Γιώργος Ευγενειάδης: ένας σεφ για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Ο Γιώργος Ευγενειάδης αγάπησε τη μαγειρική στις Σέρρες, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά την έκανε επάγγελμα στην Αθήνα, όπου διδάσκει σε παιδιά με αναπηρία χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το μαγείρεμα! Απόρροια της δραστηριότητάς του αυτής είναι η σειρά των βιβλίων μαγειρικής «Απλά και διαφορετικά».

Της Χρυσάνθης Ιακώβου

Γιώργο, πες μου λίγα λόγια για σένα, πώς βρέθηκες από τη Βυρώνεια Σερρών να διδάσκεις σε ένα ειδικό σχολείο και να γίνεσαι συγγραφέας ενός βιβλίου μαγειρικής!

Γεννήθηκα στο Σιδηρόκαστρο, τόπο καταγωγής της μητέρας μου και μεγάλωσα στη Βυρώνεια, τόπο καταγωγής του πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν εκπαιδευτικός στο ΤΕΛ Σιδηροκάστρου και υπήρχε πάντοτε το πνεύμα της εκπαίδευσης στο σπίτι. Σε ένα σπίτι με βιβλία και γραφεία σε προτεραιότητα! Κατεύθυνα τις σπουδές της Τεχνολογίας Τροφίμων γύρω από το κομμάτι της εκπαίδευσης και έτσι βρέθηκα να διδάσκω και να δημιουργώ μέσα σε μια σχολική τάξη μαζί με τους μαθητές μου, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στη μαγειρική; Και γιατί πιστεύεις ότι αποτελεί καλό διδακτικό εργαλείο;

Τα πρώτα ερεθίσματα τα πήρα από τη γιαγιάδες μου. Η μια ήταν Μικρασιάτισσα και η άλλη Πόντια που βρέθηκαν ως πρόσφυγες στο νομό Σερρών. Η παραδοσιακή γαστρονομία ήταν πάντοτε ύψιστης σημασίας στην οικογένεια. Η μαγειρική είναι ένα ιδανικό μέσο επικοινωνίας με αποτέλεσμα να αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ιδανικό εκπαιδευτικό εργαλείο που την προάγει και την ενισχύει ανάμεσα στους μαθητές μεταξύ τους αλλά και με τον εκπαιδευτικό.

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα ειδικά σχολεία; Πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μπροστά μας για να θεωρήσουμε ότι τα παιδιά αυτών των σχολείων λαμβάνουν την κρατική μέριμνα που απαιτείται;

Η ειδική εκπαίδευση αναπτύσσεται τα τελευταία κυρίως χρόνια στη χώρα μας. Χρειάζεται ενίσχυση σχολικών δομών και κτηριακά αλλά και σε προσωπικό και κυρίως απαιτείται διάχυση αυτής προς την κοινωνία με στόχο την κατάρριψη παγιωμένων στερεότυπων και την απαίτηση μέριμνας από το κράτος.

“ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΜΑΣ”

Μίλησε μου για τα βιβλία μαγειρικής σου «Απλά και διαφορετικά». Τι θα βρει κάποιος στις σελίδες τους;

Θα παρατηρήσει πως η Απλότητα και η Διαφορετικότητα μάς κάνουν μοναδικούς και ξεχωριστούς! Μέσα στις σελίδες τους θα ανακαλύψει μηνύματα γύρω από την αναπηρία και τη διαφορετικότητα, θα δει απλές αλλά και συνθέτες συνταγές με καθημερινά υλικά να ξεδιπλώνονται τελείως διαφορετικά, θα ανακαλύψει τον τρόπο σκέψης των μαθητών μας και ποιος ξέρει ίσως να βρει τη «συνταγή της ζωής» την πιο δύσκολη αλλά και πιο νόστιμη συνταγή.

Πώς θα έκρινες τη σχέση του Έλληνα -και του Σερραίου- με το φαγητό, τις γαστρονομικές του συνήθειες και την ελληνική κουζίνα;

Κρίνοντας από την οικογένεια μου, γέννημα-θρέμμα Σερραίοι, αλλά και τους φίλους μου, το φαγητό είναι υψίστης σημασίας και παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα μας. Ζώντας στην Αθήνα τα πράγματα περιπλέκονται με την υπερβολική πληροφορία και τα πολλά διαφορετικά ερεθίσματα γύρω από το φαγητό. Τα διατροφικά δεδομένα σίγουρα αλλάζουν και πρέπει να εξελισσόμαστε, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την παραδοσιακή μας γαστρονομία, αυτή μου μας δίδαξαν οι γιαγιάδες και μαμάδες μας.

Έχεις συνδυάσει δύο φαινομενικά ασύνδετα πράγματα: τη διδασκαλία και τη μαγειρική. Ποιες επαγγελματικές προοπτικές θεωρείς ότι σου ανοίγονται και πώς σκοπεύεις να κινηθείς στο μέλλον;

Η διδασκαλία στην ειδική εκπαίδευση και η μαγειρική δεν ήταν ποτέ ασύνδετες, απλά δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν. Η μαγειρική είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο και μπορεί να αναδείξει πολλές δεξιότητες των μαθητών, όπως και να ενισχύσει την αυτόνομη ζωή τους, όπου αυτό είναι εφικτό. Και εγώ σταδιακά το ανακάλυψα και ένιωσα την ανάγκη να το μοιραστώ… Όσο για τους δρόμους που ανοίγονται, κάνεις δεν γνωρίζει, σίγουρα πάντως θα ήθελα να καταρρίψω κάποια στερεότυπα που υπάρχουν ακόμη και στο δημόσιο τομέα. Όσο δύσκολο και αν είναι, χαμογελάμε και προχωράμε.

* Ο Γιώργος Ευγενειάδης έχει κυκλοφορήσει τρία βιβλία μαγειρικής: «Απλά και διαφορετικά» (Εκδόσεις Πεδίο), «Απλά και διαφορετικά» (Εκδόσεις Υδροπλάνο), «Απλά και διαφορετικά – Το ημερολόγιό μου» (Εκδόσεις Υδροπλάνο).

(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.56)

 

 

 

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.