Γιατί μαμά σημαίνει… Της Δήμητρας Κουρίδου

Εκείνη η μαγική στιγμή που αντικρίζεις τα πιο όμορφα θολά ματάκια τοποθετημένα στο πιο γλυκό και καλοφτιαγμένο ζαρωμένο μουτράκι. Είναι η πρώτη ματιά, η πρώτη πραγματική επαφή. Γνωρίζεστε με μια ανασφάλεια και με μια λατρεία που ποτέ δεν είχες υπολογίσει ότι θα ένιωθες. Το πρώτο φιλί, το πρώτο άγγιγμα, το πρώτο χαμόγελο που σου χάρισε όταν άκουσε τη φωνή σου κι εσύ έλιωσες και δεν θέλησες ποτέ να τελειώσει η αίσθηση αυτή! Το πρώτο κλάμα που άκουσες και πανικοβλήθηκες γιατί δεν ήξερες από τι προέρχεται έχουν εντυπωθεί μέσα σου. Η πρώτη σας βόλτα που δεν ήξερες πώς να το κρατήσεις, πώς να το προστατέψεις, πώς να του μάθεις! Τα πρώτα του λογάκια, τα πρώτα του βηματάκια, η πρώτη του φορά να δοκιμάσει να φάει. Όλες εκείνες οι αμέτρητες πρώτες φορές που ποτέ δεν θα ξεχάσεις. Που ποτέ δεν κατάλαβες πώς τελικά τα κατάφερες.

Και μεγαλώνει και δεν χορταίνεις τις ώρες μαζί του. Νιώθεις ικανοποίηση να το βλέπεις να κινείται ανάμεσα σας με σταθερότητα και χαμόγελα. Σε μαγεύει να το ακούς να μιλάει και να μοιράζεται μαζί σου ακόμη και πράγματα που δεν τα καταλαβαίνεις. Σε συνεπαίρνει ο ενθουσιώδης τρόπος που σου περιγράφει όλα αυτά που έχει καταφέρει στη μέρα του. Μα ακόμη πιο έντονα αισθάνεσαι τον τρόπο που διαφωνείτε. Με πόσο πάθος προσπαθεί να σε πείσει να αλλάξεις γνώμη. Κι όταν υψώνεις τη φωνή σου ο τρόπος που σε κοιτάει για το πώς θα αντιδράσεις σε λυγίζει. Θέλεις να σταματήσεις και να ζητήσεις συγνώμη, όμως ξέρεις ότι αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Και έχει μεγαλώσει κι άλλο και δεν το φτάνεις να το χαϊδέψεις. Η αγκαλιά που τόσο πιο σπάνια γίνεται καθώς περνάνε τα χρόνια σού λείπει. Και το φιλί ακόμη πιο πολύ σπανίζει. Μα ταυτόχρονα χαίρεσαι που πορεύεται μόνο του και σε τρομάζει και σε μπερδεύει. Αυτό δεν είναι όμως το μαγικό όταν γίνεσαι μητέρα; Μάνα, μαμά, μανούλα, mummy; Όπως κι αν την ακούσεις αυτή τη μαγική λεξούλα, κρύβει όλα τα συναισθήματα του κόσμου μέσα της! Κρύβει μια ανεξήγητη δύναμη που σε ακολουθεί. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπου κι αν βρίσκεται το παιδί, η μαμά πάντα θα περιμένει: μια αγκαλιά, ένα φιλί, ένα χάδι, ένα παράπονο. Γιατί μαμά σημαίνει ένας κόσμος ολόκληρος κι ολοκληρωμένος!

* Η Δήμητρα Κουρίδου είναι αναγνώστρια και τακτική αρθρογράφος του Ser-Free. 

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.