Τη συνταγή προτείνει ο Γιώργος Ευγενειάδης
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
1 πακέτο κατεψυγμένα μαυρομάτικα φασόλια (450 γρ)
¼ λάχανο ή φύλλα από λαχανίδες (kale ή μαύρο λάχανο) (περίπου μισό κιλό)
1 μέτριο κρεμμύδι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κόκκινες πιπεριές κέρατα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 ματσάκι άνηθο
ζεστό νερό
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισό κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
4 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Κόβω το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια στην επιφάνεια κοπής με το μαχαίρι.
– Κόβω τα κρεμμυδάκια και τις κόκκινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες στην επιφάνεια κοπής με το μαχαίρι.
– Ψιλοκόβω τον άνηθο στην επιφάνεια κοπής με το μαχαίρι.
– Κόβω σε λεπτές ροδέλες το λάχανο ή κόβω σε χοντρά κομμάτια τα φύλλα των λαχανίδων βγάζοντας με το μαχαίρι τα χοντρά κοτσάνια του.
– Ρίχνω μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.
– Τοποθετώ την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανάβω στη μεγάλη ένδειξη και περιμένω περίπου 2 λεπτά.
– Προσθέτω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και αχνίζω για 2 περίπου λεπτά ανακατεύοντας με την κουτάλα σιλικόνης.
– Προσθέτω τα μαυρομάτικα, την κόκκινη πιπεριά, τη φλούδα πορτοκαλιού, τον άνηθο, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, την πάπρικα, το μπούκοβο, λίγο μαύρο πιπέρι, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύω.
– Βράζω για 10 περίπου λεπτά και στη συνέχεια προσθέτω το λάχανο ή τις λαχανίδες και σκεπάζω με ζεστό νερό.
– Χαμηλώνω μια σκάλα το μάτι της κουζίνας και καπακώνω.
– Σιγοβράζω για περίπου 40 λεπτά ελέγχοντας και ανακατεύοντας. Προσθέτω λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
– Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά προσθέτω τις 4 κουταλιές καλαμποκάλευρο και βράζω για περίπου 10 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι μέχρι να χυλώσει του ζουμί του φαγητού.
– Σερβίρω με λίγο ωμό λάδι από πάνω.
Το φαγητό αυτό το έφτιαχνε η γιαγιά Αναστασία στην Βυρώνεια Σερρών. Πρόκειται για μια παραλλαγή ενός ποντιακού φαγητού, που γίνεται χωρίς φλούδα πορτοκαλιού και με τα ποντιακά μαύρα λάχανα ή λαχανίδες. Φλούδα πορτοκαλιού συνηθίζουν να χρησιμοποιούν στο φαγητό αυτό στον νομό Λακωνίας.
* Τη συνταγή προτείνει ο -σερραϊκής καταγωγής- καθηγητής ειδικής εκπαίδευσης/τεχνολόγος τροφίμων Γιώργος Ευγενειάδης! Αν θέλεις κι άλλες εύκολες συνταγές, θα τις βρεις στο βιβλίο του «Απλά και διαφορετικά – Συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση» και στο σάιτ aplakaidiaforetika.gr
(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.71, Οκτώβριος 2025)





















