θα έλεγα πως ταιριάζει γάντι σε ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές.

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.