Φασόλια μαυρομάτικα με λαχανίδες ή λάχανο- Μια συνταγή από τη Βυρώνεια Σερρών!

Τη συνταγή προτείνει ο Γιώργος Ευγενειάδης

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 πακέτο κατεψυγμένα μαυρομάτικα φασόλια (450 γρ)

¼ λάχανο ή φύλλα από λαχανίδες (kale ή μαύρο λάχανο) (περίπου μισό κιλό)

1 μέτριο κρεμμύδι

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κόκκινες πιπεριές κέρατα

1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού

1 ματσάκι άνηθο

ζεστό νερό

ελαιόλαδο

1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

μισό κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

4 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο

αλάτι και μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

– Κόβω το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια στην επιφάνεια κοπής με το μαχαίρι.

– Κόβω τα κρεμμυδάκια και τις κόκκινες πιπεριές σε λεπτές ροδέλες στην επιφάνεια κοπής με το μαχαίρι.

– Ψιλοκόβω τον άνηθο στην επιφάνεια κοπής με το μαχαίρι.

– Κόβω σε λεπτές ροδέλες το λάχανο ή κόβω σε χοντρά κομμάτια τα φύλλα των λαχανίδων βγάζοντας με το μαχαίρι τα χοντρά κοτσάνια του.

– Ρίχνω μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο στην κατσαρόλα.

– Τοποθετώ την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανάβω στη μεγάλη ένδειξη και περιμένω περίπου 2 λεπτά.

– Προσθέτω το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και αχνίζω για 2 περίπου λεπτά ανακατεύοντας με την κουτάλα σιλικόνης.

– Προσθέτω τα μαυρομάτικα, την κόκκινη πιπεριά, τη φλούδα πορτοκαλιού, τον άνηθο, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, την πάπρικα, το μπούκοβο, λίγο μαύρο πιπέρι, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύω.

– Βράζω για 10 περίπου λεπτά και στη συνέχεια προσθέτω το λάχανο ή τις λαχανίδες και σκεπάζω με ζεστό νερό.

– Χαμηλώνω μια σκάλα το μάτι της κουζίνας και καπακώνω.

– Σιγοβράζω για περίπου 40 λεπτά ελέγχοντας και ανακατεύοντας. Προσθέτω λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.

– Μόλις περάσουν τα 40 λεπτά προσθέτω τις 4 κουταλιές καλαμποκάλευρο και βράζω για περίπου 10 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι μέχρι να χυλώσει του ζουμί του φαγητού.

– Σερβίρω με λίγο ωμό λάδι από πάνω.

Το φαγητό αυτό το έφτιαχνε η γιαγιά Αναστασία στην Βυρώνεια Σερρών. Πρόκειται για μια παραλλαγή ενός ποντιακού φαγητού, που γίνεται χωρίς φλούδα πορτοκαλιού και με τα ποντιακά μαύρα λάχανα ή λαχανίδες. Φλούδα πορτοκαλιού συνηθίζουν να χρησιμοποιούν στο φαγητό αυτό στον νομό Λακωνίας.

* Τη συνταγή προτείνει ο -σερραϊκής καταγωγής- καθηγητής ειδικής εκπαίδευσης/τεχνολόγος τροφίμων Γιώργος Ευγενειάδης! Αν θέλεις κι άλλες εύκολες συνταγές, θα τις βρεις στο βιβλίο του «Απλά και διαφορετικά – Συνταγές χωρίς ζωικά προϊόντα (vegan διατροφής) σε διαφορετική διάσταση» και στο σάιτ aplakaidiaforetika.gr

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.71, Οκτώβριος 2025)

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.