Εξερευνώντας τον Φυσιολατρικό Ορειβατικό Σύλλογο Σιδηροκάστρου

Τι καλύτερο από έναν περίπατο ή μια δραστηριότητα στη φύση παρέα με φίλους, πόσο μάλλον σε αυτές τις εποχές που διανύουμε, με το στρες και την αβεβαιότητα για το μέλλον να χτυπάνε κόκκινο! Επιστροφή στη μητέρα-φύση λοιπόν και ιδού η ευκαιρία να το κάνετε πράξη μέσα από τον ΦΟΣΣ, γιατί όπως έγραψε κάποτε και ο ποιητής Επίχαρμος «Η δε μελέτη φύσεως αγαθά πλείονα δωρείται». Τυχαίο;

 Της Μαρίας Γκιόκα

Η ίδρυση και η ιστορία του συλλόγου

Ο ΦΟΣΣ ιδρύθηκε το 1983 σαν Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Βαρωσίου Σιδηροκάστρου (ΦΟΣΒΣ), υπήρξε ενεργός για αρκετά χρόνια έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε και η δράση του κάπως έφθινε, διατηρώντας ωστόσο λειτουργικό το κομμάτι της αιμοδοσίας. Την άνοιξη του 2014 νέα παιδιά, οι απόγονοι αν θέλετε των ιδρυτικών μελών, ανέλαβαν τα ηνία του δίνοντας φρέσκο αέρα στα πανιά του.

ΦΟΣΣ: δράση και συμμετοχές

Ο σύλλογος έχει μια ευρεία γκάμα δράσεων, στις οποίες συμμετέχουν ομάδες μελών και φίλων. Άμα θέλετε να μιλήσουμε με νούμερα, μπορούμε να πούμε πως στους συχνούς ορειβατικούς περιπάτους συλλόγου ο μέσος όρος είναι τα 70-80 άτομα, αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών που προσέρχονται μια φορά το εξάμηνο για την καθιερωμένη αιμοδοσία του συλλόγου. Σε πιο οργανωμένες εκδηλώσεις, όπως διήμερες εκδρομές σε τόπους φυσικού κάλλους, οι συμμετοχές φτάνουν τριψήφιο νούμερο. Παράλληλα, κάθε Σαββατοκύριακο ένας μικρός αριθμός εθελοντών εργάζεται για την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του ορεινού καταφυγίου του συλλόγου στο ύψωμα «Κωνωειδές» στην περιοχή της Κάλης. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε και στον «Παλλατίδειο Δρόμο», μια δρομική εκδήλωση που διοργανώνουν μια φορά τον χρόνο και περιλαμβάνει αγώνες 5 και 21 χιλιομέτρων, όπως επίσης και παιδικό δρόμο ενός χιλιομέτρου. Στην τελευταία διοργάνωση οι δρομείς ήταν σχεδόν χίλιοι. Δυστυχώς ο αγώνας αυτός δεν πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid-19.

Το ενδιαφέρον του κόσμου

Οι άνθρωποι του συλλόγου είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να λένε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι τεράστιο! Πραγματικά το διοικητικό συμβούλιο και μια ομάδα μελών που στηρίζει τις διοργανώσεις τρέχουν αδιάκοπα για να παρέχουν νέες δράσεις στους φίλους που διψάνε για επαφή με τη φύση, σε όλους αυτούς που αναγνωρίζουν το έργο τους και βρίσκονται συνεχώς στο πλάι τους.

Οι φυσιολάτρες ήρθαν για να μείνουν

Αυτό θα μπορούσε να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε. Ο κόσμος στράφηκε σίγουρα προς τη φύση, δειλά στην αρχή και πιο δυναμικά αργότερα. Το θετικό είναι πως για ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας η στροφή αυτή είναι ειλικρινής. Φαίνεται δηλαδή πως αρκετοί άνθρωποι ρυθμίζουν την καθημερινότητά τους ώστε η επαφή με τη φύση να είναι τελικά συνεχής, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του κορονοϊού και των αντίστοιχων μέτρων. Ελπίδα όλων είναι μέσα από όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί το φυσιολατρικό αίσθημα του κόσμου.

Στόχοι του συλλόγου για το μέλλον

Ο σύλλογος αποτελείται από μια τεράστια ομάδα ενεργών μελών γεμάτα νέες ιδέες για καινούργιες δράσεις και φρέσκιες εκδηλώσεις. Αυτό που σίγουρα όμως αποτελεί σκοπό τους είναι να διατηρήσουν τον σύλλογο στην ανοδική του πορεία, να κρατούν το ενδιαφέρον των φίλων τους συνέχεια σε εγρήγορση με ασταμάτητες δραστηριότητες και συνεχή επαφή με τη φύση. Επιπλέον, ελπίζουν και εύχονται, όπως όλοι μας φυσικά, να μην ευοδωθεί η δημιουργία του λατομείου στον Λαϊλιά. Θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική μας κοινωνία. Ακόμα, κοινή ελπίδα του συλλόγου ΦΟΣΣ είναι να γίνει αντιληπτό πως «Πράσινη Ενέργεια» ΔΕΝ μπορεί να χαρακτηρισθεί αυτή για την παραγωγή της οποίας καταστρέφονται οικοσυστήματα και αλλοιώνονται ολόκληρα βουνά.

Πώς να γίνεις κι εσύ μέλος της ομάδας ΦΟΣΣ

Το καλύτερο θα ήταν αυτό να γίνει με τη συμμετοχή σε μια από τις δράσεις του συλλόγου! Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος θέλει να εγγραφεί άμεσα και δεν έχει καμία επαφή με παλαιότερα και ενεργά μέλη, μπορεί να απευθυνθεί στην ομάδα του ΦΟΣΣ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όπου άλλωστε ενημερώνονται και όλοι οι φίλοι για τις δράσεις και τα νέα του συλλόγου, ή να επισκεφτεί την ιστοσελίδα. Επίσης, μια φορά τον χρόνο, κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, πραγματοποιείται η Ετήσια Τακτική Συνέλευσή του συλλόγου, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να παραστεί, να μπει στην παρέα του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου και –γιατί όχι; – να μεταφέρει και τις ιδέες του.

INFO

FB: ΦΟΣΣ – Φυσιολατρικός ορειβατικός σύλλογος Σιδηροκάστρου

SITE: www.fossidirokastrou.gr

(Δημοσιεύτηκε στο έντυπο Ser-Free, τ.59)

Προηγούμενο άρθροΦως στο τούνελ
Επόμενο άρθροΤα μυστικά των Σερραίων!

ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Ευχαριστούμε.